andrzej776 01.06.09, 00:06 czy kto na to choruje? jesli tak to opiszcie pierwsze objawy, ja mam wit b12 w dolnej granicy i lekarz na tej podts powiedzial ze moze to isc w kierunku tej choroby, mam tez hashimoto pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
junkersica Re: Niedokrwistość Addisona-Biermera 05.03.10, 12:31 Witaj - proponuję zajrzeć na forum hashimoto i choroby tarczycy i hashimoto. Tam znajdziesz wiele symptomów. jakby co - pisz do mnie na maila - też jestem tym świństwem zagrożona. Odpowiedz Link
fahima Re: Niedokrwistość Addisona-Biermera 12.03.10, 20:18 musisz zbadac takze koniecznie ferrytyne (czyli poziom zelaza) przy tej chorobie organizm tez nie ma zapasow zelaza i leczenie polega glownie na suplementacji wit b12 i zelaza a co do szczegolow to forum albo google i tam jest duzo info co jest przyczyna itd Odpowiedz Link
iwona402 Re: Niedokrwistość Addisona-Biermera 20.01.12, 00:05 Mam te chorobę od ponad 30 lat. Oczywiście bardzo długo nie wiedziałam o niej, miałam różne objawy i żaden lekarz nie potrafił tego wszystkiego połączyć. Dopiero gdy anemia osiągnęła swoje apogeum ( 1,7 mln RBC) lekarze uwierzyli w niedobór vit.B12, nie mieli jak sprawdzić gdyż w powiatowym szpitalu nie robią takich badań. Później już sama oznaczyłam sobie poziom przeciwciał przeciwko czynnikowi Castlea i ATP-azie śluzówki zoładka. Na szczęście nigdy nie miałam zbyt nasilonych objawów neurologicznych.Jestem pewna, że skłonność do tej choroby przekazał mi mój ojciec, który miał bielactwo. Odpowiedz Link