Dodaj do ulubionych

Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje już:/

01.12.06, 14:58
Błagam o pomoc bo już zwątpiłam. W kwietniu miałam silne bóle glowy
(potylica), laryngolog nic nie stwierdził, potem neurolog skierował do
chirurga urazowego. Oczywiście RTG odcinka szyjnego, tabletki (mydocalm i
Sirdalud) cóż, nic nie pomogło :( poszłam do innego chirurga urazowego i
skierował mnie na masaż przez 10 dni. cóż, skończyło sie ale... ból przeszedł
tylko na pare dni. To poszłam na kontrole i zaś mam chodzic na masaż + laser.
Nie wiem co o tym mam myśleć. aha, z RTg wyszła mi splycona lordoza szyjna.
Boli mnie szyja, mam ograniczone ruchy głową i często czuje takie napięcie
mięsni. Czy to takdlugo trwa, czy lekarz(dobrą opinie ma wśród ludzi) złą
drogą mnie leczy? Poradźcie coś prosze bo ręce mi już opadają :/ dziekuje
Obserwuj wątek
    • j2334 Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 15:40
      Musisz poprostu znalezc dobrego rehabilitanta.Duzo osob na tym forum ma podobne
      problemyii wlasnie Oni tak podpowiadaja.
      z pewnoscia odezwa sie i moze dadza Ci namiary,jesli jestes z ich
      miejscowosci.Duzo zdrowka zycze,ja Ci nie pomoge.Chetnie czytam tego typu
      wypowiedzi,bo mnie to juz niedlugo tez bedzie dotyczyc.Pozdrawiam.
      • anka9910 Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 16:21
        A nie jest to związane ze złym ułożeniem szyi a co za tym idzie i głowy w czasie
        snu.Pytam bo mialam podobnie, dopiero któryś z kolei lekarz doradził mi poduszkę
        ortopedyczną i minęły napięcia szyi i bóle głowy,.
    • wedrowiec2 Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 16:23
      Dziesięć dni masażu nie przyniosą długotrwałej poprawy:( Każde tego typu
      leczenie wymaga trwających miesiącami zabiegów, ale jest bardzo skuteczne.
      • jadwiga_r Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 16:33
        Popytaj lekarza o celowości zakupu kołnierza ortopedycznego SCHANZA.
        Koszt jego wynosi blisko 20.00 złotych.
        Mnie przynióśł ulgę w cierpieniu.
        Zakładałam go codziennie na 2-3 godziny.
        Osobom chorującym na schorzenia kręgosłupa proponuję uczęszcząć na gimnastykę
        TAI CHI.
        • askaam007 Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 17:27
          Właśnie słyszałam od znajomej, że kołnież może jest mi potrzebny, chyba
          porozmawiam o tym z lekarzem. Jedna jeszcze mówiła, że dobrze by było jakby
          mnie wzieli na oddział chirurgi urazowej, ale ja nie widze w tym sensu bo co
          oni mogą mi tam zrobic :/ mam jeszcze jedną sprawe, pierwszy raz ide na ten
          laser i jak wyglądają te zabiegi, czego sie moge spodziewac przy pierwszej
          wizycie?

Dziękuje wszystkim zainteresowanym !

aha, co do spania, to od lat spie na tym samym łózku, na boku prawym albo
          lewym, od pewnego czasu na płaskiej poduszce :)
          • repair Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 17:59
            > Właśnie słyszałam od znajomej, że kołnież może jest mi potrzebny, chyba
            > porozmawiam o tym z lekarzem. Jedna jeszcze mówiła, że dobrze by było jakby
            > mnie wzieli na oddział chirurgi urazowej, ale ja nie widze w tym sensu bo co
            > oni mogą mi tam zrobic :/ mam jeszcze jedną sprawe, pierwszy raz ide na ten
            > laser i jak wyglądają te zabiegi, czego sie moge spodziewac przy pierwszej
            > wizycie?
            Wrrrrrrrrrr!!!
            Proponuję:
            a) trzymać się w tym przypadku z dala od lekarzy
            b) nie nakładać samodzielnie kołnierza!!!
            c) dać sobie spokój z laserem
            c) pójść za radą udania się do DOŚWIADCZONEGO fizjoterapeuty (rehabilitanta,
            terapeuty manualnego) i jemu powierzyć dalsze kroki
            d) zakończyć leczenie przez forum i znajomą
            • wedrowiec2 Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 18:46
              Kołnierz osłabi mięśnie, które powinny wzmocnic się, by utrzymywać kręgosłup w
              prawidłowej pozycji.
              Płaska poduszka może szkodzić. Jeśli śpisz na boku, to poduszka musi mieć taką
              grubość, kręgosłup szyjny był w jednej linii z jego pozostałymi odcinkami.
              Na tym zdjęciu jest prawidłowe ułożenie głowy podczas snu.
              www.bed-from-net.com/podglowki.html
            • jadwiga_r Repair 01.12.06, 21:17
              Repair, co możesz zaproponwać osobom chorym na schorzenia kręgosłupa, którzy ze
              względu na schorzenia nowotworowe nie mogą korzystać z rehabilitacji?.
              Nie neguj wszystkiego.
              Noszenie kołnierza SCHANZA /elastycznego z gąbki/ o którym pisałam przez 2-3
              godziny dziennie nie osłabi mięśni kręgosłupa szyjnego, a przyniesie ulgę i
              prędzej powróci się do sprawności.
              Co do podgłówka/poduszki ortopedycznej, to zachowaj ostrożność i sprawdź, czy
              inne schorzenia organizmu np.refluks, przpuklina rozworu przełykowego są
              przeciwwskazaniem do spania w takiej pozycji jaką wymusza poduszka.
              Ja wydałam pieniądze na szwedzką poduszkę ortopedyczną i nie potrafię na niej
              spać.
              • yoosh Re: Repair 01.12.06, 21:30
                Jestem wielbicielką zarówno poduszki (jak na obrazku) jak i tai chi, ktore
                praktykuje od kilku lat.Poprawa może nie blyskawiczna ale za to skuteczna.
                Na stany zwrodnieniowe czlowiek zapracował w ciągu wielu lat i trzeba też
                dłuższego czasu na naprawę.Nalezy nauczyć się prawidłowego/fizjologicznego
                ustawienia stóp, bioder, kręgosłupa i głowy.
              • wedrowiec2 Jadwigo, 01.12.06, 22:44
                jadwiga_r napisała:

> > Co do podgłówka/poduszki ortopedycznej, to zachowaj ostrożność i sprawdź,
                czy
                > inne schorzenia organizmu np.refluks, przpuklina rozworu przełykowego są
                > przeciwwskazaniem do spania w takiej pozycji jaką wymusza poduszka.
                > Ja wydałam pieniądze na szwedzką poduszkę ortopedyczną i nie potrafię na niej
                > spać.

Nigdzie nie napisałam, że należy stosować podane w linku poduszki ortopedyczne,
                a jedynie odwołałam się do rysunku ułożenia kręgosłupa podczas snu.
            • jagoda85 Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 03.12.06, 14:14
              Dlaczego odradzasz laser, jest to bardzo dobra forma rehabilitacji przy tego
              typu dolegliwościach. Znam to z autopsji.
          • 5_monika Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 18:34
            po laserze też Ci nie przejdzie
    • wiki968 Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 01.12.06, 22:23
      askaam007najpierw sprawdz na czym spisz .Mialam kiedys takie problemy jak ty.
      podstawa to wygodne lozko . zmienilam rogowke na kanape i problem minal sprobuj
    • renebenay Re: Problemy z odcinkiem szyjnym. Nie wytrzymuje 03.12.06, 10:02
      Przed chyba 10 laty bylem leczony przez fizjoteraute na polecenie neurologa 7-8
      miesiacy tj. 2 razy 2 godziny tygodniowo.10 dni to stanowczo za malo aby sie
      wyleczyc,polecam notowanie wszystkich cwiczen bo napewno sa takie ktore mozesz
      sobie sama wykonywac-bynajmniej ja tak zrobilem i od tego czasu nie mam
      specjalnych klopotow-wazna jest konsekwencja wobec siebie i nie wolno dopuscic
      do powrotu nowych boli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka