Dodaj do ulubionych

wypadają mi włosy

IP: *.biaman.pl 07.07.03, 22:40
W wannie po umyciu głowy pływa ok. 100 włosów. Wciągu dnia wychodzi ich
kilkanaście, przynajmniej tyle jest na grzebieniu. Bardzo się tym martwię.
Cały czas kontroluję ilość wypadających włosów, dlatego chociażby zatykam
wannę podczas mycia głowy. W momencie, gdy się doliczę większej ilości włosów
niż 100 wpadam w panikę, płaczę,cała drżę, czuję ogromny lęk, nie mogę na
niczym się skupić. Zazwyczaj wszystko kończy się sięgnięciem po leki
uspakajające. Najgorsze jest to, że nie mogę przestać się kontrolować i
liczyć włosy. Czynność ta stała się natręctwem. Z włosami problem mam od
wielu lat. Zazwyczaj wypadają latem, nigdy zimą. Robiłam różne badania
[hormony tarczycy, morfologię itp.]. Oczywiście wszystkie wychodzą zawsze
dobrze. Na przestrzeni lat brałm leki typu Diane-35, Femoden. Podczas brania
każdego z leku były okresy kiedy było dobrze, ale i były takie kiedy
łysiałam. Wypadaniu zazwyczaj towarzyszy szybkie przetłuszczanie się włosów i
łupież. Mikstury od dermatologów nigdy mi nie pomogły także już nawet do nich
nie chodzę.Wypadaniu włosów nie towarzyszą żadne inne objawy. Nie mam
trądziku, łojotoku twarzy, nadmiernego owłosienia. Chciałabym dodać, że nie
jestem na diecie odchudzającej. Czy ktoś z Państwa miał lub ma podobny
problem? Jeśli tak to proszę o radę lub chociaż o podzielenie się swoimi
doświadczeniami. Dodam, że mam 29 lat.
Monika
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: wypadają mi włosy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 23:08
      Gość portalu: monika napisał(a):

> Bardzo się tym martwię. (...)
      > W momencie, gdy się doliczę większej ilości włosów
      > niż 100 wpadam w panikę, płaczę,cała drżę, czuję ogromny lęk, nie mogę na
      > niczym się skupić. Zazwyczaj wszystko kończy się sięgnięciem po leki
      > uspakajające. Najgorsze jest to, że nie mogę przestać się kontrolować i
      > liczyć włosy. Czynność ta stała się natręctwem.

Stres też bardzo szkodzi włosom...
      • venus22 Re: wypadają mi włosy 08.07.03, 08:24
        Przykro mi ze masz taki problem.
        Rozumiem ze nie mozesz sie opanowac zeby sie nie martwic.
        Wypadanie wlosow w takich ilosciach na pewno jest bardzo przestraszajace.
        Zastanawia mnie dlaczego zima jest lepiej - czyzby inna dieta? kosmetyki?
        ?
        ja zauwazylam ze jak moje wlosy wypadaja to przewaznie mam brak zelaza.
        Ale takie rzeczy lepiej sprawdzac najpierw u lekarza.
        (tylko mi tak bardzo nie wypadaja)

Poza tym niektore leki tez moga powodowac nadmierne wypadanie - np divalproex
        sodium ..moze niektore antydepressanty..
        czy bierzesz jakies leki latem a w zimie nie?
        Venus
    • Gość: dorota Re: wypadają mi włosy IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.07.03, 19:59
      Miewam problemy z wypadającymi włosami,choc nigdy ich nie liczyłam.Pomagało mi
      zażywanie tabletek REVALID 3razy dziennie po 1 tabletce przez co najmniej 3
      miesiące.Nie załamuj się i nie przestawaj korzystać z pomocy lekarza
      dermatologa,moze pora zmienić lekarza jeśli obecny nie jest Ci w stanie
      pomoc.Pamiętaj jednak,że każda kuracja wymaga czasu i cierpliwości.Głowa do
      góry i podejmij kolejną próbę leczenia.
    • Gość: kaja Re: wypadają mi włosy IP: *.vx.pl / 192.168.55.* 08.07.03, 20:38
      pozdrawiam!!! //z tym samym problemem odwiedzilam miesiąc temu dermatologa.Moim
      utrapieniem jest "scieńczenie" i wypadanie włosow.Jeszcze rok temu cieszylam
      sie dosc ladną czuprynka a tu.... ? //winię chyba za to stres-bo tego mi nie
      brakuje..//na razie biore tabl.Filomag+Multisal+Zincteral+wcierka:Alpicort- ta
      mieszanka podobno ma pomóc...ZOBACZYMY //Trzymaj sie!Bądż dobrej myśli! ja
      wierzę...
      • Gość: julita Re: wypadają mi włosy IP: *.slubice.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 21:11
        Kurcze,czegos tu nie rozumiem ;-((Dziewczynie wypada grubo ponad 100włosów
        dziennie,i wydaje mi sie ze to duzo.Ale w wielu poradnikach, gazetach piszą że
        setka włosów to norma...Jak to własciwie jest z tymi włosami?
        • Gość: kaja Re: wypadają mi włosy IP: *.vx.pl / 192.168.55.* 08.07.03, 21:23
          ...niby norma.... ale gdybym ja tyle gubila (dziennie) to bylabym juz
          łysa... //przy cienkich i slabych wlosach, utrata nawet 20 daje nieciekawy
          efekt... [ziarnko do ziarnka aż...]
          • Gość: julita Re: wypadają mi włosy IP: *.slubice.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 23:31
            Gość portalu: kaja napisał(a):

> ...niby norma.... ale gdybym ja tyle gubila (dziennie) to bylabym juz
            > łysa... //przy cienkich i slabych wlosach, utrata nawet 20 daje nieciekawy
            > efekt... [ziarnko do ziarnka aż...]

kaja, daj spokój, nie załamuj mnie ;-( przecież jednocześnie wlosy wypadaja ale
            na ich miejsce wyrastaja nowe, nie??Nie jest to tak, ze tracisz włos i w jego
            miejsce nic nie wyrasta..bo wtedy to rzeczywiście szybko by ludzie lysieli ;-
            0Druga wersja jaka wyczytalam w książce poświęconej włosom, to to że osoba do
            lat 30 może bezboleśnie tracić 50 włosów codziennie...i komu tu wierzyć???
    • Gość: monika Re: wypadają mi włosy IP: *.biaman.pl 08.07.03, 22:11
      Dziekuję za rady !!
      • Gość: astr Re: wypadają mi włosy IP: *.ey.com.pl / 10.106.68.* 10.07.03, 16:30
        Ja też miałam ogromny problem z włosami w zeszłym roku, wypadały mi po prostu
        garściami już nie wiedziałam co robić. brałam hpanthoten, i inne silici na
        włosy i nic. wreszcie poszłam do dermatologa i kazał mi zrobić badania poziomu
        żelaza no i wyszło że mam poniżej normy i to sporo. Podobno to nie zależy tak
        bardzo od diety tylko niektóre osoby mają upośledzone wchłanianie żelaza i
        trzeba brać żelazo w tabletkach bo te wszystkie tabletki na włosy nie mają dużo
        żelaza. Przez jakiś czas łykałam żelazo, wcierałam w skórę głowy Alpicort E i
        tak jak mi znajoma doradziła codziennie rano do jogurtu dosypywałam sobie
        łyżeczkę sproszkowanej żelatyny, podcięłam trochę włosy żeby nie obciążać
        cebulek włosowych i łykam codziennie witaminy tylko na włosy (bez skóry i
        paznokci) które nazywają się Vitapil 60 tbl kosztuje 35 zł. Czasami robię sobie
        maseczki na włosy z oliwy z oliwek.
        Muszę przyznać że wypada mi 80% mniej włosów niż wypadało, chociaż problem nie
        minął całkowicie bo brak mi systematyczności.
        • Gość: monika Re: wypadają mi włosy IP: *.biaman.pl 10.07.03, 21:23
          Astr, czy wypadały Ci włosy podczas mycia? Bo u mnie 90 procent wypada podczas
          mycia włosów.

• Gość: astr Re: wypadają mi włosy IP: *.ey.com.pl / 10.106.68.* 11.07.03, 08:50
            u mnie przede wszystkim wypadały podczas mycia i potem suszenia, dosłownie
            garście, cała wanna była we włosach i zresztą cała łazienka jak suszyłam włosy
            też, już nie wiedziałam co robić. A to żelazo w tabletkach nazywa się Sorbifer
            Durules i jest na receptę niestety ale pomaga.
            Ja do tej pory też mam jeszcze problem z wypadaniem niestety ale tak jak
            napisałam jest to 20% tego co było bo w zeszłe wakacje myślałam że będę łysa
            tak mi wypadały
          • Gość: Ada Re: wypadają mi włosy IP: *.chello.pl 11.07.03, 15:15
            Gość portalu: monika napisał(a):

> Astr, czy wypadały Ci włosy podczas mycia? Bo u mnie 90 procent wypada
            podczas
            > mycia włosów.
            >

A podczas czesania nie? Ja po każdym czesaniu zbieram mnóstwo ze szczotki...
            Wydaje mi się, że włosy nie wypadają wyłacznie wtedy, gdy je myjemy, ale wtedy
            po prostu a) zauważasz to, bo zbierają sie w wannie, b) włosy juz wcześniej
            mogły wypaść (ale nie spadły z głowy, tylko trzymały się na innych),
            albo "wisiały na włosku' :), ale podczas mycia, kiedy się je szczególnie
            porusza i masuje to wypadają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka