motylek2127 09.10.06, 13:15 Witam mam pytanie , lekarka zaleciła mi do picia zsiadłe mleko najlepiej jak bedę je robiła sama ale ja nie wiem jak ? kto wie jak sie robi samodzielnie zsiadłe mleko ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teletombola1 Re: Zsiadłe mleko 09.10.06, 13:34 Zwykłe mleko, takie z woreczka, najlepiej 3,2% (rarytasem byłoby mleko prosto od krowy) zlewasz do garnka (najlepiej glinianego, ale jak nie masz to moze być zwykły) i zostawiasz w temperaturze pokojowej na dzień lub dwa i już. Jak od razu go nie zużyjesz w całości, to włóż do lodówki, bo zgorzknieje. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Zsiadłe mleko 09.10.06, 22:01 Aby przyspieszyć proces kwaśnienia,wlej do mleka 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Zsiadłe mleko 09.10.06, 23:04 A jak Ci się niechce bawić się w produkcję zsiadłego mleka- to w marketach jest gotowe Zsiadłe mleko (jest kilku producentów- mnie najbardziej smakuje Farmera). Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: Zsiadłe mleko 10.10.06, 02:19 Mleko może się zsiąść tak lub owak, zależnie od mleka. Jak chcesz mieć pewność co do wyniku to przegotuj mleko i po ostygnieciu dodaj kilka łyżek gotowego zsiadłego mleka albo kefiru (np. Zott, polecam) i zostaw na 2-3 dni w 20 stC. Odpowiedz Link Zgłoś