Gość: Marek Re: Wyniki EKG - pytanko IP: *.chello.pl 06.01.03, 13:52 Dzisiaj otrzymałem wyniki EKG i nie ukrywam , że trochę się przestraszyłem : ( Kompletnie się na tym nie znam , cyferki (PQ , QRS) są w normie , ale wnioski płynące z badania są takie : Rytm zatokowy miarowy , zaburzenie przewodzenia śródkomorowego. Co to znaczy ?? Czym to grozi i jak się leczy ?? Idę do lekarza wkrótce , ale chciałbym wiedzieć jak najwcześniej , może ktoś mi pomoże ?? mam 21 lat a EKG zrobiłem sobie żeby zdiagnozować przyczynę nadciśnienia. --------- przepraszam , Win mi się zawiesił , dlatego pierwszy post jest pusty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Wyniki EKG - pytanko IP: 195.13.26.* 06.01.03, 15:07 Zaburzenie przewodzenia srodkomorowego diagnozuje sie wtedy, gdy ORS jest nieznacznie przedluzony, ale w taki sposob, ze nie da sie tego wyjasnic blokiem jednej czy wiecej wiazek przewodzacych. Skoro jest tak u Ciebie w przebiegu nadcisnienia, to byc moze przyczyna jest przerost lewej komory. Normalizacja cisnienia moze pomoc, a moze nie, ale dla Ciebie nie ma to wiekszego znaczenia, bo taki niespecyficzny blok jest bez praktycznych konsekwencji i nie bedziesz mial z tego powodu dolegliwosci. To tylko jest wskazowka dla lekarza prowadzacego, by to regularnie kontrolowac, czy blok sie nie nasila. Odpowiedz Link Zgłoś