Dodaj do ulubionych

Schodząca skóra z dłoni

25.07.06, 09:20
Witam, od jakiegoś czasu schodzi mi skóra z dłoni, a raczej z palcy/ców ;)
Czy znacie jakąs maść czy dobry krem, który mógłby temu zapobiec? A może to
jakaś choroba skóry???
Obserwuj wątek
    • menk.a Re: Schodząca skóra z dłoni 25.07.06, 12:36
      też to miałam, ale to zwyczajnie efekt przesuszenia, nadmiernego wysuszenia
      skóry
      polecam znakomity krem Ziaja Kozie mleko do rąk (ok. 6 zł)
      albo systematyczne kąpiele w ciepłej oliwie (podgrzej łyzkę oliwy i rozsmaruj
      na rękach;) pomoże na pewno;)
      a poza tym regularne kremuj i nawilżaj dłonie;)
    • denna Re: Schodząca skóra z dłoni 25.07.06, 12:36
      To może być rogowiec dłoni - schodząca skóra bez żadnych wysięków i świądu -
      samo rogowacenie tylko. Radze wybrać sie do dermatologa, pewnie przepisze
      jakieś maśći i kremy, np. kortykosterydy jesli zajdzie taka potrzeba. Sama mam
      podobne paskudztwo, ale niestety nie zdiagnozowane prowidłowo do dziś i leczone
      jak dotąd bez efektu. Zycze Ci powodzenia.
      • bograi Re: Schodząca skóra z dłoni 21.08.06, 11:56
        Wiem że jest to chrba dziedziczna kedy ujawnila sie u Ciebie? Mam miesięczną
        córeczkę a mój mąż również ma tą chorobę nie wiem na co mam zwrócić uwagę?
        Czy jest jakaś klnika gdzie można to leczyć?
    • ewab2507 Re: Schodząca skóra z dłoni 21.08.06, 13:09
      mam to samo... wysychająca, pękająca i schodząca skóra na opuszkach palców...
      właściwie, poza paskudnym efektem estetycznym i momentami, gdy popękana skóra
      zwyczajnie boli, nie ma żadnych innych dolegliwości. byłam u dermatologa.
      przepisał maści, które odrobinę sprawę zaleczyły, ale nie dało to jakichś
      szalonych efektów.

na jakiejś zagranicznej stronie internetowej przeczytałam, że trzeba unikać
      zbyt częstego moczenia rąk (zbyt częste mycie rąk, zmywanie naczyń, sprzątanie)
      i jak najwięcej je nawilżać. dodatkowo należy unikać wszelkich drażniących
      detergentów, unikać kąpieli w wannie, w ogóle unikać gorącej wody, myć się w
      letniej. używać tylko bezzapachowych nie drażniących kosmetyków do pielęgnaji
      rąk. najlepiej wszystko robić w rękawicach bawełnianych, na które nakłada się
      winylowe (albo w samych winylowych, ale wówczas mogą się również podrażniać).

póki co u mnie najlepsze efekty dają kosmetyki La Roche-Possay (do kupienia w
      aptece):
      - do mycia rąk mydło Lipikar
      - preparat łagodzący podrażnienia i ułatwiający gojenie Cicaplast

używam też regenerującego kremu do rąk Iwostin, także z apteki.
      • ewab2507 Re: Schodząca skóra z dłoni 21.08.06, 13:22
        i jeszcze jedno... przeczytałam gdzieś ostatnio, że zmiany skórne na palcach w
        połączeniu z kruchością paznokci oraz drętwieniem końcówek palców może mieć
        związek z tzw. zespołem cieśni nadgarstka. jest to choroba nerwu pośrodkowego w
        nadgarstku, a powodować ją może wykonywanie w pracy rękami ciągłych ruchów
        skrętnych albo stałe utrzymywanie zgięcia grzbietowego. może to być spowodowane
        długotrwałą pracą na komputerze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka