inka_k 18.03.07, 19:24 witam,mam pytanie gdzie najlepiej mierzyć gorączke,pod pachą czy w ustach i ile minut trzymać termometr? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: mierzenie temperatury 18.03.07, 19:29 Lepiej w ustach, pod językiem, wystarczy trzymać termometr 3 minuty, a prawidłowa temperatura mierzona w ten sposób jest o ok. 0,5 stopnia wyższa, niż pod pachą. Pod pachą należy mierzyć 10 minut ( termometrem rtęciowym), a prawidłowa temp. 36,6. Oczywiście wszystko jeszcze zalezy od pory dnia, fazy cyklu... Odpowiedz Link Zgłoś
inka_k Re: mierzenie temperatury 18.03.07, 19:46 dzięki za odpowiedz,ale mam jeszcze takie pytanie ,bo mierzyłam w ustach 3 min i miałam mniejszą temperature niż pod pachą ,czy to jest możliwe?i jeszcze jedno mam wieczorem zawsze gorące dłonie .hoć nie mam temperatury ,czy to jakaś dolegliwość ..zawsze mam cieple dłonie ale wieczorami są bardziej ciepłe.Jane jak wiesz coś na temat tych moich rąk to mi odpowiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: mierzenie temperatury 18.03.07, 19:53 Może źle mierzyłaś w ustach? Powinno się mierzyć pod językiem, możliwie "dociskając" końcówkę termometru do języka ( nie wiem dokladnie, jak to opisać...). Wieczorem w ogóle nasza temperatura jest wyższa, więc i dłonie moga być cieplejsze... A w ogóle, najbardziej miarodajne jest mierzenie temperatury w odbycie. Odpowiedz Link Zgłoś