werka40 24.11.06, 23:31 które badanie jest dokładniejsze: rezonans magnetyczny czy tomograf komputerowy? (chodzi mi o zbadanie kręgosłupa lędźwiowego) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigerness.74 Re: badanie 24.11.06, 23:49 TK jest przydatna: -w diagnostyce ognisk osteolitycznych w obrębie trzonów i łuków kręgowych w przebiegu zmian nowotworowych pierwotnych i przerzutowych; -w ustalaniu punktu wyjścia i dokładnej topografii niektórych guzów łagodnych (chrzęstniaki) -w diagnostyce zmian pourazowych kręgosłupa i kanału kręgowego -w rozpoznawaniu i różnicowaniu zwężeń kanału kręgowego -w diagnostyce przepuklin jądra miażdżystego krążków międzykręgowych Przydatność rezonansu: -diagnostyka ognisk osteolitycznych kręgów -diagnostyka wszystkich procesów patologicznych rdzenia i kanału kręgowego -zanik rdzenia -zwyrodnienia krążków międzykręgowych -przepukliny jądra miażdżystego krążków międzykręgowych Zaletą metody MR w porównaniu do TK jest lepsze zróżnicowanie tkanek miękkich śródkanałowych, wyraźniejsze granice pomiędzy nimi oraz brak promieniowania rtg Moim zdaniem dokładniejszym badaniem jest rezonans. Odpowiedz Link Zgłoś
werka40 Re: badanie 24.11.06, 23:53 mojej znajomej zrobiono rezonans i okazało się ,że wszystko dobrze, natomiast po jakimś czasie zrobiła tomograf, który wykazał przepukline.czy to mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
werka40 Re: badanie 25.11.06, 00:02 w odstępie 4 m-cy tigerness, czym ty się zajmujesz zawodowo? czy masz jakieś doświadczenie w leczeniu rwy kulszowej obustronnej? Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: badanie 25.11.06, 00:08 Nie Werka-jak już kilka razy pisałam jestem byłym technikiem rtg a nie lekarzem- stąd mogę parę rzeczy napisać o aspektach diagnostycznych. Natomiast jeśli chodzi o tę przepuklinę-są 2 możliwości-mogła ona pojawić się w przeciągu 4 m-cy albo druga możliwość-jeśli badania opisywało 2 różnych lekarzy ten pierwszy jej "nie zauważył"a ten drugi i owszem... Odpowiedz Link Zgłoś
werka40 Re: badanie 25.11.06, 00:16 niestety nie czytam wszystkiego co tu jest napisane i nie wiedziałam czym się zajmujesz. ale dziękuję ci za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka79 Re: badanie 25.11.06, 15:33 ja słyszałam, że rezonanas jest lepszy (dokładniejszy) jeśli chodzi o badanie kości a z kolei tomograf lepiej sprawdza się przy tkankach miękkich i to by się mogło zgadzać z tym co piszesz że to tomograf wykazal przepuklinę??? Odpowiedz Link Zgłoś