Dodaj do ulubionych

Jak się opalają Polki?

08.05.07, 16:14
Zgadzam się absolutnie z rozmówcą Katarzyny Bosackiej. Solarium to przeżytek.
Warto przygotować skórę na spotkanie ze słońcem: biorąc tabletki, regularnie
kontrolując skórę a także, o czym nie wspomniano, smarować skórę kremami i
bezpiecznymi dla skóry balsamami samoopalającymi. Myślę, że dużo Polek używa
tych kosmetyków
Obserwuj wątek
    • stormy1 Re: Jak się opalają Polki? 08.05.07, 18:19
      ja uzywam balsamu brazujacego dove summer glow - jest super:)kiedys jadlam tez
      tabletki ktore mialy pomagac skorze przy opalaniu, ale nie bylam do nich tak do
      konca przekonana
    • naels Re: Jak się opalają Polki? 10.05.07, 16:20
      "Jednak, po pierwsze, słońca w Polsce będzie coraz więcej, bo mamy ocieplenie
      klimatu." Rany boskie, co to za bzdura??! Niby jak, orbita Ziemi sie przesunie
      pod wplywem ocieplenia klimatu? Moze autor mial na mysli to, ze ocieplenie
      sprawi, iz bedzie wiecej dni, podczas ktorych bedzie wystarczajaco cieplo, zeby
      sie opalac, ale ujal to w tragiczny sposob!
      • martwybiskup Re: Jak się opalają Polki? 14.05.07, 21:56
        naels napisała:

> "Jednak, po pierwsze, słońca w Polsce będzie coraz więcej, bo mamy ocieplenie
        > klimatu." Rany boskie, co to za bzdura??! Niby jak, orbita Ziemi sie
        przesunie
        > pod wplywem ocieplenia klimatu? Moze autor mial na mysli to, ze ocieplenie
        > sprawi, iz bedzie wiecej dni, podczas ktorych bedzie wystarczajaco cieplo,
        zeby
        >
        > sie opalac, ale ujal to w tragiczny sposob!
        >

Twoim zdaniem ocieplenie klimatu zależy tylko od tego jak blisko słońca
        jesteśmy???
        Zniszczylismy naszą ziemie na tyle że dla szkodliwego promieniowania nie ma juz
        bariery....
        • l_o_k_i Re: Jak się opalają Polki? 15.05.07, 14:32
          To nie ziemia chroni przed promieniowaniem, tylko atmosfera. Nic mi jednak nie
          wiadomo o tym, zeby zabraklo nam ozonu. O ile dobrze pamietam, to wrecz
          przeciwnie-stan warstwy ozonowej sie poprawil. Ocieplenie klimatu nie ma wplywu
          na ilosc docierajacego promieniowania, wiecej racji jest w twierdzeniu, ze mamy
          wiecej dni bezchmurnych.
    • ba_ba_ja_ga Re: Jak się opalają Polki? 10.05.07, 17:40
      mrocznaja napisała:

> ...o czym nie wspomniano, smarować skórę kremami i
      > bezpiecznymi dla skóry balsamami samoopalającymi...

Akurat samoopalacze przed słońcem nie chronią! Wywołują zabarwienie naskórka, ale nie powodują, że skóra produkuje melaninę, która odpowiada za ochronę przed UV!
    • stachenka Akcja 12.05.07, 00:57
      "Zadzwoń - 0 801 145 145 - i umów się na bezpłatne badanie skóry podczas akcji
      La Roche-Posay 'Euromelanoma Day' i Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego."

Nie łaska napisać, gdzie ta akcja?
      Jeśli na drugim końcu Polski, to po kiego grzyba będę się umawiać?
      • la_veuve_noire Re: Akcja 12.05.07, 02:25
        Terminy badań:

Białystok 7, 12 maja,
        Gdańsk 7 maja,
        Gdynia 8 maja,
        Gliwice 12 maja,
        Głogów 7 maja,
        Kalisz 12 maja,
        Katowice 5, 7, 12 maja,
        Kraków 7, 8, 11 maja,
        Kutno 12 maja,
        Legnica 7 maja,
        Leszno 12 maja,
        Lublin 7 maja,
        Łódź 7, 12 maja,
        Nowy Sącz 7 maja,
        Olsztyn 9 maja,
        Opole 8, 10, 16 maja,
        Płock 7 maja,
        Poznań 7, 9, 10, 12, 22 maja,
        Przasnysz 7 maja,
        Radom 9 maja,
        Rzeszów 7 maja,
        Siemianowice Śląskie 12 maja,
        Strzelce Opolskie 30 maja,
        Szczecin 28 kwietnia, 7, 16 maja,
        Świebodzice 7 maja,
        Toruń 7 maja,
        Tychy 7 maja,
        Warszawa 4, 7, 12, 19 maja,
        Włocławek 7 maja,
        Wodzisław 12 maja,
        Wrocław 7 maja,
        Zgierz 12 maja,
        Zielona Góra 7 maja.
        • aka10 Re: Akcja 12.05.07, 10:27
          Jesli rzeczywiscie chce sie uniknac poparzen na sloncu i schodzacej skory,to
          duzo lepszym preparatem niz betakaroten jest jednak "Imedeen Tan
          Optimizer",przyjmowany 1-2 miesiecy przed sezonem i potem ew. w czasie urlopu.
          Imedeen nie daje jednak skorze zadnego koloru,jesli komus o to chodzi.
          Koncowy efekt jest jednak duzo lepszy niz po przyjmowaniu betakarotenu (nawet
          60 mg).Uzywalam obydwa,nie ma porownania.Pozdrawiam.
          www.imedeen.com/imedeen/imedeencomcms.nsf?Open&clss5ktcyt
        • stachenka Re: Akcja 17.05.07, 01:11
          Dzięki!

Czyli w wielu miejscach akcja była w dniu ukazania się artykułu. Informacja w
          samą porę :/
    • b-a-lau Ja lubię solarium 12.05.07, 21:00
      Ja lubię solarium Chodzę do solarium 2 razy w tygodniu. Jestem w nim 6 min.
      Bardzo lubię ciepło solarium i światło. W dni pochmurne i deszczowe solarium
      działało na mnie doskonale. Mam lekką opaleniznę na ciele i to mnie rajcuje.
      Zdaję sobie sprawę iż solarium wysusza skórę, dlatego muszę o nią dbać. Gdybym
      mogła to bym dłużej siedziała w solarium, ale nie chcę wyglądać jak spalona
      frytka
      • mrocznamaga Re: Ja lubię solarium 14.05.07, 10:25
        Nierozumiem tego fenomenu solarium, wszędzie można przeczytać czy usłyszeć o
        jego szkodliwości a mimo to zastępy spragnionych brązu na ciele wciąż opala się
        na solarium. U mnie w bloku działa taki przybytek i ruch w interesie mają że ho
        ho! Uśmiać sie dosłownie można obserwując te laski wyglądające jak przypalone
        frytki, gęba czerwona ja rak a ona dumnie paraduje do swojego auta... Normalnie
        ręce opadają. Tylko niech potem jedna z drugą nie płacze jak coś brzydkiego i
        czarnego zacznie pojawiać się na tej pięknie opalonej skórze... czego
        oczywiście nikomu nie życzę! Pozdrawiam i opalone i blade.
        • venus22 Re: Ja lubię solarium 14.05.07, 11:09
          ostatnie badania naukowe wskazuja ze slonce chroni przed pewnymi typami raka
          w zwiazku z czym zaleca sie jednak troche ze slonca korzystac.
          zbyt male dawki wit D moga sprzyjac rakowi piersi, prostaty, pluc i innych,
          i takie choroby jak np cukrzyca 1, reumatyzm, stwardnienie rozsiane.

z kolei slonce nadal moze powodowac raka skory, nalezy wiec zachowac
          ostroznosc umiar. duzo tego slonca nie trzeba - nie wiecej niz 10 minut
          dziennie bez zadnej ochrony.

kto zna ang moze sobie tu poczytac:

www.healthcentral.com/skin-cancer/skin-cancer-introduction-60639-116.html
          www.cbsnews.com/stories/2007/01/29/health/webmd/main2411009.shtml
          Venus
          • kora_111 Re: Ja lubię solarium 14.05.07, 16:16
            venus22 napisała:

> ostatnie badania naukowe wskazuja ze slonce chroni przed pewnymi typami raka
            > w zwiazku z czym zaleca sie jednak troche ze slonca korzystac

Ze słońca, a nie z solarium :)
            A to różnica.
            Raczej mało kto ma cos przeciwko słońcu i NATURALNEJ opaleniźnie, takim lekkim
            muśnięciu słońcem, to wyglada ładnie wg mnie.
            I nie rozumiem, jak może sie komuś podobać zjarana prawie że na czarno laska.
            • venus22 Re: Ja lubię solarium 15.05.07, 08:34
              mniemam ze nie znasz angielskiego - otoz z solarium tez, jak najbardziej.

na przyklad:

"According to his studies, exposing people with high blood pressure to UVB
              rays in a tanning salon lowers their blood pressure readings as much as a drug
              will""

(mniej wiecej)

".... wystawianie osob z wysokim cisnieniem na promienie UVB w solarium obniza
              ich cisnienie krwi rownie dobrze jak lekarstwo"

""Vitamin D is made in the skin when it is exposed to the ultraviolet B (UVB)
              rays in sunshine, as well as those from indoor tanning beds.""

(m-w)
              "witamina D jest produkowana w skorze podczas wystawienia skory na promienie
              ultrafioletowe B (UVB) zarowno ze slonca jak i z lozek opalajacych (solarium)""

"zjarana na czarno laska" -nie,
              ale troszke zlotej opalenizny moze nie zaszkodzic.

Venus
              • bziq2 Re: Ja lubię solarium 16.05.07, 23:53
                Tak sobie myślę, że we wszystkim potrzebne jest jedno: umiar. To dotyczy
                również opalania:). Parę wizyt w solarium nikomu nie zaszkodzi, tak samo jak
                nikomu nie zaszkodzi spacerowanie po słońcu.
                Jeśli jednak ktoś dobrze się czuje po wizycie w solarium, dlaczego mu tego
                zabraniać? Byle nie przesadzać.
                Przyznaję się, czasami korzystam z solarium. Byłam np. wczoraj:). I może pójdę
                za tydzień lub za dwa. Gdy będę miała czas.
                Ale podoba mi się to, co widzę po takiej wizycie:).
                I mój mężczyzna też to lubi. On chyba uzależniony jakiś:P. Od solarium,
                oczywiście:P.
                • sfrutta Re: Ja lubię solarium 25.05.07, 20:36
                  ja nie lubie solarki i sie jej boje. czesto opalam sie anturalnie a w sezonie
                  zimowym uzywam balsamu bronz dove, tak przed jakims wiekszym wyjsciem:)
            • pinion Re: Ja lubię solarium 17.05.07, 11:40
              > venus22 napisała:
              > I nie rozumiem, jak może sie komuś podobać zjarana prawie że na czarno laska.

Im czarniejsza tym lepiej, podczas seksu przy zgaszonym swietle nic nie widac;)
    • cookies3 Jak się opalają Polki? 17.05.07, 08:57
      Ja uwielbiam naturalne słońce. Wszedzie tam,gdzie jestem - na plaży nad morzem,
      na szcycie gór i na tarasie. Wygrzewam sie jak 'kotka na blaszanym dachu';)
    • pinion Polki sie nie opalaja, Polki się smażą... 17.05.07, 11:51
      Poza tym solarium uzaleznia.

Nie twierdze ze solarium = zło. Sama chetnie odwiedzam zimą - ale to wizyta raz
      w miesiacu na pare minut.

Mam problem bo kremy z filtrami zamiast chronic - te delikatne - dla dzieci, te
      z sunblokerami - powoduja u mnie przyspieszenie fotoalergii. Nie uzywam perfum i
      balsamow przed wyjsciem na slonce - bo to tylko pogarsza sprawe. Natomiast nie
      wystawiam sie na promienie sloneczne jakos namietnie - czasem 15-20minut na
      balkonie lub gdy musze wyjsc na spacer itp. Delikatna opalenizna naturalna
      powoduje, ze dostaje alergie na slonce rzadziej. Ale wiekszosc czasu staram sie
      przebywac w cieniu.
      A do przyciemniania skory twarzy uzywam kremu nawilzajacego z Garnier - letni
      wyglad, czy jakos tak. Mam skore koloru brzoskwini - ani nie jest "niezdrowo"
      blada - zle wygladam wtedy, ani nie jestem paskudna frytka.
      Mam kolezanke ktora unika slonca - ma cere piekna jak porcelanowa lalka.
      • venus22 Re: Polki sie nie opalaja, Polki się smażą... 18.05.07, 04:06
        ""> venus22 napisała:
        > I nie rozumiem, jak może sie komuś podobać zjarana prawie że na czarno
        laska.""

tylko, ze JA tego NIE napisalam.

Venus
        • attarrax Kilka dobrych rad na lato :) 18.05.07, 09:58
          Słońce na ławie oskarżonych? Bardzo podoba mi się ten artykuł.

www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=157&Itemid=59
          Myślę, że nie można demonizować.
          Pieczone jak hamburgery na ruszcie Panie na pewno będą miały kłopoty z cerą nie
          tylko przez solarium ale nawet zwykłe opalanie. A z drugiej strony umiarkowane
          korzystanie z solarium wspomaga leczenie niektórych dolegliwości skórnych.
    • glosybaltyku opalenizna - obrzydliwosc! 24.05.07, 12:58
      Opalenizna jest obrzydliwa. "Dzieki" tej glupiej modzie, kolejnej wykreowanej
      potrzebie, glupie kobiety niszcza sobie skore i psuja wyglad. Nie ma nic
      gorszego niz 20 latka opalona na brazowo-zielono ze skora zniszczona jak u 50
      latki, wlosamy farbowanymi na blad, rowniez zniszczonymi, przyodziana w
      przykrotkie ubranko w jasnych kolorach. Tandeta, bezguscie, glupota. Jeszcze do
      niedawna skora piekna=skora biala jak mleko. Opalone to byly chlopki od pracy w
      polu. Osobiscie uwielbiam kobiety stylizujace sie na mode gotycka - biala cera,
      ciemne wlosy, czarne, zwiewne suknie - to jest piekno i gust.
      • venus22 Re: opalenizna - obrzydliwosc! 24.05.07, 21:17
        hihihihihi nie moge:

"""wlosamy farbowanymi na blad"""

hahahahahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Venus
        • mrocznaja Re: opalenizna - obrzydliwosc! 25.05.07, 12:08
          blond to bład ;) ale na serio - opalenizna naturalna lub wspomagana
          samoopalaczem jest estetyczna i chyba większośc was zgodzi sie, że biale nogi po
          zimie sa bez kremu poprawiającego kolor niefajne
          • krolewna_pieknotka Re: opalenizna - obrzydliwosc! 25.05.07, 13:29
            ej, dokladnie zgadzam się z mrocznaja. mam dove i opalam się z nim, oczywiście
            stosując krem z filtrem na wyjście na słońce a balsam po. Działa :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka