Dodaj do ulubionych

Mój brzuch ...dlaczego? :-(((

26.04.06, 09:31
Nie mogę tego pojąć. Co drugi dzień robię sobie intensywny trening mięśni
brzucha. W sumie jest on umięśniony i twardy, ale dlaczego wystający? Jestem
pewna, że to nie ciąża:-). Nie wiem, może popełniam jakieś błedy w diecie,
jestem na niskowęglowodanowej, składającej się głównie z warzywek, nie
przejadam się. Jak więc powinnam się odżywiać, żeby wyeliminować ten problem?
Czy możliwe, że jest to jakoś powiązane z cyklem??? Pomóżcie dziewczyny ...
Obserwuj wątek
    • polka35 Re: Mój brzuch ...dlaczego? :-((( 26.04.06, 09:47
      Witaj,
      mam taki sam problem jak Ty. Od jakiegos 0,5 roku mam wystajacy brzuch, mimo
      racjonalnej diety (białko, warzywa), niewiele weglowodanow, wcale słodyczy ani
      innych produktow rozdymajacych, wykonuje cwiczenia, pije wode, mam regularne
      stolce, stosuje kremy, balsamy I NIC. Podkreslam ze jestem zdrowa
      ginekologicznie i pod kazdym innym wzgledem (mam niedoczynnosc tarczycy
      jedynie). Co robic????
    • metal_fish postawa 28.04.06, 21:28
      może to być problem złej postawy, może nawet lordozy. staraj się trzymać prostą sylwetkę: biodra i klatka piersiowa do przodu, brzuch do tyłu ściągnięty i trzymany przez mięśnie.
    • kadarkaa Re: Mój brzuch ...dlaczego? :-((( 01.05.06, 03:06
      Hmmm... najpierw znajdź przyczynę - wypuść powietrze, wciąnij brzuch i uchwyć w
      palce wałeczek skóry. Jeśli ma on ponad 2 cm, to przyczyną jest tłuszczyk. Jeśli
      nie, to znaczy, że Twoje mięśnie brzucha nie są tak silne jak się wydaje. Może
      popełniasz błędy podczas ćwiczeń (mały nacisk na dolne partie brzucha, te same
      ćwiczenia powtarzane zbyt długo lub wykonywane niewłaściwie, słabe mięśnie
      pleców - odpowiadają za postawę...)? Podaj przyczynę, opisz swój program cwiczeń
      - postaram się coś doradzić :)
      • polka35 Re: Mój brzuch ...dlaczego? :-((( 02.05.06, 09:45
        > Hmmm... najpierw znajdź przyczynę - wypuść powietrze, wciąnij brzuch i uchwyć
        w
        > palce wałeczek skóry. Jeśli ma on ponad 2 cm, to przyczyną jest tłuszczyk.
        Mam wiecej jak 2cm, czyli tłuszczyk, tylko nie bardzo wiem od czego i dlaczego
        mimo racjonalnej diety i cwiczen nic go nie rusza? Jestem zdesperowana. Lato
        idzie!
        Jesli chodzi o cwiczenia doradz jesli mozesz efektywne cwiczenia na brzuch.
        pozdrawiam
        s.
      • jakasx Re: Mój brzuch ...dlaczego? :-((( 02.05.06, 21:34
        piszesz że mozesz coś dporadzić w kwestii ćwiczeń na brzuch i że powodem złego
        kształtu brzucha moze być np powtarzanie tych samych partii ćwiczeń zbyt długo
        nie wiedziałam że to moze źle wpłynąć na jego kształt a ja za wszystko starm sie
        osiągnąć płaki brzuch bo waże juz ok ale brzuch ma kształt tragiczny więc akbyś
        mogła...
    • jakasx Re: Mój brzuch ...dlaczego? :-((( 06.05.06, 16:48
      a może by dobrze było zastosować pas taki poporodowy ściagajacy brzuch no bo
      skoro po porodzie ma pomagać w uzyskaniu płaskiego brzucha no to i po
      schudnięciu bedzie łatwiej uzyskać płaski brzuszek... piszcie swoje opinie:)
    • kadarkaa Re: Mój brzuch ...dlaczego? :-((( 06.05.06, 19:36
      Witam wszystkich :)Przepraszam, że odzywam się tak późno, ale miałam problemy z
      komputerem...

Do rzeczy:
      Powtarzanie tych samych ćwiczeń, w tym samym układzie, itp. może być powodem
      złego wygladu brzucha dlatego, że mięśnie przyzwyczajają się do określonych
      ruchów i po pewnym okresie dany trening staje się po prostu nieefektywny. To po
      pierwsze.

Po drugie: to co nazywamy treningiem mięśni brzucha bardzo często jest nim w
      znikomym stopniu, bo do wykonania danego ruchu włączamy nieświadomie inne
      mięśnie (zginacze stawu biodrowego). Nie dość, że znacznie zmniejsza to
      efektywność ćwiczeń, to jeszcze może być przyczyną bólów krzyża. Należy więc tak
      wykonywać ćwiczenia, by zaangażowanie mięśni brzucha było jak największe,
      pamiętając przy tym, że trening tej partii ciała zaczynamy ZAWSZE od ćwiczeń na
      „dolne” mięśnie, bowiem w ćwiczeniach na mięśnie „górne” pracują tylko one,
      natomiast trening dolnej części brzucha angażuje zarówno mięśnie górne, jak i
      dolne. Tak więc zaczynając od mięśni górnych szybko je zmęczymy, co nie pozwoli
      nan na efektywny trening części „podpępkowej”. Także mięśnie skośne trenujemy
      przed górą brzucha. I oczywiśćie nie należy przesadzać z częstością treningów:
      mięśnie brzucha regenerują się szybko, ale mimo wszystko potrzebują na to
      parunastu godzin (dlatego nie jestem zwolenniczką aerobowej szóstki Weidera, w
      której intensywne ćwiczenai wykonuje się codziennie przez półtora miesiąca.

Za to jakiś czas temu znalazłam w sieci ciekawy zestaw ćwiczeń, respektujących
      powyższe zasady. Jeśli ćwiczenia wykonujemy prawidłowo, we właściwej kolejności
      i rytmie, to po treningu naprawdę powinnyśćie czuć mięśnie :) Kiedy pojawiają
      się efekty nie potrafię powiedzieć, bo sama ćwiczę na siłowni od 3 lat, i
      powyższy zestaw rozpoczęłam od poziomu 3. Zestaw do ściągnięcia tutaj:
      www.megaupload.com/?d=FNJVLD51

Natomiast osoby mające problem z tłuszczykiem na brzuchu powinny zastosować
      przede wszystkim intensywny trening aerobowy, bowiem same ćwiczenia brzucha nie
      są wystarczająco intensywne by spalić tłuszcz. Co najmniej 3 razy w tygodniu
      należy się wybrać pobiegać, na rowerek, na „wioślarza” w siłowni (moja ulubiona
      „zabawka;) ), na „orbitreka” itp. Ćwiczenia powinny trwać 40 minut.
      No i oczywiśćie odpowiednia dieta: dużo białka (polecam kupienie odżywki
      białkowej - powyżejj 75% białka- i uzupełnieni nią diety) i warzyw, ograniczyć
      do minimum ryż, białe pieczywo (z ciemnym też nie przesadzać, ziemniaki), 0
      cukru i słodyczy. Posiłki częste, ale mało obfite.
      Dopiero do tego treningu należy dodać odpowiedni zestaw ćwiczeń na mięśnie
      brzucha (mogą być trenowane po aerobach).

Pozdrawiam i życzę sukcesów
    • jakasx Re: Mój brzuch ...dlaczego? :-((( 07.05.06, 21:05
      nie można ćwiczyć codziennie mięśni brzucha? ja sie juz przyzwyczaiłam i ćwicze
      codziennie no ale jeżeli to źle wpływa...piszcie opinie
      • kadarkaa Re: Mój brzuch ...dlaczego? :-((( 07.05.06, 23:45
        Jakasx, piszesz, że brzuch masz "tragiczny", choć ćwiczysz codziennie. Ergo, coś
        z tymi ćwiczeniami może być nie tak...

Jeśli robisz to niezbyt intensywnie, brzuch możesz oczywiście trenować
        codziennie, ale wtedy nie osiągniesz zmęczenia mięśni konieczniengo do ich
        rozwoju. Żeby były efekty brzuch trzeba ćwiczyć bardzo intensywnie, ale dając
        tak zmęczonym mięśniom czas na regenerację.

Tabela regeneracji poszczególnych mięśni w zależności od intensywnośći ćwiczeń
        jest np. tutaj: www.kulturystyka.pl/atlas/ I cytat z tej samej strony:
        "Poza przemyślanym i dobrze skomponowanym treningiem oraz odpowiednią dietą,
        jest to (to = regeneracja) najważniejszy czynnik decydujący o przyroście(lub
        jego braku)masy mięśniowej. Należy pamiętać, że mięsnie rosną właśnie podczas
        odpoczynku i bez stworzenia im odpowiednich warunków do niego, nie można liczyć
        na ich rozwój. "

Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka