Dodaj do ulubionych

Pikflometr- astma- wyniki

05.09.06, 21:25
Jeżeli jest jakiś specjalista od astmy i normy wydechu na pikflometrze, to
chciałem zapytać. Wedle tabel norma dla mojego wieku i wzrostu to 566-573.
Pomimo duszności wydmuchuje do 610. Co to może być i czemu tak się dzieje?
Jeden lekarz zasugerował, że ta duszność to z psychiki a nie płuc. Jak to
jest naprawdę?
Obserwuj wątek
    • agakoziorowska Re: Pikflometr- astma- wyniki 05.09.06, 22:37
      Fakt ze dusznosc moze brac sie z psychiki, i ze to obnizenie wyniku swiadczy o
      zwezeniu oskrzeli a nie jego podwyzszenie, jednak:
      -Dobowe wahania PEF(wyniku badania) u osoby zdrowej mogą sięgać nawet do 15%
      -W czasie zaostrzenia astmy wahania PEF zwykle są większe niż 20% (im większa
      różnica między uzyskanymi wynikami tym większe ryzyko ciężkiego napadu astmy)
      -Porównanie aktualnego wyniku z najlepszym osiągniętym wynikiem PEF w ostatnim
      czasie pozwala ocenić drożność oskrzeli - im różnica między tymi wynikami jest
      mniejsza tym oskrzela mają lepszą drożność.

Jesli masz duze wahania w wynikach taki z pozoru dobry wynik o niczym nie swiadczy.

Zaznaczam jednak ze nie jestem specjalista w tej dziedzinie
      • depakina Re: Pikflometr- astma- wyniki 05.09.06, 23:01
        Problem w tym, iż podczas subiektywnego uczucia duszenia się, a raczej nie
        możności nabrania powietrza do końca, PEF wychodzi dobry lub ponad norme (normy
        mam z tabelki wieku i wzrostu z tej strony: www.pfm.pl/u235/navi/198627 )
        Poza tym, z opisu wynika, ze mają być jeszcze jakieś świsty i kaszel. Nic
        takiego nie ma. Więc co to jest? Lekarze mi nie mogą pomóc, leki rozkurczowe
        nie działają, a przeciw lękowe i przeciw nerwowe tylko usypiają, a objawy jak
        złapie atak są nadal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka