Dodaj do ulubionych

Hormony tarczycy

24.04.06, 22:54

-Prośba o wytłumaczenie - co oznacza TSH 3-generacja norma przekroczona -
jest 4,84- (norma od 0.4 do 4.0) , FT 3 - w normie 2.61 (norma od 1.5 do
4.10 I FT 4 w normie - jest1.29 ( norma od 0.8 do 1.0)
Co roku badałam się USG - miałam hormony tarczycy (te trzy, które zlecał
lekarz)w porządku i endokrynolog stwierdził, że guzek , który miałam jest
nieszkodliwy. W zeszłym roku guzek autentycznie zniknął, tak stwierdził
lekarz wykonujący USG. Nie wiem czy teraz znów zrobić USG, czy to
przekroczenie normy tal poważne, że trzeba znów do endokrynologa? W ogóle o
czym to świadczy - może po prostu wyszły takie wyniki bo wieczorem przed snem
wzięłam preparat witaminowy z żelazem? Może ktoś wie o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • dmuchawiec6 Re: Hormony tarczycy 24.04.06, 22:58
      Przepraszam, oczywiście FT 4 1,29 norma wynosi od 0.8 do 1,9 ( a nie jak mi się
      napisało :).
    • katerina24 Re: Hormony tarczycy 24.04.06, 23:14
      Niewazne dla ciebie ze tsh to jest tsh 3 generacji ważne jest to że masz
      niedoczynność sądząc po wyniku TSH.Warto zrobić usg jak najbardziej
      przyproblemach z tarczyca usg robi się co roku!!
      Warto żebyś spr sobie przeciwciała tarczycowe Anti TG i Anti Tpo i szybko
      umówiła się do lekarza który da skierowanie[powinien]na
      morfologię ,mocz,cholesterol ,poziom zelaza i magnezu w surowicy.Dobrze by było
      spr hormony płciowe ,prl z obciązenie i bez[prolaktyna=prl].Nie możan tego
      bagatelizować bo rozregulowana praca tarczycy a u Ciebie już się to zaczęło
      wpływa na cały org.Warto spr też glukoze i wybrac się do endo który zapisze
      hormony tarczycy,generalnie lekarz powinien Cię osłuchac ,zwłaszcza
      serce,powinnaś też powiedzieć czy bierzesz jakieś leki ,czy nie masz
      przypadkiem problemów z włosami/skóra /nie marzna Ci rece /nogi/nie masz
      problemów z panmiecią /depresją .suchośc skóry/nadmierne rogowacenie łokci
      [skóry na nich]etc
    • katerina24 Re: Hormony tarczycy 24.04.06, 23:17
      Nawet jak lekarz nie da ci na te badania to zrób je dla własnego dobra,wierz mi
      wiem co mówię ,jesli nie zapisze Ci hormonów tarczycy mimo tego że To już
      naprawdę niedoczynność [normy są zawyżone]to powtórz badanie za
      3miesiące ,jesli da hormony to po 6 tyg powinno być lepiej ,przeciwciała zrób
      koniecznie ,warto miec pełny obraz pracy tarczycy,czy w rodzinie ktoś miał
      cukrzycę ,choroby tarczycy,bielactwo ,rzs??/
      • dmuchawiec6 Re: Hormony tarczycy 25.04.06, 00:14
        Tak, mama moja siedemdziesięcioletnia ma problemy z tak zwanym wolem. Ja się
        dziwię - jak mógł mi zniknąć ten guzek, który trochę zmieniał wymiary (w
        milimetrach :)) i kształt - ale zawsze był?. Katrina - przy okazji zrobiłam
        sobie też pełną morfologię - przy wynikach - wszędzie znaczek - w normie-, tam
        gdzie to wymagane, bo są jeszcze jakieś dane w procentach i innych
        jednostkach.... W zeszłym roku obniżył mi się progesteron chyba w tzw fazie
        lutealnej , miałam tzw elekrokonizację szyjki macicy (kawałka z powodu
        niewielkiej dysplazji komórek , wcześniej miałam zamrażane torbiele Nabotha),
        mam 45 lat, mimo, że jestem szczupła i cholesterol, trójglicerydy mam w
        normie - od lat towarzyszą mi kłopoty z pamięcią, które jeszcze nasiliły się
        po upadku ze schodów, który spowodował wstrząs mózgu, chwilową niepamięć
        wsteczną itd. Od paru lat nie jadam nawet mięsa - tak boję się miażdżycy(była w
        rodzinie). Od lat miewam stany lękowo depresyjne, z którymi radzę już sobie bez
        tabletek, cżęsto miewam zimne stopy, dętwieją mi ręce, kiedy się obudzę muszę
        je "rozruszać", dokucza mi też często szum w uszach (od paru lat) Jak coś
        więcej wiesz to odpisz proszę - dziękuję i pozdrawiam. Piszesz, że to może być
        niedoczynność - ale ja wcalę nie tyję - chociaż, rzeczywiście "coraz wolniej"
        mi się myśli - coraz gorzej zapamiętuję i pracuję, chociaż mózg powinien być
        wyćwiczony bo jeszcze nie tak dawno- zaocznie ale jednak -kończyłam szkołę
        wyższą i obroniłam pracę. Pozdrawiam jeszcze raz i odezwij się proszę.
        • katerina24 Re: Hormony tarczycy 25.04.06, 02:37
          Choroby tarczycycy niestety bywaja uwarunkowane genetycznie skoro mamam Twoja
          ma problemy z tym narządem to daje to do myślenia.Nie wiem jak mógł zniknąc ten
          guzek może to nie był guzek ,może coś innego torbielka etc.W każdym bądx razie
          trzeba trzymać ręke na pulsie zanim wszystko zacznie upadać jak kostki
          domina.Piszesz że nie tyjesz,to nic nie każdy tyje w niedoczynności,już Ci z
          lekka siada przemiana materii,jak pisałam kiedyś na forum Hashimoto i forum
          choroby tarczycy[zerknij proszę sa to fora prywatne]normy dla TSH są
          zawyzone ,w USa od wielu lat postuluje się aby tak naprawdę norma dla TSH była
          do 3 a i tak najlepiej np w okresie rozrodczym mieć TSH rzędu 1-1,5 i nawet
          ludzie pozatym wiekiem funkcjonuja dobrze jak TSH jest rzędu tego co podałam.To
          że masz teoretycznie wg polskich lekarzy niedużą niedoczynność to nic to jest
          stan który już nalezy leczyć ,bo potem więcej trzeba czekać na prostowanie
          spraw przeto nie ma co czekać tylko robić badania co podałam i do
          lekarza.Niestety trzeba spr przeciwciała tarczycy żeby zobaczyć czy jest
          to "zwykła "czy autoimmunologiczna niedoczynnośc tarczycy.
          USG powinno się robić raz do roku Zawsze a jak wychodza guzki [nadmierna ilość]
          etc robi się scyntygrafię lub BAC[biopsja aspiracyjna cienkoigłowa konkretnej
          zmiany]to nic nie boli ale powinno być Normą przy wszelkich zmianach w
          tarczycy,czy lekarz wybiera scynty czy bac zalezy od zmian ,etc
          Z całą pewnością trzeba spr echogeniczność i obraz tarczycy robiąc usg ,czy spr
          sobie OB albo CRP[markery zapalne ostatnio?].
          Szum w usach,zimne stopy /ręce mogą być związane z chorobą tarczycy albo z tzw
          Zespołem Reynaud który może towarzyszyć chorobom tarczycy zwłaszcza na tle
          autoimmunologicznym,dlatego jeśli wjdą Ci przeciwciała podwyższone idące w
          setki ,tysiące lub obraz usg wykaże zapalnie tarczycy musisz zrobić sobie
          KAPILAROSKOPIę któa potwierdzi/wyeliminuje Reynaud/sądze że najlepiej zrobić
          przeciwciała a potem kombinowac podaje tylko możliwe opcje skoro to już trwa
          tyle lat to może ale nie musi to być Reynaud---czy masz takie trupie palce
          zwłaszcza na mrozie ,problemy zkrązeniem ,jesteś na HTZ lub na środkach
          antykoncepcyjnych?/
          Z pewnością niedoczynność którą już masz trzeba leczyć ,to nie boli a warto o
          to zadbać po gra na zwłokę nic tu nie pomoże,jeśli masz dzieci zwłaszcza córki
          to spr im prosze TSH i rób tak min.raz na rok .Jeśli wyjda Ci przeciwciała
          koniecznie spr też córkom je i postaraj się znależć takie lab w którym
          naliczają przeciwciała zamiast pisać < 35 etc ,powiedz że chodzi Ci o konkretne
          wyliczenie.Napisz mi może z jakiego miasta jesteś może pomogę!!pozdrawiam
          Czyli musisz spr
          Przeciwciała tarczycowe Anti TG i Anti TPO
          OB lub CRP
          mocz
          żelazo
          Morfologię i mocz powinnaś badać raz na pół roku[tzn spr]bo często dochodzi do
          deficytów np żelaza[niedokrwistość]przy niedoczynności tarczycy.
          • katerina24 Re: Hormony tarczycy 25.04.06, 02:44
            Nie masz się co bać ,warto to spr zeby móc jak najlepiej sobie pomóc i stopnio
            wracać do normy.Na pamiec kup sobie lecytynę ,jedz dużo orzechów,dyni i
            słonecznika[pestki],dodawaj do potraw olej lniany [do kupienia w sklepach
            ekologicznych ,ze zdrowa żywnością ,zielarskich]
            zazywaj oleje rybie np preparaat Ecomer,Iskial ,kapsułki z nienasyconymi
            kwasami tłuszczowymi[wiesiołek,ogórecznik,czarnuszka siewna],lub preparaty
            omega do kupienia w aptekach.Nienasycone kwasy tłuszczowe zawiera w dużych
            ilościach nasz mózg,buduja neurony[służą do budowania tego typu komórek
            etc] .To by było tyle ,chętnie pomoge jak by co.Do lekarza weź stare usg i
            stare wyniki badań wraz z nowymi,powiedz że Twoja mama też ma problemy z
            tarczyca ,jeśli masz siostrę/brata niech też się przebadają.Niestety kobiety
            częściej zapadaja na choroby tarczycy,stawów ,etc
            • dmuchawiec6 Re: Hormony tarczycy 25.04.06, 11:06
              Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedż i pozdrawiam :). Aha - mieszkam w
              Warszawie - no dokładniej okolice Jabłonna - Legionowo i chętnie skorzystam z
              Twoich dalszych wskazówek. Serdecznie pozdrawiam, Ania:0
              • dmuchawiec6 Re: Hormony tarczycy 25.04.06, 11:45
                Katerina - jeszcze chciałabym Ciebie zapytać - Te hormony tarczycy zrobiłam nie
                zważając na to, który to dzień cyklu - nie przypominam sobie, żeby endokrynolog
                mi kiedyś o ty wspominał, ale może zapomniałam :). Czy to jest ważne?
    • katerina24 Re: Hormony tarczycy 25.04.06, 22:15
      tu masz tanie laboratorium republika.pl/lecznica_dla_ciebie/lab.htm a w
      Centrum Medycznym LIM mają ostatnio"kosmiczny sprzęt do usg jeden z najlepszych
      wykrywa maluskie zmainy co do takich których nawet nie mozna jednoznacznie
      zaklasyfikować ,bardzo dobrym specjalista od usg jest Dorota Chomicka [radiolog]
      tylko tyle że tam trzeba zapisac się do lekarza endokrynologa żeby dał
      skierowanie na usg[endokrynologa tam db moim zdaniem nie ma ale to usg warte
      jest wizyty możesz sie umówić do dr konopady ewentualnie ,Karcz jest małomówna
      etc .Ja mam tam abonament a chodze do nich tylko zeby dały mi na usg bo to
      dobry sprzet jest ten który mają.Namiary na Centrum Medyczne tel 458-70-00 lub
      www.cm-lim.pl/ powodzenia.Dzień cyklu nie ma znaczenia,niektórzy
      podaja żeby w 2 poł.Ale większość nie podziela tego stanowiska ,także cyklu
      dzaień się nie liczy.
      • katerina24 Re: Hormony tarczycy 25.04.06, 22:17
        Wybacz błedy zmęczona jestem
        • dmuchawiec6 Re: Hormony tarczycy 25.04.06, 23:22
          Dzięki serdeczne, Katerina;) i pozdrawiam cieplutko, i wszystkiego dobrego dla
          Ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka