Dodaj do ulubionych

Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego

18.03.07, 11:28
Kto stosuje lub stosował ten sposób odżywiania??? Jeśli są takowe osoby na
tym forum to to prozę wypowiedzcie się na ten temat. Myślę nad zastosowaniem
Opty ale chciałabym zasięgnąć opini tych co stosowali lub stosują. Co o niej
sądzicie?
Obserwuj wątek
    • optymus Re: Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego 18.03.07, 12:48
      liderka3 napisała:

> Kto stosuje lub stosował ten sposób odżywiania??? Jeśli są takowe osoby na
      > tym forum to to prozę wypowiedzcie się na ten temat.

Stosuję od ponad 10-ciu lat razem z całą moją rodziną, wieloma znajomymi i
      przyjaciółmi.

Optymus
    • ja_karola Re: Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego 18.03.07, 14:00

A na czym dokladnie polega Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego?
      • optymus Re: Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego 18.03.07, 22:56
        ja_karola napisała:

>
        > A na czym dokladnie polega Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego?

1.

Powinny być zachowane proporcje pomiędzy Białkiem : Tłuszczami : Węglowodanami
        jak 1 : 2.5 - 3.5 : 0.6 To jest ogólna zasada, którą potem się dostosowuje
        bardziej indywidualnie w zależności od reakcji organizmu, płci, stylu życia,
        aktywności fizycznej, wieku czy klimatu itd ....

2. Spożycie białka jest stosunkowo niskie tj. 30 do 50g dziennie, a nawet w
        pewnych warunkach(!) 20 do 30g. Zaleca się spożywać najbardziej wartościowe
        białko znajdujące sie w żółtkach jaj, mięsie, podrobach.

3. Spożycie węglowodanow jest niskie, ale na tyle wysokie,żeby nie doprowadzać
        do ketozy. Zalecane węglowodany należa do grupy węglowodanów zlożonych
        znajdujących sie w warzywach czy pokarmach mącznych. Zdecydowanie nie zaleca się
        spożywania w większych ilosciach węglowodanów prostych tzn. cukru czy też
        napojów słodzonych.

4. Zalecane tłuszcze, to tłuszcze zwierzęce oraz oliwa z oliwek i olej kokosowy

Optymus
        • brumbak nie optymalne i nie doktora tylko szarlatana 19.03.07, 16:56

- niebezpieczna dla zdrowia;
          - propaganda z wykorzystaniem kłamstw i oszczerstw

-
          • liderka3 Do brumbak 19.03.07, 18:48
            Brumbak ale stosowałaś tą diete??? Skąd te negatywy???
            • utratawagi Re: Do brumbak 20.03.07, 08:37
              liderka3 napisała:

> Brumbak ale stosowałaś tą diete??? Skąd te negatywy???

Wybierz forum "Wegetarianizm" i poczytaj co on wyczynia i będziesz miała odpowiedź.

Optymus
              • opty_opty Re: Do optymusa 20.03.07, 13:02
                utratawagi napisał:

> liderka3 napisała:

> > Brumbak ale stosowałaś tą diete??? Skąd te negatywy???

> Wybierz forum "Wegetarianizm" i poczytaj co on wyczynia i będziesz miała
                odpowiedź.
                > Optymus

Stosowalem kiedys diete optymalna, ale zrazilo mnie wasze sekciarstwo i nigdy
                juz do niej nie powrocwe, bo to co optymalni wyczyniaja, mnie strasznie
                przerazilo, bo to w czystej postaci faszyzm ideologiczno-dietetyczny;(
          • wesolutkixl Re: nie optymalne i nie doktora tylko szarlatana 24.03.07, 23:22
            Moje zdanie na temat tej diety to stanowcze NIE!
            Nie chcę nikogo obrazić bo wiem że nie jeden dzięki niej schudnął.Ale wg mnie rzecz leży w czymś innym - czyli nie łączeniu grup pokarmowych - a tak na marginesie jeść to z czym walczysz czyli tłuste mięso.Najlepsza dieta to sport i jedzenie z umiarem do godz 18.00 i tyle.Powodzenia
    • jedrus1a Re: Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego 20.03.07, 09:50
      liderka3 napisała:

> Kto stosuje lub stosował ten sposób odżywiania??? Jeśli są takowe osoby na
      > tym forum to to prozę wypowiedzcie się na ten temat. Myślę nad zastosowaniem
      > Opty ale chciałabym zasięgnąć opini tych co stosowali lub stosują. Co o niej
      > sądzicie?

Zapytaj się eksperta forumowego albo zobacz jego list na ten temat
      tiny.pl/ckz3
      Pozdr.
      Jędruś
      • optymus Re: Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego 20.03.07, 15:59
        jedrus1a napisał:

> liderka3 napisała:
        >
        > > Kto stosuje lub stosował ten sposób odżywiania??? Jeśli są takowe osoby n
        > a
        > > tym forum to to prozę wypowiedzcie się na ten temat.

> Zapytaj się eksperta forumowego albo zobacz jego list na ten temat
        > tiny.pl/ckz3
        > Pozdr.
        > Jędruś

Jędruś,

1. To forum nie jest prywatnym forum eksperta forumowego, dlatego każdy może się
        na nim wypowiadać jeśli to tylko nie jest sprzeczne z podstawowymi wymogami
        kutury. Poza tym, forumowy eksper już kiedyś wypowiedział się na temat diety
        optymalne. Niestety wypowiedź ta wskazywała na brak wiedzy,a tym bardziej
        doświadczenia w tym zakresie. Stąd też nie dziw się, że ktoś dalej zadaje
        pytania na ten temat.

2. Jeśli ten temat komuś nie odpowiada, to go po prostu nie czyta.

3. Przecztaj uważnie oryginalnie zadane przez forumowiczkę pytanie :

>> Kto stosuje lub stosował ten sposób odżywiania???

Czy zrozumiałeś pytanie ? Forumowy expert nie stosował tego żywienia, więc
        odpowiedzieć nie może.

> Jeśli są takowe osoby na tym forum to to prozę wypowiedzcie się na ten temat.

Są i się wypowiedziały.

Optymus
        • opty_opty Re: Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego 20.03.07, 17:39
          Optymus napisal:

> 2. Jeśli ten temat komuś nie odpowiada, to go po prostu nie czyta.

ale moze czytac jesli nawet nie odpowiada?

> 3. Przecztaj uważnie oryginalnie zadane przez forumowiczkę pytanie :
          >
          > >> Kto stosuje lub stosował ten sposób odżywiania???
          >
          > Czy zrozumiałeś pytanie ? Forumowy expert nie stosował tego żywienia, więc
          > odpowiedzieć nie może.
          >
          > > Jeśli są takowe osoby na tym forum to to prozę wypowiedzcie się na ten te
          > mat.

> Są i się wypowiedziały.

No tak. Ja stosowalem i sie wypowiedzialem:)
          Po tym twoim poscie jednak widze, ze jeszcze zbyt malo napisalem, wiec spiesze
          cos dorzucic w tym temacie.

Uwazam, ze przytoczona na tym forum wypowiedz eksperta o tragicznych skutkach
          diety optymalnej, ktora zastosowal ktos z jego najblizszych, jest bardzo wazna
          informacja dla tych osob, ktore intersuja sie dieta Kwasniewskiego.

Osobiscie gdybym wczesniej wiedzial o takich rezultatach tej podobno
          "optymalnej" diety, to bym trzymal sie od tego "optymalnego towarzystwa"
          w maksymalnie bezpiecznej odleglosci.

• optymus Re: Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego 20.03.07, 19:06
            opty_opty napisał:

> Uwazam, ze przytoczona na tym forum wypowiedz eksperta o tragicznych skutkach
            > diety optymalnej, ktora zastosowal ktos z jego najblizszych,

A ja z kolei przytoczyć mogę nie jeden , ale setki przykładów o tragicznych
            skutkach diety zgodnej z zaleceniami eksperta.

Optymus
            • opty_opty Re: Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego 20.03.07, 19:35
              optymus napisał:

> opty_opty napisał:
              >
              > > Uwazam, ze przytoczona na tym forum wypowiedz eksperta o tragicznych skut
              > kach
              > > diety optymalnej, ktora zastosowal ktos z jego najblizszych,
              >
              > A ja z kolei przytoczyć mogę nie jeden , ale setki przykładów o tragicznych
              > skutkach diety zgodnej z zaleceniami eksperta.
              >

A ja to w ogole sie dziwie, ze ludzkosc jeszcze istnieje, mimo ze nie znala DOdo
              tej pory "optymalnej" diety:DDD
    • are.1 Re: Żywienie Optymalne 21.03.07, 14:09
      Nie nalezy sie dziwic, ze dieta "optymalna" ma zwolennikow. Jest to po prostu
      niezdrowa dieta, a taka przeciez zaszkodzi dopiero o kilkunastu jak nie wiuecej
      latach. Do tego jest niskokaloryczna, wiec niektorzy co sie przedtem obzerali
      teraz czuja sie lepiej, ale oczywiscie do czasu.

Poza tym zwroc uwage na poziom intelektualny wiekszosci optymalnych: oni NAWET
      DO NICKA DODAJA *OPTY*!!! Bez komentarza

"Co do dowodow zbrodniczej dzialalnosci "nawiedzonego" kwasniewskiego to znajduja sie one w protokolach sekcji zwlok we wszystkich prosektoriach w Polsce(rodzina potwierdzi ze zmarly stosowal tzw. metode optymalnego zywienia)"
      www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more3335a.php

Poza tym zwroc uwage na to, ze dieta "opymalna" wprowadza za soba nowy rodzaj
      terroryzmu: terroryzm dietetyczny. Autorzy artykulow prasowych o diecie
      "optymalnej" dostawali listy z pogrozkami, wpadaly im do domow cegly przez okna,
      byli szkalowani w Internecie (wyobraz sobie pozniej jak sie czuja dzieci takiego
      lekarza w szkole...).
      • optymus Re: Żywienie Optymalne 21.03.07, 14:39
        are.1 napisał:

> ja sie one w protokolach sekcji zwlok we wszystkich prosektoriach w Polsce(rodz
        > ina potwierdzi ze zmarly stosowal tzw. metode optymalnego zywienia)"

Można też powiedzieć :

W prosektoriach w Polsce są wyniki badań wielu tysięcy ludzi, których rodziny
        twierdzą, że odżywiali się "normalnie" lub wręcz zdrowo tzn. zgodnie z zasadami
        piramidy zdrowia itd.

> www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more3335a.php

Pierwsze zdanie z tego linku :

> "Dieta optymalna, lansowana w Stanach Zjednoczonych przez zmarłego w ubiegłym
        > roku dr. Roberta Atkinsa, a w Polsce przez lekarzy skupionych wokół lek. Jana
        > Kwaśniewskiego - wzbudza wciąż ogromne zainteresowanie..."

Ty, jak i wiele innych osób piszesz po prostu na ten temat nieprawdę. Dieta
        optymalna dra Kwaśniewskiego i dieta proponowana przez dra Atkinsa to nie ten
        sam rodzaj diety.

i dalszy cytat :

" Jest to dieta niskokaloryczna, bogatobiałkowa i bogatotłuszczowa, uboga
        natomiast w węglowodany"

To również nie jest prawda. Sam nie wiesz o czym mówisz.

Optymus
        • are.1 Re: Żywienie Optymalne 21.03.07, 15:04
          Twoj post jest ponizej poziomu, ale mimo to wyjasnie:

> > "Dieta optymalna, lansowana w Stanach Zjednoczonych przez zmarłego w ubie
          > głym
          > > roku dr. Roberta Atkinsa, a w Polsce przez lekarzy skupionych wokół lek.
          > Jana
          > > Kwaśniewskiego - wzbudza wciąż ogromne zainteresowanie..."
          >
          > Ty, jak i wiele innych osób piszesz po prostu na ten temat nieprawdę. Dieta
          > optymalna dra Kwaśniewskiego i dieta proponowana przez dra Atkinsa to nie ten
          > sam rodzaj diety.

A co to obchodzi przecietnego czytelnik,a ktory nie podchodzi do dietetyki
          religijnie? Artykul traktuje o sekcie dietetycznjekj a nie o dietetyce. To tak
          samo jakby demagofgiczny i populistyczny "wywyiad rzeka" z Wielkiej Ksiegi
          Wybranca Bogow D/s Diety rozpatrywac filologicznie - zdanie po zdaniu.

> To również nie jest prawda. Sam nie wiesz o czym mówisz.

[...]

> Ty, jak i wiele innych osób piszesz po prostu na ten temat nieprawdę. Dieta
          > optymalna dra Kwaśniewskiego i dieta proponowana przez dra Atkinsa to nie ten
          > sam rodzaj diety.

J/w. Poza tym zwraca uwage, ze to mnie zarzucasz ze nie wiem o czym piszę.
          Jest to niewiarygodnie naiwny i prostacki "argument". Ja sie do tego nie
          odnosze, bo link jest jako dowod komentarza eksperta, ktory cytowalem.

Oczywsicie w zaden sposob nie odnosisz sie do zjawiska Terroryzmu*Opty* i do
          wypowiedzi lekarza, ktory widzial co widzial.

Jak chcesz podyskutowac, to na wyzszym poziomie, bo na cos takiego jak wyzej
          to mi sie juz nie bedzie chcialo nawet odpowieadac.
          • optymus Re: Żywienie Optymalne 21.03.07, 15:45
            are.1 napisał:

> A co to obchodzi przecietnego czytelnik,a ktory nie podchodzi do dietetyki
            > religijnie?

Gdzie w moich postach są przejawy jakiejkolwiek religii ?

> Artykul traktuje o sekcie dietetycznjekj a nie o dietetyce.

Sekcie ?? gdzie tak pisze ?

> J/w. Poza tym zwraca uwage, ze to mnie zarzucasz ze nie wiem o czym piszę.

No bo niestety nie wiesz, o czym świadczą Twoje, naładowane emocjami wypowiedzi.

Żywienie optymalne nie jest oparte na jakiejkolwiek ideologii. Oparte jest na
            podstawowych, elementarnych zasadach biochemii i fizjologii organizmu człowieka
            oraz wartościach odżywczych poszczególnych składników diety. To wszystko.

Optymus
            • ali47 Re: Żywienie Optymalne 21.03.07, 17:13
              > are.1 napisał:

jak się blekotu nażarł

ps. gimnazjum już zaliczyłeś
              • are.1 Pan Alojzy, "optymalny" od ponad 6 lat 21.03.07, 17:23
                Typowy jego wątek: tiny.pl/c2zf
                • liderka3 Ale wywołałam burze 22.03.07, 06:40
                  Dobrze że dzieli nas komputerowa odległość bo byłoby niebzpiecznie
                  • optymus Re: Ale wywołałam burze 22.03.07, 07:56
                    liderka3 napisała:

> Dobrze że dzieli nas komputerowa odległość bo byłoby niebzpiecznie

:-) nic złego nie zrobiłaś. Zadałaś pytanie bardzo konkretne. Ktoś Ci na to
                    odpowiedział, a ponieważ jest to forum publiczne, to ktoś inny dorzuca swoje
                    komentarze. Do Ciebie należy ocena merytoryczna wypowiedzi. Taki zapytań dostaję
                    sporo na widoczny email, bo wiele osob po prostu chce porozmawiać bez narażania
                    się na idiotyczne komenatrze.

Optymus
                    • psychiatra_forumowy Re: Ale wywołałam burze 22.03.07, 12:17
                      ptymus napisał:

> liderka3 napisała:
                      >
                      > > Dobrze że dzieli nas komputerowa odległość bo byłoby niebzpiecznie
                      >
                      > :-) nic złego nie zrobiłaś. Zadałaś pytanie bardzo konkretne. Ktoś Ci na to
                      > odpowiedział, a ponieważ jest to forum publiczne, to ktoś inny dorzuca swoje
                      > komentarze. Do Ciebie należy ocena merytoryczna wypowiedzi. Taki zapytań dostaj
                      > ę
                      > sporo na widoczny email, bo wiele osob po prostu chce porozmawiać bez narażania
                      > się na idiotyczne komenatrze.

Proponuje zostawic ocene stopnia idiotycznosci postow, odpowiednim specjalistom.
                      Jednoczesnie przypominam, ze w naszej klinice wolnych miejsc nadal brak, niestety:(
                      • ffurieuse Dyskusja o opty zawsze kończy się burzą 24.03.07, 04:23
                        ... na wszelkich forach (oprócz tych cenzurowanych przez O. gdzie nieprzychylne
                        posty wylatują w biegu).
                        Dietę O wypróbowałam 3 lata temu po długich namowach mojego ówczesnego TŻ,
                        któremu spodobała się idea jedzenia golonek, boczku etc. Dieta była ułożona
                        zgodnie z kilkoma jadłospisami z netu, książką Kwaśniewskiego i zaaprobowana
                        przez zagorzałego optymalnego.
                        Efekty: ja odpadłam po ok. 4 tygodniach gdy zaczął mi się tworzyć cellulits (w
                        życiu nie miałam z tym problemów a wypijane płyny i aktywnośc fizyczna były bez
                        zmian). Wcześniej pojawiły się zaparcia i większe przetłuszczanie cery.

TŻ padł jakieś 2 tygodnie później, stwierdzając, że na jajka, boczek, żeberka,
                        podroby i tym podobne optymalne przysmaki patrzeć nie może (oboje jajecznicy nie
                        jedliśmy przez kilka miesięcy). Żałuję, że nie zrobiliśmy badań przed i po, choć
                        to trochę za krótki okres na wiążące wyniki.
                        Aha, straciliśmy po ok. 1 kg wagi, ale TŻ zaczął się też skarżyć na spadek siły
                        (cwiczył na siłowni).
                        Reasumując: jak to komuś odpowiada, to proszę bardzo. Różne bywają zboczenia,
                        nie tylko kulinarne. Ale moim zdaniem ta dieta jest monotonna, niezdrowa i
                        szkodliwa. A jej propagowanie ma wszelkie znamiona sekciarstwa :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka