Dodaj do ulubionych

Raw chocolate

22.02.13, 19:20
Postanowilam zrobic, do tej pory jeszcze sie nie skusilam, ale dluzej juz nie moge, bo mi dziecko sie o czekolade dopomina. Czasem dostanie kostke 85% czekolady, ale pora wziac sie za zrobienie wlasnej.
Miwah widzialam na Twoim blogu taki epiekne wyszukane z nadzieniami i roznymi dodatkami. Czy wystarczy jak kupie na pierwszy raz jakis starter kit? Czy lepiej osobno kupic skladniki ? a wtedy jakie te skladniki? W zestawie na goodness direct jest jakis slodzik czy warto go uzywac czy lepiej czyms zastapic?
Pamietam miwah jak pisalas kiedys, ze czekolada swietnie sie komponuje z lucuma powder, ostatnio tez widzialam, ze dodajesz maca powder czy to sa slodziki? Czy wykorzystujesz je jeszcze do czegos innego? ( Znaczy jesli bym je kupila to czy da sie to stosowac jako dodatek do wypiekow np?)
Foremki ogladalam na Amazonie takie ladne silikonowe;)
Espionka pisalas chyba, ze tez wyrabiasz wlasna czekoladki podziel sie prosze wrazeniami. Czy takie czekoladki wasnorecznie robione musza stac w lodowce czy moga sobie lezec na polce?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Raw chocolate 22.02.13, 20:18
      ten zestaw na goodness nie oplaca sie za bardzo. Bardziej ekonomicznie wyszlo mi na detoxyourworld i na funky food tez byla niezla oferta osobno kupowanych skladnikow. Maslo 500g i 1 Kg bodajze.
      Ja robilam z dziecmi z maca i lucuma + syrop z agawy. Nam najbardziej smakuja w proporcji wiecej masla niz cacao :) Dodawalismy suszone porzeczki, orzechy. Teraz chcemy z a la nugatem zrobic ale brak mi weny.
      Na 15, 20 minut do lodowki i gotowe- fajna zabawa!
      • miwah Re: Raw chocolate 22.02.13, 21:28
        ja pierwszy zestaw kupowalam na detoxyourworld wlasnie.
        Cena byla niezla w porownaniu z GD
        Pozniej od nich ( detox...) maslo, kakao i surowiec w wiekszych ilosciach
        Niestety, ostatnio nie mieli wiec zamawialam na raw&funky. Bardzo dobra cena msz.
    • miwah Re: Raw chocolate 22.02.13, 21:26
      na poczatek warto kit ale teraz bym go pewnie na poczatek nie kupila bo
      a) zawiera m in syrop z agawy ktorego unikam
      b) juz wiem ze bardzo to latwe i ze zamierzam kontynuowac wiec bardziej sie oplaca kupic np cocoa liquor w ilosci 1 kg albo kakao raw , olej kokosowy/ maslo kakaowe ( przy zastosowaniu surowca kakaowego mozna ale nie trzeba dodawac), w ramach slodzika ostatnio uzywalam miodu raw i wyszly pyszne i dobrze sie tez trzymaly.
      W skladzie mialy cacao liquar ( czyli rzeczony surowiec kakaowy), odrobine oleju kokosowego, miod i szczypte soli.
      Ile miodu to juz kwestia jak bardzo ma byc slodkie. Acz nie za duzo bo nie zetnie sie wystarczajaco
      Surowiec rozpuszczony nad kapiela wodna, do niego olej kokosowy.
      Po schlodzeniu( ale zanim stezalo) dodalam miod. Przyprawy wlasnego wyboru gdzies w miedzyczasie ( lubimy rozne uwypuklajace wiec odrobina soli, chilli, pieprz, ew. ekstrakt jakis.
      Mozna tez slodzic lucuma, algarroba, maca ( bedzie slodkie ale dla niektorych ta slodycz jest niewyczuwalna- kwestia pzrestawienie kubkow- moj maz teraz przegryzie kawalek surowca czyli100% czekolady i twierdzi ze slodkie ;) ) mozna dac suszona marakuje ( passion fruit powder) czy suszone maliny tez w postaci sproszkowanej czy czego dusza zapragnie :)
      I do srodka tez roznosci.
      Albo zrobic trufle czyli wklad najpierw i oblany czekolada.
      Po jakims czasie w lodowce, dobrze zrobione, maja sie swietnie w temp pokojowej.

• espionka Re: Raw chocolate 23.02.13, 13:53
        czyli miod dodalas juz po przestudzeniu i stezeniu, musze zerknac na Twojego bloga czego uzywasz do slodzenia ciast i innych na cieplo
        z chilli tez mi bardzo smakuja
        • miwah Re: Raw chocolate 23.02.13, 15:35
          tak, temperatura wtedy byla taka w okolicy temp pokojowej wiec zywie nadzieje ze mu nie zaszkodzilo ;)

Do ciast daje rozne rzeczy :) Na zmiane albo pol na pol zeby nie wpasc w polapke stosowania czegos co pozniej sie okaze szkodliwe. I jak najmniej.

Najczesciej mieszam stevie z mala iloscia ksylitolu, albo sama stevie ( to zalezy jakie ciasto bo w niektorych posmak stevii nie przebija tak jak w innych.
          Tez melase/cukier melasowy/muscovado albo cukier kokosowy jesli dla dzieci. Ogolnie slodze malo, a nawet b malo ( nawet to co w przepisach to bardziej pod ludzi zeby mnie pozniej nie przeklinali ze malo slodkie ;) niz na nasz uzytek)

Musze uwazac kiedy ma byc do spozycia dla gosci zeby nie przesadzic z ta maloslodkoscia bo juz zdarzylo mi sie sadzac po minach ;)
          Daje zawsze troche soli ktora uwypukla slodki smak wiec tym bardziej nie trzeba.
          `Slodkie` zimne desery, smoothies itp, zwykle wystarcza nam lucuma czy algarroba. Teraz miodem raw czasem.
          Planuje wyprobowac erythrinol ale ciagle mi jakos nie po drodze z zakupem.
          • espionka Re: Raw chocolate 26.02.13, 15:09
            > bardziej sie oplaca kupic np cocoa liquor w ilosci 1 kg

no tak skoro to juz ma w sobie kakao i maslo. To jest plynna konsystencja?
            • espionka Re: Raw chocolate 26.02.13, 15:16
              dziwne pytanie zadalam:) juz widze jak to wyglada
              • wiwi1 Re: Raw chocolate 28.02.13, 00:08
                " Musze uwazac kiedy ma byc do spozycia dla gosci zeby nie przesadzic z ta maloslodkoscia bo juz zdarzylo mi sie sadzac po minach ;)"
                haha jak bym mine mojej tesciowej widziala kiedy poczestowalam ja ciastem czekoladowym. Trudno jest mysle wytlumaczyc komus dlaczego deser jest "nieslodki"
                Zakupilam wszystkie skladniki do wyrobu czekoladek, osobno nie w zestawie do tego zamowilam maca i lucuma, nie mam pojecia jakie to slodkie moze byc wiec nie wiem ile tego dodac, bede musiala poszukac jakichs przepisow w sieci, chyba, ze sie podzielice swoimi:) Jesli dodaje maca lub lucuma to rozumiem, ze nie musze dodawac zadnego slodzika?
                Odnosnie jeszcze innych dodatkow miwah wspominalas o malinach w proszku, poszukalam w sieci sproszkowanych owocow i na stronie funky raw wiekszosc sproszkowanych owocow jest slow dried a np na healthy supplies freeze dried
                www.healthysupplies.co.uk/fruit-powders.html
                Zastanawiam sie, ktora opcja lepsza, a w wersji organic to nie znalazlam wiele.
                • espionka Re: Raw chocolate 28.02.13, 10:55
                  wiwi ja eksperymentuje z roznym skutkiem :D
                  na opakowaniu znajdziesz podstawowy przepis, mozesz go potraktowac jako baze. Jak dodaje lucume lub maca to oprocz tego dosladzam. Chce sprobowac miodem jak pisala Miwah,wczoraj mialam fruktoze pod reka ale nie polecam:)
                  • wiwi1 Re: Raw chocolate 03.03.13, 22:21
                    www.elementsforlife.co.uk/recipes/basic-raw-chocolate-recipe
                    • wiwi1 Re: Raw chocolate 04.03.13, 19:43
                      Dziewczyny zrobilam wedlug prostego przepisu, ktory znalazlam tutaj:
                      www.therawchocolatecompany.com/allan_html_pages_new/more_info_cacao_butter.htm
                      I wogole mi sie cukier nie rozpuscil ani w cieplym masle kakaowym ani potem jak mieszalam mikserem z taka ubijaczka jak do piany w koncu sie poddalam, przelalam do foremek i wlozylam do lodowki, ale prawde powiedziawszy nie sadze zeby cos wyszlo. Tylko dlaczego ten cukier sie nie rozpuscil? Opadl calkiem na dno. Aha, dalam go mniej niz w przepisie, 3 lyzki.
                      • espionka Re: Raw chocolate 05.03.13, 11:02
                        moze z miodem nastepnym razem?
                        mi z fruktoza tez nie wyszlo, opadla na dno jak u Ciebie i sie nie rozpuscila
                      • miwah Re: Raw chocolate 05.03.13, 13:20
                        wiwi ile tak objetosciowo tego cukru wyszlo?
                        Wydaje mi sie ze sporo go ( objetosciowo wlasnie i proporcjonalnie do ilosci masla)) a on dodatkowo trudniejszy do rozpuszczenia wiec wydaje mi sie ze fizycznie trudne by sie rozpuscil.
                        W cieplej wodzie, owszem, ale w masle...
                        Tzn mniejsze ilosci zdarzalo mi sie z sukcesem ( np do karmelu) w lasle ale i masla bylo wiecej i cukru chyba mniej
                        Moze by tak ten cukier najpierw w odrobinie cieplej wody. W koncu gdy sie dodaje syrop z agawy to ten syrop to nic innego jak roztwor wodny cukru ( fruktozy) i to tez idzie do czekoladek, wiec z kokosowego tez by sie pewnie dalo taki syrop najpierw....
                        • wiwi1 Re: Raw chocolate 09.03.13, 23:05
                          Wydawalo mi sie, ze tego cukru niewiele w stosunku do reszty, ale jak sie maslo roztopilo a cukier nie to wydawalo sie go calkiem sporo byc. Drugie podejscie z syropem klonowym wyszlo bardzo smaczne. Mam ochote na miod tylko nie wiem jakich proporcji uzyc. Miwah na 100 gram masla kakaowego ile tego miodu dawac zeby nie rozrzedzic za bardzo czekolady?
                          Zrobilqm kolejne zamowienie w detox your world, mam tez mace i lucume tylko nie wiem ile tego wsypac po lyzeczce na porcje czekoladek?
                          Wciagnelam sie;)
                          • espionka Re: Raw chocolate 22.03.13, 22:40
                            Lyzeczka lucumy - mi bylo troche malo, taka ilosc lucumy nie wplywala na ogolny smak czekolady ale moze twoje kubki smakowe bardziej uwrazliwione :)
                          • miwah Re: Raw chocolate 22.03.13, 23:34
                            Miwah na 100 gram masla kakaowego ile tego miodu dawac zeby
                            > nie rozrzedzic za bardzo czekolady?

wiwi, szczerze mowiac nie mam pojecia ile maksymalnie. Ja daje naprawde ilosci sladowe bo tak lubimy ( M i dzieci nawet wola takie 100% podgryzac jesli juz) wiec nigdy do oporu nie mialam okazji przetestowac :)
                            Maca, lucuma, tez zalezy na jaka ilosc. Ja zawsze na oko, raz mniej raz wiecej.
                            Az sie boje iloscia rzucac bo kiedy robie to mniej wiecej na wyczucie ile moze byc OK... jej, no.. moze z lyzke na porcje ok 30 czekoladek..?
                            • wiwi1 Re: Raw chocolate 25.03.13, 22:56
                              Ja lucumy dalam lyzke na okolo 20 czekoladek i jej nie czulam w smaku miod w takim razie bede musiala wyprobowac sama, jeszcze chce wyprobowac chili tylko tez nie mam pojecia ile tego dac? i chce zrobic czekoladki z nadzieniem. Macy jeszcze w czekoladkach nie probowalam. Dodalam sobie macy kiedys do musu czekoladowego na bazie masla z nerkowcow i powiem szczerze, ze tak mi to lekko kwaskawe sie wydalo po dodaniu macy.
                              Chce te czekoladki zrobic, bez tego skladnika green powder. Choc w niektorych czekoladkach widzialam tez chlorella powder, uzywacie tego?
                              Ja do pewnych suplementow podchodze ostroznie. Poczytalam o spirulinie kiedys:
                              www.umm.edu/altmed/articles/spirulina-000327.htm
                              Z artykulu wynika, ze nie do konca udokumentowane jest pozytywne dzialanie spiruliny a boze byc zanieczyszczona toksynami i nie wiadomo jakie sa dozwolone dawki dla dzieci. Wiem, ze maria na swoim blogu pisala o spirulinie. A wracajac do przepisu:
                              Makes about 20 chocolate

100g raw cacao butter
                              2tbsp coconut oil
                              4tbsp raw cacao powder
                              2tbsp lucuma powder
                              2tsp maca powder
                              2tbsp raw honey or sweet freedom
                              1tsp super greens powder

1. Melt the cacao butter and coconut butter very gently you can do this in a pan or over a bowl of simmering water. Stir it as is dissolves.
                              2. Whisk in the remaining ingredients until smooth. Pour into chocolate moulds and place in the fridge to set.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka