Dodaj do ulubionych

co ile lat badania na tarczyce?

04.11.06, 16:06
Mam jedno, pytanie mam nadzieję, że mi pomożecie. Około dwóch lat temu
robiłam badania na tarczycę (takie USG chyba). Wyszło, że jestem zdrowa. Mam
18 lat. Szyję mam taką jakbym miała wole, ale to podobno tylko taka budowa.
Mam w bliskiej rodzinie przypadki tarczycy. Chciałabym się dowiedzieć co jaki
czas(średnio) powinno się robić takie badania?
Obserwuj wątek
    • j2334 Re: co ile lat badania na tarczyce? 04.11.06, 16:49
      Trudno jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie.Jednak jezeli uwazasz ,ze cos
      niedobrego dzieje sie z tarczyca to nie zaszkodz i zrobic badania.Ale musisz
      pamietac o tym ,ze lekarz moze nie dac ci na nie skierowania,uwazajc ,ze nie sa
      konieczne.Profilaktyka mowi,aby jak najczesciej sie badac,ale niestety praktyka
      pokazuje co innego.Zreszta i tak nie wszystkie hormony zrobisz za darmo.Ale
      sprobowac zawsze mozesz.
    • katerina24 Re: co ile lat badania na tarczyce? 04.11.06, 21:46
      Po pierwsze nie ma przypadków tarczycy bo takowa posiada każdy człowiek.Możesz
      mieć chorobę tarczycy.Dwa jeśli w rodzinie występują choroby tarczycy,to takie
      problemy moga być dziedziczne.Dlatego prawidłowa i całościowa diagnostyka wymaga
      nastepujących badań
      TSH ,ft 4 i ft 3 ,usg tarczycy i przeciwciała tarczycy TG i TPO,nie zaszkodzi
      OB[odczyn biernackiego ,spr czy nie ma stanu zapalnego]oraz ogólna morfologia
      ,wszystkie badania z krwi.Wazne jest zrobienie wszystkich TYCH BADAŃ zwłaszcza
      panelu tarczycowego ,
      Z jakiego miasta jesteś?Najlepiej robić badania prywatnie ,możesz spróbować
      państwowo ,przeciwciał i tak Ci pewno nie dadza ale może samo TSH chociaż.Na
      forach PRYWATNYCH choroby tarczycy i HASHIMOTO masz listę polecanych
      endokrynologów--warto skorzystać.A prywatnie szukac tanich lab nawwet w Wawie są
      takowe.
      NIE IGNORUJ TEGO i DOKŁADNIE ZRÓB TE BADANIa co poleciłam,pzdr Kaśka
      • babka_herbaciana Re: co ile lat badania na tarczyce? 05.11.06, 16:10
        Nie znam się na tych wszystkich badaniach. Nie jestem z Warszawy. Na razie nie
        będę robiła żadnych badań,czekam jeszcze na wyniki badania krwi (pani doktor
        pomyśli, że hipochondryczka jestem;)Poza tym nie jestem pewna czy u mnie da się
        zrobić te wszystkie badania. Może dam sobie jednak spokój chwilowo z tymi
        wszystkimi badaniami:) pozdrawiam
        • katerina24 Re: co ile lat badania na tarczyce? 05.11.06, 17:39
          Sama sobie krzywde zrobisz jesli masz rozregulowana Prace tarczycy lub ku temu
          podąża sytuacja/Poczytaj w necie na temat objwów nad/niedoczynności tarczycy
          /Nie bądź głupia w końcu dzieckiem nie jesteś,pani dr to sobie może pomyśleć ,Ty
          masz sie przebadać gruntownie ,WIEM CO PISZĘ.Wybacz autorytarna wyp[ton] ale nie
          myl hipochondrii z realnymi problemami ,które masz.Tarczyca i szyja nie
          powiększa się dla dodania urody i zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka