Dodaj do ulubionych

Slow cooker przepisy

27.03.13, 16:27
Bede robic bigos po raz pierwszy tak mi sie dzisiaj przypomnial i chodzi za mna. Jak ktos zna dobry przepis to sie podzielcie.
A tu znalazlam rozne przepisy z filmikami na obiady ze slow cookera:
www.facebook.com/CrockPotPolska
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • miwah Re: Slow cooker przepisy 27.03.13, 17:00
      mam sprawdzony na gulasz segetynski, autorstwa mojej znajomej Czeszki, odrobine zmodyfikowany na intencje bezmaczna :)
      Ponizej regularny sposob przyrzadzenie, ale ja podsmazam mieso, cebule, odrobine kapuste i wrzucam do wolnowaru razem z reszta nastawiajac na co najmniej kilka godzin (jesli na noc to wiecej plynow daje). Wtedy jest miekki i `puszysty` :)

Gulasz segetynski wg Lei

Składniki:

600 g mięsa wieprzowego
      400 g kiszonej kapusty
      200 ml słodkiej śmietany (najlepiej 18% i więcej)
      40 g smalcu (mi dobry smalec zwlaszcza gesi w tym nie przeszkadza ale mozna zastapic innym tluszczem)
      1cebula
      3-4 ząbki czosnku
      papryka mielona słodka
      pieprz, kminek, sól
      Drobno skrojoną cebulkę podsmażyć na smalcu (oleju), dodać pokrojone w kostkę mięso i doprawić do smaku papryką. Podsmażyć. Następnie dodać wyciśnięty czosnek, pozostałe przyprawy i zalać częścią bulionu. Dusić co jakiś czas mieszając, a w razie potrzeby dolewać bulionu.

Kapustę kiszoną poddusić osobno na smalcu (oleju) z niewielką ilością wody ( w przepisie jest jeszcze kostka rosolowa ktora ominelam ale mozna dodac wywar z warzyw np) Miękką kapustę dodać do mięsa. Dodac smietane, przyprawy ( dalam jeszcze lisc laurowy i pare owocow jalowca+ pol swiezej kapusty dodatkowo)
      Gotowe

• wiwi1 Re: Slow cooker przepisy 29.03.13, 02:01
        Miwah dzieki za przepis, wyprobuje go w swieta:) Powiedz mi prosze czym ten smalec moge zastapic. Zapomnialam kupic (chyba, ze jutro mi sie uda) czy moze byc olej kokosowy czy nie bedzie raczej pasowal? Maslo moze? Oliwa?
        Ja robilam zakupy w Sainsbury i przywiezli mi dzisiaj wszystko tylko nie mieli kapusty, zamawialam krakusa, wiec i tak musze sie wybrac jeszcze na jakies zakupy.
    • wercia_88 Re: Slow cooker przepisy 16.07.13, 15:52
      Mam pytanie, też kupiłam crock pota ale niestety stoi sobie już pół roku nieużywany ponieważ dania w nim wychodzą wodniste. Czy można w nim gotować coś poza daniami w sosie?
      • espionka Re: Slow cooker przepisy 16.07.13, 22:20
        ja gotuje np. gammon z czosnkiem, cebula i ziolami. Wyciagam z wywaru i mam wedline
        albo kotlety z miesa mielonego czy raczej pulpety, lekko obsmazam na patelni- przekladam do slowcookera i sie dusza

tez jestem zainteresowana przepisami :))) ale i na dania w sosie rowniez
        • mrs.t a ktos z was albo znajomycRe: Slow cooker przepisy 17.07.13, 17:35
          korzysta z termomixa?
        • wercia_88 Re: Slow cooker przepisy 19.07.13, 19:47
          mnóstwo przepisów jest na pinterest, zrobiłam wedlug przepisu skrzydełka na zdjęciu piękne z chrupiącą skórką w rzeczywistości moje ugotowały się we własnym sosie...
          • espionka Re: Slow cooker przepisy 19.07.13, 22:54
            w slowcookerze chyba nigdy nie wyjdzie chrupiaca skorka bo tam sie nic nie zapieka tylko gotuje
            ja dzis zrobilam sos czerwony z mnostwem warzyw, najpierw poddusily sie warzywa a potem podlalalm przecierem pomidorowym. I warzywka wlasnie nie byly rozgotowane :)
            • espionka Re: Slow cooker przepisy 20.07.14, 16:28
              wiwi ja mam ten sam model slowcooker co Ty.
              Z jakich przepisow korzystasz? z tej polskiej stronki na fb?
              Ja gotuje jedynie kure, indyk, rzadko wieprzowine i mieso wychodzi mi twarde i suche, niesoczyste.
              Czy moglabys podac kilka sprawdzonych przez Ciebie przepisow - wydaje mi sie, ze moj crock pot szwankuje albo nastawiam nieodpowiednie czasy (to przy roznych modelach ma znaczenie jak wyczytalam).
              Rosol, fasola owszem bardzo dobre wychodza ale np. gulasz miesny nie jest smaczny.
              • wiwi1 Re: Slow cooker przepisy 20.07.14, 23:41
                Espionka ja wlascieie nie korzystam z przepisow tylko robie w kolko te same potrawy dop znudzenia w slow cookerze.
                Zazwyczaj to jest na przyklad piersi z kaczki z Abel and cile. Najpierw nastawiam slow cooker, sama baze, na 2 i w tym czasie sie nagrzewa a ja zajmuje si eprzysrzadzaniem jedzenia. To naczynie kamionkowe daje na kuczenke na gaz, wlewam olej i dusze chwilke cebule, wrzucam piersi z kaczki, chwilke obsmazam (minutke doslownie) i wlemaw wode przegotowana do tego, moze ze dwie szklanki, wkrama kilka jablek, sol, majeranek, czekam az sie zagotuje i przekladam do bazy, ustawienie jest caly czas na 2 i gotuje ok 3 - 4 godziny
                Wlasciwie wszystko robie w podobny sposob, bo ustawiam sobie slow cooker zanim wyjde po poludniu do szkoly ok 13 - 14 i wracam cos ugotuje do miesa, ryz czy makaron czy quinoa i jemy kolo 17 - 18.
                Kupuje czasem krojona jagniecine i tez przygotowuje wszystko podobnie, nagrzewam baze, dusze cebule, wrzucam jagniecine, wlewam wode i wkrawam butternut squash do tego, tez na 2, robie moze kolo 5 godzin robie zazwyczaj w weekend, podobnie z wolowina tylko wkramam rozne warzywa w kostke czasem z ziemniakami.
                Daje jednak zawsze dosyc sporo wody.
                Mam teraz ten slow cooker:
                www.crockpot.co.uk/Product.aspx?cid=1469&pid=7757
                I tam jest dosyc niedopasowana pokrywka i woda wyparowuje przez ta pokrywke, ale w tym poprzednim modelu:
                www.crockpot.co.uk/Product.aspx?cid=1469&pid=7753
                tez jednak dawalam wiecej wody, bo wtedy wlasnie mi sie tak ladnie dusilo a nie schlo mieso.
                Natomiast baked beans mi w slow cookerze nie wychodza, robie w piekarniku, bo jak za duzo wody to wychodzi zupa a jak za malo to tez nie bardzo.
                Espionka nie wiem czy Ci pomoglam, aja to u siebie metoda prob i bledow, kilka spalonych potraw zaliczylam. NIe robie nic na ustawieniu 1, bo ja musze miec w miare szybko obiad.
        • espionka Re: Slow cooker przepisy 21.07.14, 18:24
          gammon robie identycznie, podlewam go troche woda
          kotlet tez :)
          sos do spaghetti fajnie wychodzi, tarta marchew, cebula, korzen pietruszki, zabek czosnku, odrobina chillli + ziola. Na koniec przecier pomidorowy.
          Upieklam chleb w slowcooker ale wyszedl nie za bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka