Dodaj do ulubionych

test kaszlowy?? neurologia

IP: *.chello.pl 25.06.03, 13:53
Pytam, co ponoć właśnie nosi taką nazwę - być może tylko roboczą... Podczas
badania neurologicznego w kierunku schorzeń dolnego odcinka kręgosłupa, w
klęku (stopy poza leżanką) "opukiwany" jest staw skokowy (to rozumiem) ale
dodatkowo lekarz poleca kaszleć... po co? Domyślam się, ale nie wiem czy
słusznie... Może ktoś wie- jest to dla mnie cenna informacja - pomocy!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariusz Re: test kaszlowy?? neurologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.03, 14:17
      To co nazywasz opukiwaniem stawu skokowego przez neurologa jest badaniem
      odruchu ze ścięgna Achillesa. Jest to element badania neurologicznego ( tzw łuk
      odruchowy przebiega przez określoną drogę w układzie nerwowym i służy ocenie
      czy jest jakieś uszkodzenie na danej drodze w układzie nerwowym).
      Zabiegi w rodzaju: prośba o kasłanie, liczenie itp w trakcie wywoływania
      odruchu służy "odwróceniu uwagi" badanego, który może mniej lub bardziej
      świadomie hamować ten odruch. Swoją drogą jak widzę masz pełne zaufanie do
      lekarzy. Pozdrawiam.
      • Gość: chelli Re: test kaszlowy?? neurologia IP: *.chello.pl 25.06.03, 14:46
        Dziękuję za szybką odpowiedź. O odruchu wiem, ponieważ nie posiadam;) Łuk jest
        przerywany z powodu okresowego wysuwania się dysku, co z kolei spowodowane jest
        wadą rozwojową kręgosłupa. jestem wysoka a to podobno częsta wada wśród ludzi
        mojego wzrostu. Twoja odpowiedź odzwierciedla moje domysły, jednak zakładałam,
        że może tkwi w tym jakaś głębsza prawda... A propos zaufania - należy raczej
        mówić o wręcz przeciwnie... Takie polecenie usłyszałam nie z ust lekarzy
        opiekujących się mną a lekarza-orzecznika ZUS - bardzo nieprzyjemne przeżycie,
        gdy ktoś podejrzewa w Tobie oszusta i tak jesteś traktowany...
        • Gość: Mariusz Re: test kaszlowy?? neurologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.03, 15:09
          Test ten nie jest związany z wykluczaniem symulacji. Nie była więc to próba
          złapania Cię na "kłamstwie", są inne. To tak gwoli ścisłości. Pozdrawiam.
          • Gość: chelli Re: test kaszlowy?? neurologia IP: *.chello.pl 25.06.03, 23:29
            To z ciekawości zatem-bo inaczej zrozumiałam Twój pierwszy post-czemu ma służyć
            ten kaszel? Nie wzmocnieniu odruchu? pzdr
            • Gość: Mariusz Re: test kaszlowy?? neurologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.03, 23:40
              Kaszel ma służyć wyłączeniu często nieświadomego hamowania odruchu przez
              pacjenta. Mówiąc krótko ma odwrócić uwagę, "zająć układ nerwowy czymś innym" i
              pozwolić aby odruch przebiegał bez udziału naszej woli.
              Ten manewr stosuje się w sytuacji gdy nie mozna wywołać jakiegoś odruchu (nie
              tylko ze ścięgna Achillesa (skokowego) ale np. odruchu kolanowego- wyprost nogi
              po uderzeniu w więzadło rzepki ("w kolano"). Teraz wiesz już dużo. Na
              marginesie brak odruchów skokowych nie zawsze śwadczy o patologii. Pozdrawiam.
              • Gość: chelli Re: test kaszlowy?? neurologia IP: *.chello.pl 26.06.03, 09:31
                Potwierdziłeś moje przypuszczenia i wiedzę pochodzącą z róznych peregrynacji
                www. Rozumiem, że podobny efekt można osiągnąć np. głośnym liczeniem czy
                wykonywaniem innej czynności skupiającej uwagę. dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka