23.04.06, 16:58
jestem blada i chciałm jesć marchwewki tylko że mi tak średnio samkują soki mi
bardzije oddpowiadaja ale nei moge dostać takiego bez cukru.ale tak w sumie to
co lepiej jeść marchewke czy pić ten sok ??(jestm na diecie wiec musze
ograniczac kalorie)
Obserwuj wątek
    • malenkajalenka Re: marchewka 23.04.06, 17:00
      Marchewka jest najzdrowsza gotowana, jabym jadla taką z zupki, albo duszoną,
      albo w salatce :) Soczki tez są ok, zwlaszcza te geste:)
      • cioccolato_bianco Re: marchewka 23.04.06, 17:09
        gotowana marchew jest bardziej kaloryczna niz surowa i sok z surowej marchwii.

moim zdaniem najlepsze soki sa firmy marwit, naturalne, nieslodzone. poza tym
        mozna kupic sobie sokoworowke i wyciskac w domu :)
        • malenkajalenka Re: marchewka 23.04.06, 17:17
          gotowana jest bardziej kaloryczna jak sie ja np w zupce gotuje, no ale przeciez
          jest lepiej wchlaniana przez organizm z odrobiną tluszczu. Surowa marchewka
          jest natomiast slabo wchlaniana przez organizm. Zreszta jesl chodzi o
          marchewke, to przesadą jest mowic o duzej ilosci kalorii.
          • cioccolato_bianco Re: marchewka 23.04.06, 17:40
            jak sie gotuje w wodzie tez jest bardziej kaloryczna. nie chodzi o zupke.
            • kirffe Re: marchewka 23.04.06, 18:25
              dlaczego gotowana w wodzie ma być bardziej kaloryczna?
              • cioccolato_bianco Re: marchewka 23.04.06, 18:58
                bo w czasie gotowania, w wysokiej temperaturze zachodza reakcje chemiczne i wydziela sie cukier - dlatego gotowana marchew jest slodsza od surowej.
                • opierzona Re: marchewka 24.04.06, 18:33
                  Noo prawiiie.
                  W gotowanej marchewce nie nastepuja reakcje chemiczne ktore powoduja wydzielenie cukru
                  Bo jak mozna nazwac reakcje rozpadu reakcja syntezy.
                  W czasie gotowania oligo- i polisacharydy rozpadaja sie na cukry proste.
                  • margonik Re: marchewka 24.04.06, 18:43
                    Tak naprawdę nie chodzi o kaloryczność, ale o indeks glikemiczny, który
                    sprawia, czy dana potrawa jest mniej, czy bardziej tucząca. I faktycznie
                    gotowana marchew - pod wpływem zmian zachodzących w węglowodanach - ma wyższy
                    indeks glikemiczny.

A sok marchewkowy niesłodzony jak najbardziej można dostać - np. Marwit
                    jednodniowy. Natomiast gęste soki typu Kubusie są niewiele warte. Soki są
                    bardzo wartościowym produktem, ale świeżo wyciskane, a nie takie
                    trzymiesięczne... A najlepszy jest soczek samodzielnie świeżo wyciskany.
                    Polecam zainwestować w sokowirówkę :-) Sok, który stał powyżej 2h ma dużo mniej
                    wartości, nawet jeśli stał w lodówce.

Dodam, że do świeżo wyciśniętego soku dobrze wlać kilka kropel oliwy z oliwek.
                    Wówczas lepiej przyswajamy beta-karoten, przetwarzając go na witaminkę A.

• andersena Re: marchewka 23.04.06, 19:30
      lepiej jeść marchewkę ze względu na błonnik
    • marcysia1991 Re: marchewka 23.04.06, 19:55
      Ja słyszałam, że kalorycznie nie ma dużej różnicy, ale gotowana ma wyższe IG,
      czyli jest bardziej tucząca i po jej zjedzeniu szybko wzrasta cukier we krwi co
      powoduje szybsze poczucie głodu. Po drugie przy gotowaniu marchewki pęka tam
      jakaś otoczka i witaminy są bardziej przyswajane przez organizm!!!
    • jedrus1-a Re: marchewka 24.04.06, 06:22
      Witam Jajasx

Najlepszy jest sok marchewkowy, ja pijem 500 ml codziennie; robi się słodszy
      dgy trochę postoi, przefermentuje
      do 2 godzin w temp. pokojowej, w lodówce wytrzyma do 24 godzin (0-4 C).
      Przed spożyciem lekko podgrzać do 35 stopni, działa rozgrzewająco.
      Bardzo dobry z moczonymi orzechami, np. moczonymi 12-24 godz. migdalami,
      wszystko razem wyblendować.

Pozdr.
      Jędruś
    • astro_glide Re: marchewka 25.04.06, 03:57
      Lepiej nie jesc marchewki ,ani nie pic soku z marchewki .
      Marchewka jest dobra dla konia i dla krolika .
      • mavika7 Re: marchewka 29.04.06, 15:01
        polecam soki warzywne Fit albo Karotka ( takie w kartonikach 500ml) nie maja cukru i sa bardzo niskokaloryczne i pyszne!
        • mmmagdalena Re: marchewka 30.04.06, 12:12
          Jeżeli jesteś na diecie to marchewka gotowana odpada! Ma bardzo wysoki indeks
          glikemiczny! Nie mówiąc o tym,że gotują warzwa dlużej niż 10 min lepiej bylby
          wypić wywar niż je jeść bo wszystko zostaje w wodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka