Dodaj do ulubionych

Helicobacter Pyroli a spadek wagi i bóle brzucha

07.05.06, 10:51
Jedząc tyle samo co zawsze i nie zmieniając trybu życia stracilam w ciągu
ostatnich miesięcy 7 kilo. Mam teraz sporą niedowagę, do tego bóle bzucha. Po
pobraniu krwi lekarz potwierdzil obecność helicobacter pyroli. Dal
antybiotyki, których jednak nie tolerowalam i musialam odstawić. Teraz mam
skierowanie na gastroskopię z wycinkiem. I jestem pzerażona bo w internecie
nazwa Helicobacter zawsze znajduje się w jakimś tekscie o nowotworze. Czy to
naprawde jednoznaczne?! czy to sie da wyleczyć? Jak powinnam się teraz
odzywiać? Nie wiem nawet jak wykonać tę gastroskopię, bo nie można przed nią
jeść przez sześć godzin, pić podobno też, a ja mam juz dwie godz po jedzeniu
bardzo niski cukier i muszę coś przegryzać. czy jest na to jaiś sposób?
Obserwuj wątek
    • waldemar.pawlowski Re: Helicobacter Pyroli a spadek wagi i bóle brzu 07.05.06, 21:46
      Gastroskopia jest KONIECZNA.Jeśli Pani przyjmuje insulinę lub doustne środki
      hipoglikemizujące, to należy zmienić dawkę i/lub czas podania leku(ów).Można
      przed 2-3 h przed badaniem wypić ok.100-200ml słodkiego napoju lub odżywki(o
      ile nie występują nudności lub wymioty), bądź ssać np.kostkę cukru- po
      ustaleniu tego z lekarzem wykonującym badanie!!!.
      Szybka diagnoza jest dla Pani b.ważna.Istnieje możliwość wykonania badania w
      tzw. procedurze jednodniowej w szpitalu i to rozwiązanie polecam najbardziej ze
      względu na możliwość zabezpieczenia przed następstwami hipoglikemii.
      Obecność Helicobacter pylori nie jest równoznaczne z rozpoznaniem
      nowotworu.Bardziej niepokojące są podane przez Panią objawy.
      • mmmagdalena Re: Helicobacter Pyroli a spadek wagi i bóle brzu 10.05.06, 17:47
        A powinnam dostać jakieś środki hipoglikenizujace? Po stwierdzeniu hipoglikemi
        przez lekarza nie dostalam zadnych leków!!! W jaki sposób można zalatwić taki
        zabieg gastroskopii w szpitalu? Bardzo dziekuję za odpowiedź.
        • waldemar.pawlowski Re: Helicobacter Pyroli a spadek wagi i bóle brzu 11.05.06, 10:41
          W mojej odpowiedzi jest zawarte pytanie czy Pani leczy się tymi preparatami
          (p/cukrzycowe), a nie dotyczy stosowania tych leków aby pogłębić niedobór
          glukozy w surowicy krwi!
          W celu wykonania badania w warunkach szpitalnych proszę skontaktować się z
          Poradnią Gastrologiczną-potrzebne jest ważne skierowanie od lekarza POZ.
          • sweete2 Re: Helicobacter Pyroli a spadek wagi i bóle brzu 17.05.06, 13:39
            No i tak...Gastroskopia wykonana i nie ma niczego zlego z wyjatkiem "Blony
            śluzowej żolądka w centrum zaczerwienionej". Test na Helicobacter negatywny. A
            bóle brzuch w górnej części po żebrami i wzdęcie jak byly tak są. Co to może
            być? Często jest mi niedobrze ,a le nigdy nie wymiotuję. Ktoś polecil mi picie
            semmienia lnianego. Czy to pomaga?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka