Dodaj do ulubionych

Chrupanie z kolana ! Co to może być?

10.05.07, 23:23
Witam!
Proszę was o wypowiedź.
Wchodząc do położonego o ok. 15cm niżej pomieszczenia nastąpiłem lewą nogą
jednocześnie lekko odwracając się w prawo. Coś w lewym kolanie przeskoczyło i
pojawił się ból w dolnej przedniej połowie kolana. Ból występuje TYLKO podczas
chodzenia czyli przy obciążeniu kolana.

Zgłosiłem się z tym na izbę przyjęć. Lekarz Zbadał staw i przy wszelkich
zgięciach również ukośnych nie odczuwam żadnego bólu. Zostały wykonane te
images21.fotosik.pl/274/611f6510fa7322e2.jpg
images20.fotosik.pl/329/6d65cf76035d871f.jpg
zdjęcie RTG i wg lekarza, który mnie badał wszystko jest w porządku.

Zalecenia: wpierw chciał założyć szynę na całą nogę w celu unieruchomienia
stawu, ale zdecydował jednak abym nosił przez tydzień ściągacz, chodził o
kulach, oszczędzał kolano. Mam również używać żelu Fastum i dwa razy dziennie
zażywać Naklofen Duo 75mg

Wszystko byłoby ok, gdyby nie chrupanie z tego kolana, które słyszę gdy
SCHODZĘ po schodach. Ból prawie zaniknął, ale te słyszalne chrupanie mnie martwi.

Co myślicie o tym wszystkim? Powinienem się tym martwić czy odczekać ten
tydzień i na razie nie panikować?
Obserwuj wątek
    • hascofungin Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 11.05.07, 22:33
      Nikt nie pomoże :( ??
      • jeanne72 Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 11.05.07, 23:04
        Na razie zadbaj o odciążenie i unieruchomienie kolana. Korzystaj z kul i w ogóle
        jak najmniej się ruszaj. Jeśli nie przejdzie, lekarz będzie wiedział, co dalej
        robić.
        Przy braku zauważalnych zmian w rtg i tak nikt nie przeprowadzi np. operacji, na
        razie jedyną radą jest odciążenie tego stawu. I nie lekceważ tego, lepiej
        poleżeć w domu parę czy parenaście dni, niż przez resztę życia mieć problemy z
        kolanem...
        Wydaje mi się, że po jakimś czasie lekarz da cis kierowanie na rehabilitację.
        • repair Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 11.05.07, 23:26
          >Przy braku zauważalnych zmian w rtg i tak nikt nie przeprowadzi np. operacji,
          No niestety, czasem operuje się pomimo braku zmian na RTG :-).

A co do chrupania to jest ono "normalnym" objawem pourazowym.
          • jeanne72 Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 11.05.07, 23:47
            No niestety, czasem operuje się pomimo braku zmian na RTG :-).

W państwowej służbie zdrowia? Wizyta u ortopedy z bolącym kolanem najczęściej
            kończy się podaniem środków przeciwbólowych...A jeśli masz namiary na ortopedę,
            który poważnie podchodzi do takich dolegliwości, to będę wdzięczna za ich
            podanie.Bliska mi osoba też bardzo cierpi przez bolące kolano, niestety o
            jakichkolwiek zabiegach żaden ortopeda słyszeć nie chce... mimo że ból nie do
            zniesienia.Oczywiście państwowo.
            • hascofungin Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 12.05.07, 00:57
              No dobrze, zakładając, że słyszalne z kolana chrupanie jest "normalnym" objawem
              pourazowym to czy te chrupanie również przejdzie jak inny normalny objaw
              pourazowy czyli ból??

Czym jest spowodowany ten "dźwięk"? Jakieś kości się o siebie ocierają?
              Chrząstka wydaje takie dźwięki? Czy wg was na RTG jest wszystko w porządku? Czy
              są może np jakieś ślady odpryśniętej kości czy chrząstki, a może jakiś inny uraz?

Wg lekarza z izby przyjęć ból, który odczuwałem miał swoje źródło w przyczepach
              rzepki? Czy przyczepy mogą być również źródłem tego dźwięku?

Powiem szczerze, że jestem przerażony :(
              • hascofungin Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 12.05.07, 01:02
                Aha, tak w ogóle to czy RTG jest w stanie wykazać wszelkie urazy? Czy są jakieś
                urazy i schorzenia stawów, które na RTG-enie nie są widoczne? Jakie inne badania
                powinienem wykonać?
                • repair Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 12.05.07, 08:01
                  Nie chce mi się wchodzić w szczegóły dot. chrupania i badań. Zupełnie
                  niepotrzebnie się na tym koncentrujesz. Jeśli chcesz się uspokoić i zmniejszyć
                  prawdopodobieństwo powikłań pourazowych (w tym "chrupania" :-) to polecam
                  dobrego fizjoterapeutę i przede wszystkim dobrany przez niego program ćwiczeń.
                  Plus kilka innych działań które wykona i zaleci.
    • spector1 Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 12.05.07, 11:12
      hascofungin napisał:

> Witam!
      > Proszę was o wypowiedź.
      > Wchodząc do położonego o ok. 15cm niżej pomieszczenia nastąpiłem lewą nogą
      > jednocześnie lekko odwracając się w prawo. Coś w lewym kolanie przeskoczyło i
      > pojawił się ból w dolnej przedniej połowie kolana. Ból występuje TYLKO podczas
      > chodzenia czyli przy obciążeniu kolana.
      >
      > Zgłosiłem się z tym na izbę przyjęć. Lekarz Zbadał staw i przy wszelkich
      > zgięciach również ukośnych nie odczuwam żadnego bólu. Zostały wykonane te
      > images21.fotosik.pl/274/611f6510fa7322e2.jpg
      > images20.fotosik.pl/329/6d65cf76035d871f.jpg
      > zdjęcie RTG i wg lekarza, który mnie badał wszystko jest w porządku.
      >
      > Zalecenia: wpierw chciał założyć szynę na całą nogę w celu unieruchomienia
      > stawu, ale zdecydował jednak abym nosił przez tydzień ściągacz, chodził o
      > kulach, oszczędzał kolano. Mam również używać żelu Fastum i dwa razy dziennie
      > zażywać Naklofen Duo 75mg
      >
      > Wszystko byłoby ok, gdyby nie chrupanie z tego kolana, które słyszę gdy
      > SCHODZĘ po schodach. Ból prawie zaniknął, ale te słyszalne chrupanie mnie
      martw
      > i.
      >
      > Co myślicie o tym wszystkim? Powinienem się tym martwić czy odczekać ten
      > tydzień i na razie nie panikować?

Czy ortopeda poinformował cię jakiej kontuzji uległo kolano?
      Sam twój opis,w jakich okolicznościach doznałeś urazu jasno sugeruje co
      się stało z kolanem.

Czy powinieneś się martwić? Tak, nawet bardzo, szczególnie gdy będziesz pod
      opieką takich specjalistów.
      Gdybyś uzyskał wyczerpującą,fachową informację od lekarza,zapewne nie szukałbyś
      tutaj porad.

Nawet gdyby kolano hałasowało podczas chodzenia (trzaski, chrupania) bez
      towarzyszącego mu bólu oraz bez żadnych urazów jest podstawa do obaw.
      Tylko kolano z dysunkcją hałasuje. Prędzej czy póżniej nastąpią komlikacje
      jeżeli będziesz biernie czekał.To tylko kwestia czasu.

Przyczyną hałasu jaki wydaje kolano podczas chodzenia jest zawsze jakaś
      dysfunkcja kolana (zrosty po urazach - szczególnie ACL, nieprawidłowy
      tor rzepki i inne).
      Czasami stan obecnej wiedzy ortopedycznej nie pozwala na jednoznaczne ustalenie
      co jest przyczyną hałaśliwej pracy kolana(knee crepitus).

Spector
      • hascofungin Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 12.05.07, 12:22
        Ze specjalistą czyli ortopedą jeszcze nie miałem okazji porozmawiać ponieważ
        wiadomo ile się u nas w naszym "cudownym" kraju czeka na wizytę "sponsorowaną"
        przez NFZ.
        Ta diagnoza, o której pisałem w powyższych wątkach została postawiona przez
        "zwykłego lekarza medycyny" w izbie przyjęć. Myślałem, że taki lekarz posiada
        wystarczającą wiedzę medyczną w tym zakresie. Co do opinii specjalisty to mam
        nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się załapać na jakiś termin.

Po wątku napisanym przez spector1 jeden jestem przerażony.
      • jeanne72 do spector1 12.05.07, 12:33
        A jeśli strzelanie w obu kolanach występuje od dzieciństwa, kolana nie bolą,
        tylko w czasie np. przysiadów występują trzaski - należy się tym martwić? Nie
        jest to związane po prostu z taką budową stawów?
    • antenka33 Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 12.05.07, 12:56
      Według mnie nie powinieneś panikować, ale też nie powinieneś zwlekać z wizytą u
      ortopedy. Ja problemy z kolanem mam od 20 lat. Też miałam takie chrupania, też
      jak żle nogę postawiłam preskakiwala mi rzepka. Tylko, że mi zawsze puchło
      kolano i prawie zawsze zbierał się płyn. Wtedy robili mi punkcję i wsadzali
      nogę w gips. Przez te 20 lat rzepka od czasu do czasu przypominała o sobie. W
      końcy trafiłam do doktora kolanko - jak go nazywam (jest specjalistą od kolan -
      jakkolwiek to zabrzmiało). 1,5 miesiąca temu zrobił mi artroskopię kolana.
      Jestem w trakcie rehabilitacji i czuję się bardzo dobrze. Przed artroskopią też
      miałam robione RTG, ale lekarz żeby sie upewnić zrobił mi jeszcze USG, a i tak,
      powiedział, żeby wiedzieć w 100% co się dzieje musi zajrzeć do kolana metodą
      artroskopową. Nie denerwuj się, idż jak najszybciej do dobrego ortopedy -ja
      najpierw trafiłam na takiego co mi powiedział cyt:" ja się na tym nie znam, idź
      do dobrego lekarza (w tym momencie polecił mi doktora kolanko), bo jak ja ci
      ten zabieg spieprzę to dopiero będzie kiepsko). Pozdrawiam.
      • hascofungin Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 12.05.07, 13:39
        Do antenka33:
        czy mogłabyś podać namiary na "doktora kolanko"??
        Będę bardzo wdzięczny :)
        • hascofungin A może blokada? Co to w ogóle jest? 12.05.07, 20:17
          A czym w ogóle jest tzw. blokada? Często słyszę, że przy problemach ze stawami
          wstrzykuje się blokadę? Co to w ogóle jest? Czy to rodzaj znieczulenia, a może
          jest to zupełnie co innego? Czy przy takiej kontuzji stosuje się blokadę?
          • rollingstones Re: A może blokada? Co to w ogóle jest? 12.05.07, 22:27
            z tego co opisales no nie bylo jakiejs powaznej kontuzji, tak jak pisal repair
            strzelanie jest normalnym procesem zaleczania sie drobnych dysfunkcji, poczekaj
            jeszcze ze 3 tygodnie, nie oszczedzaj kolana tylko chodz jak najbardziej
            normalnie, zeby sie 'nie zastalo'. O operacjach i blokadach zapomnij i zobacz
            co bedzie za kilkanascie dni i najwazniejsze nie rob z siebie kaleki
            • antenka33 Re: A może blokada? Co to w ogóle jest? 12.05.07, 23:17
              rollingstones napisała:

> z tego co opisales no nie bylo jakiejs powaznej kontuzji, tak jak pisal
              repair
              > strzelanie jest normalnym procesem zaleczania sie drobnych dysfunkcji,
              poczekaj
              >
              > jeszcze ze 3 tygodnie, nie oszczedzaj kolana tylko chodz jak najbardziej
              > normalnie, zeby sie 'nie zastalo'. O operacjach i blokadach zapomnij i zobacz
              > co bedzie za kilkanascie dni i najwazniejsze nie rob z siebie kaleki

Ja uparcie twierdzę, że powinieneś iść do lekarza ortopedy. Zgadzam się, że tym
              chrupaniem nie powinieneś się zbytnio przejmować, ale Tobie nie tylko chrupie,
              ale też Ci przeskoczyło w kolanie i Cie boli jak chodzisz. Nikt Ci nie karze
              brać blokad, a tym bardziej iść na operację (zresztą teraz w większości
              przypadków robi się artroskopię). A to, że pójdziesz do lekarza to nie znaczy,
              że robisz z siebie kalekę. Kto pyta nie błądzi.To nie są żarty. Chodzi o Twoją
              nogę, która ma Cię nosić jeszcze przez długie lata - jak mówi "dr kolanko".
        • antenka33 Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 12.05.07, 22:49
          Doktor kolanko nazywa się naprawdę: Andrzej Cieślik - ortopeda traumatolog,
          specjalista medycyny sportowej. Pracuje w Warszawie w szpitalu pry ul.
          Lindleya, ale tam ciężko go złapać, chyba, że w przychodni przyszpitalnej, ale
          też marne szanse, że jak pojedziesz to trafisz akurat na niego. W każdy
          czwartek przyjmuje w Warszawie w Lux-Med przy ul. Racławickiej, tel. 022
          3322888. Facet naprawdę jest bardzo dobry. Poleciłam go dwojgu swoim znajomym i
          też są bardzo z niego zadowoleni. Pozdrawiam.
          • hascofungin Po wizycie u ortopedy - diagnoza! 14.05.07, 21:18
            Bylem dzis u ortopedy.

Diagnoza: łękotka i rzepka w porządku. Ścięgna w porządku. Naderwane boczne
            więzadła w kolanie.

Zalecenia: Do końca tygodnia oszczędzać kolano i chodzić o kulach, a następnie
            2-3 tygodnie zero aktywności sportowej. Oprócz tego 2 x dziennie jedna tabletka
            Naklofen duo oraz uzywanie zelu Fastum.
            • spector1 Re: Po wizycie u ortopedy - diagnoza! 15.05.07, 11:38
              hascofungin napisał:

> Bylem dzis u ortopedy.
              > Diagnoza: łękotka i rzepka w porządku. Ścięgna w porządku. Naderwane boczne
              > więzadła w kolanie.

> Zalecenia: Do końca tygodnia oszczędzać kolano i chodzić o kulach, a następnie
              > 2-3 tygodnie zero aktywności sportowej. Oprócz tego 2 x dziennie jedna
              tabletka
              > Naklofen duo oraz uzywanie zelu Fastum.

Z twojego pierwszego opisu, przedstawiającego w jaki sposób doszło do urazu
              kolana wynikało, że naderwaniu zostało więzadło przyśrodkowe MCL(Medial
              Collateral Ligament).
              W takim przypadku ortopeda z reguły pomija możliwość naderwania ACL(Anterior
              Cruciate Ligament - więzadłó krzyzowe przednie),ktore często towarzyszy
              naderwaniu MCL.
              Z uwagi na sposób w jaki przymocowane jest ACL także łękotka zostaje lekko
              oderwana.

Tego często nawet MRI nie wykaże.
              Z uwagi nawet na prawdopodobieństwo wystąpienia tych urazów jednocześnie:
              MCL,ACL,łąkotka należy podejść do rehabilitacji na serio.

Gwarantuję ci, że gdy zaczniesz uprawiać sport(piłka nożna,koszykówka,tenis,
              biegi) po 3tygodniach jak to zakłada ortopeda, to kontuzja odnowi się
              i będziesz na dobrej drodze do stanu chronicznego.
              Pół roku to minimum(przy założeniu,że w międzyczasie nie naderwiesz więzadła
              ponownie).
              Zapisz datę pierwszego urazu i datę osiągnięcia 100% sprawności oraz rejestruj
              każdy inny uraz.Wyciągaj wnioski i nie powtarzaj błędów,które doprowadziły do
              urazów.
              Nigdy nie ignoruj nawet najmniejszego bólu stopy czy kolana
              a wówczas twój napęd będzie sprawny przez dziesięcięciolecia.

Czy ortopeda poinstruował cię w jaki sposób powinieneś chodzić,wysiadać z
              samochodu, wchodzić i schodzić ze schodów, zmieniać kierunek podczas chodzenia
              aby gojenie więzadła przebiegało prawidłowo.
              Czy dostałeś zestaw ćwiczeń?

Spector

• hascofungin Re: Po wizycie u ortopedy - diagnoza! 15.05.07, 14:23
                Spector1 napisał:"Czy ortopeda poinstruował cię w jaki sposób powinieneś
                chodzić,wysiadać z
                samochodu, wchodzić i schodzić ze schodów, zmieniać kierunek podczas chodzenia
                aby gojenie więzadła przebiegało prawidłowo.
                Czy dostałeś zestaw ćwiczeń?"

Niestety nie zostałem poinstruowany jak mam wykonywać wszystkie te czynności.
                Lekarz powiedział żebym do końca tygodnia chodził o kulach i w ten sposób
                oszczędzał kolano. Następnie mam "normalnie" się poruszać,a lenie uprawiać
                żadnych sportów przez 2 do 3 tygodnie.

Jeżeli są jakieś ćwiczenia, które powinienem wykonywać to napisz mi proszę jakie
                no i jak powinienem wykonywać prawidłowo te wszystkie wyżej wymienione czynności?

Aha, używałeś w swoim poście bardzo medycznych nazw odnośnie więzadeł i w
                związku z tym chciałem zapytać, które z tych wiązadeł miał ortopeda na myśli
                mówiąc, że boczne są naderwane? Ja nie zapamiętałem tej nazwy gdy to mówił.

Czy uważasz, że powinienem skontaktować się jeszcze z innym ortopedą i porównać
                diagnozy?

Z góry dzięki za pomoc
                • repair Re: Po wizycie u ortopedy - diagnoza! 15.05.07, 14:42
                  Hascofungin, postępowanie po tego typu urazach zależy od zasobności Twojego
                  portfela i stylu życia. Spector opisuje świat idealny, w jakim być może żyje.
                  Gdyby to było moje kolano, to diagnozowałby je jeden z lepszych speców w kraju,
                  a ćwiczenia itp weryfikowałbym u podobnej klasy fizjoterapeuty. Tyle, że
                  wyrosłem już z udzielania tego typu rad, nie każdy ma je w zasięgu (umysłowym i
                  finansowym). Większość ludzi w Polsce ma tego typu skręcenia praktycznie nie
                  leczone (tak jak Ty). I nawet mi się już nie chce komentować ortopedy, który
                  ordynuje NLPZ (to ten Diclac czy coś podobnego), a nawet nie wspomina o lodzie.
                  Wybór postępowania należy do Ciebie.

• hascofungin Re: Po wizycie u ortopedy - diagnoza! 15.05.07, 14:52
                    "nie wspomina o lodzie"??
                    Mam to rozumieć w ten sposób, że powinienem robić sobie okłady z lodu??

W sumie od momentu powrotu od lekarza dwie osoby wypowiedziały się w napisanym
                    przeze mnie wątku i oba głosy są raczej krytyczne. Co mam myśleć o tym lekarzu?

Spector1 - proszę też o odpowiedź :)
                    • repair Re: Po wizycie u ortopedy - diagnoza! 15.05.07, 15:10
                      >Co mam myśleć o tym lekarzu?
                      Reprezentuje statystycznie średni poziom leczenia urazów in Poland. Jeśli jesteś
                      zmuszony korzystać z NFZ, to może być problem ze znalezieniem czegoś lepszego.

Maściami/żelami to się smaruje siniaki, a nie skręcenia.
                      • hascofungin Re: Po wizycie u ortopedy - diagnoza! 15.05.07, 15:30
                        No dobrze, to zakładając, że diagnoza postawiona przez tego lekarza jest
                        prawidłowa to jak powinno wyglądać leczenie i jak powinienem dalej postępować
                        (również: jak długo o kulach, jak długo bez sportu itp. itd.?)
    • so-cool Re: Chrupanie z kolana ! Co to może być? 18.05.07, 21:05
      rtg pokazuje tylko kosci

mechanizm urazu wskazywalby na lakotke - da sie to zbadac

udaj sie do terapeuty manualnego lub osteopaty
      • angelab : Chrupanie z kolana ! Co to może być? 08.06.07, 09:11
        Zaczelo sie banalnie - w weekend majowy wzielam sobie za zadanie ulozenie paneli
        w przedpokoju w domku dzialkowych i od tego czasu zaczely sie problemy.
        Prosze o diagnoze - po wykonaniu rtg mam opis zaostrzenie krawędzi stawowych
        obu rzepek - rozpoczynajace sie zmiany zwyrodnieniowe. Poza tym w układzie
        kostnym stawow kolanowych zmian niestwierdzono. Nie sadze ,zeby dostac sie do
        ortopedy do wtorku....
        Wyjezddzam we wtorek na dluzszy urlop i boje sie czy przetrwam- duzo chodzenia.
        jak sie ratowac, co kupic - moze preparat co reklamuje Kozakiewicz,??? Lub
        Fastum ,napewno prochy przeciwbolowe????!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka