Dodaj do ulubionych

dofinansowanie aparatów słuchowych

06.03.07, 09:02
Witam wszystkich!
Staram sie o orzeczenie o niepełnosprawności, a następnie będę chciała w
PFRONIE starać się o dofinansowanie na aparaty słuchowe. Jak długo czeka się
na dofinansowanie. Jaka jest kwota dofinansowania.Dodam , że jestem z Warszawy
i jeszcze jedno pytanie, czy jak zakupię te aparaty wcześniej niż mi Pefron
dofinasuje, to czy wtedy otrzymam dofinansowanie. Aparaty załatwiam w
Instytucie Fizjologii i Patologii Słuchu.Oczywiście wiem też o dofinansowaniu
z NFZ. Proszę o dokładne informacje.
Obserwuj wątek
    • sawkami Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 06.03.07, 11:22
      cześć
      aktualnie też kupuje sobie aparaty wiec jestem trochę w temacie. max dofinansowanie z pefronu to 150 % tego co ci przyzna NFZ. jeżeli mają pieniadze w swoim budżecie to powinno to pojsc sprawnie
      pozdrawiam
    • stajaga Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 11.03.07, 20:20
      Witam !Ja kupowałam aparaty córce też w Instytucie w W-wie ,. Nie należy kupować aparatów wcześniej niż uzyska się orzeczenie o niepełnosprawności!!!!!, bo inaczej straci się możliwość dofinansowania z PFRONu . Data Faktury kupna aparatów MUSI być póżniejsza od daty orzeczenia o niepełnosprawności.Te informacje mam z Centrum Pomocy Rodzinie , które zajmują się dofinansowaniami z PFRONu.Pozdrawiam .
      • hela83 Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 12.03.07, 14:39
        Najpierw postaraj sie o orzeczenie o niepełnosprawności.Gdy je bedzies miała to
        lekarz wypisze ci wniosek na aparaty.W(FIRMIE KTOPRA SPRZEDAJE) aparaty wystawia
        ci kosztorys.Z tym wnioskiem(i kostorysem) bedzies musiala isc do nfz -aby
        otrzymac od nich dofinansowanie(jesli sie uczys lub studiujesz do 26roku
        zycia-to mozezsz otrzymac po 1500zl na aparat czyli na 2ap 3 tys,a jesle nie
        uczys się np.pracujesz to przysługuje chyba cos kolo 560zl na aparat.Nastepnie
        pójdzies z wnioskiem tez do mopsy aby dostac dofinasowanie z pfronu(jest to 150%
        kwoty której dał ci NFZ.Ja załatwiałam aparaty 1rok 5 miesiecy temu.DostałAm
        całkiem nie mała kwote ponad 7tys.Mam aparaty cyfrowe 2wewnatrzkanałowe.Obecnie
        studiuje.Nie kupuj aparatów przed załatwieniem orzeczenia-bo nie dostaniesz
        wogole dofianasowania.
        • kasandra366 Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 13.03.07, 12:21
          Do Heli i nie tylko!
          Dziękuję za informację. Chciałabym dodać, że mam już wystawiony wniosek na
          aparaty w Instytucie Fizjilogii i Patologii Słuchu. Mam też wybrane aparaty
          właśnie w Instytucie i tam je kupię.Instytut wystawił mi także fakturę
          proforma, czyli nie zapłaconą. Teraz czekam na komisję w sprawie orzeczenia,
          którą mam 20.03.2007r, a potem to już chyba pozostaje mi złozyc wniosek do
          PFRON. Czy tak bedzie dobrze ?
          • hela83 Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 14.03.07, 14:24
            Jak bedzies miała orzeczenie to idzies najpierw do NFZ podbic wniosek wystawiony
            ci w IFPS a potem do mopsu-gdzie ci podbija dofinansowanie z pfronu.Jesli
            dostanies orzeczenie w 20.03 to bedzies je miala do odbioru w jakies 2tyg po tym
            jak miałas komsije.
            • kasandra366 Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 15.03.07, 11:38
              Do Heli! Wniosek na aparaty mam już podbity w NFZ. Czy w MOPSIE po uzyskaniu
              orzeczenia pobieram jakiś wniosek o dofinansowanie z PFRONU i dopiero składam w
              PFRONIE?
              Przepraszam że tak marudzę ale to dla mnie ważne . Dzięki za odpowiedź.
              • hela83 Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 16.03.07, 14:15
                Jak dostaniesz orzeczenie-to idziesz do mposu z wnioskiem o aparaty- podbitym w
                nfz i z faktura ile bedzie kosztował aparat-w twoim wypadku to co ci wystawi
                ifps-i to wszystko im pokazujesz tam i oni ci daja dofinaansowanie z pfronu.nie
                pobierasz zadnego wniosku w mopsie.
                • ewalak2 Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 27.03.07, 07:57
                  Witajcie
                  Ja mam już te papiery i wybieram się do MOPSY.
                  Tylko mam pytanie czy potrzebuję jakieś zaświadczenie o dochodach z pracy albo
                  z Urzędu Skarbowego.
                  Proszę o odpowiedź.
    • kasandra366 Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 23.03.07, 14:11
      Do Heli! Dzięki za informację ! I jeszcze jedno pytanie .
      Jak długo mogę czekać na dofinansowanie z PFRONU na aparaty od momentu złożenia
      wniosku ?
      • hela83 Re: dofinansowanie aparatów słuchowych 25.03.07, 15:13
        Wiesz ja jak składałam wniosek w powiatowym cenrtum pomocy rodziny-to dostałam
        odpowiedz w 5minut-po prostu babka odrazu mi podbiła i po wszystkim było.Byc
        moze jest to zalezne od tego ile kasy jeszcze mają-czy juz nie skonczyly im sie
        środki.Czekaj wytrwale na pewno dadza ci odp albo ty sie przejdz do nich i
        spytaj co z twoim dofinansowaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka