Dodaj do ulubionych

badanie EEG

11.09.07, 15:04
Witam mam bardzo powazny problem gdyz zrobilam ostatnio badanie EEG glowy i
badanie zawsze wychodzi dobrze tylko w jednej przychodni a w innej zapis jest
zawsze nieprawidlowy co wy o tym sadzicie opisze 1 badanie z przychodni gdzie
zawsze wszystko jest ok:
Opis badanie: Zapis niskonapieciowy, dominuje czynnosc alga9 Hz, Poj. rozsiane
fale theta. Fs i Hv nie zmianiaja zapisu. Rz czesciowa.
Orzeczenie: Zapis bez istotnych odchylen od normy

II badanie z innej przychodni: opis badania:
Badanie wykonano w czuwaniu.

Zapis o prawidlowej organizacji przestrzennej, z dominujaca w okolicy
potylicznej regularna czynnoscia fal alfa 11Hz a ampl. do 30 mcV, wrazliwa na
swiatlo.

Na tym tle w obu okolicach czolowych, z przewaga strony lewej, rejestruje sie
grupy fal theta 5-6 Hz o woltazu rownym lub wyzszym od otoczenia, ktore
wykazuja tendencje do uogolnienia sie glownie na przednie a w mniejszym
stopniu tez na srodkowe czesci obo polkul.

HV iFs nieco nasilaja powyzsze zmiany.
Sb- slad wodzenia bodzcow w okolicy potylicznej

Orzeczenie:
Zapis nieprawidlowy ze zmianami zlokalizowanymi w obu okolicach czolowych, z
tendencja do uogolnienia sie.

i chyba widac roznice w badaniach nie wiem co o tym sadzic moze wy mi cos
poradzicie dodam ze mialam wypadek komunikacyjny z rana tluczona glowy
wstrzasnieniem mozgu i zlamana zuchwa prosze o rade
Obserwuj wątek
    • jeanne72 Re: badanie EEG 11.09.07, 15:15
      Ja radze Ci się tym nie przejmowac. Badanie EEG często ( bardzo często) wychodzi
      nieprawidlowo u zupełnie zdrowych ludzi. Wiele też zależy od osoby wykonującej
      badanie, warunków w pomieszczeniu itp. Wystarczą drobne zakłócenia, by wynik byl
      nieprawidłowy.
      U Ciebie tak czy inaczej dominuje rytm alfa i tak powinno być.

Badanie EEG samo nie ma zbyt dużej wartości diagnostycznej. Powinno być zawsze
      interpretowane przez lekarza neurologa, przy uwzględnieniu indywidualnych cech
      pacjenta i objawów, jakie występują.
      • anka93r Re: badanie EEG 11.09.07, 15:23
        Witam dolegliwosci mam okropne bole glowy, jestem bardzo nerwowa rozdrazniona
        kloce sie wiecznie z mezem, wwidze podwojnie, zawroty glowy, i klocie raz z
        prawej strony glowy raz z lewej z czasami w srodkowej okolicy wydaje mi sie ze
        to nie jest normalne a badania EEg w gabinecie gdzie wszsytko zawsze wychodzi
        dobrze to robilam 2 razy a co wychodzi nieprawidlowo to robilam juz 4 razy i
        zawsze cos jest nie tak wiec dlaczego w przychodni innej zawsze jest ok a w 2
        zapis nieprawidlowy? mozesz mi odp na to pytanie??
        • jeanne72 Re: badanie EEG 11.09.07, 15:28
          Widać mają nieco inną technikę badania, no i przecież inna osoba je wykonuje :)
          A od tego naprawdę dużo zależy.
          Skoro masz takie dolegliwości, a już zwłaszcza podwojne widzenie, powinnaś mieć
          wykonany MRI głowy. Wtedy się dopiero okaże, czy wszystko OK.
          Wynik EEG trzeba pokazać neurologowi, samemu nie ma najmniejszego sensu
          wykonywać tego badania. W ogole powinnaś być porządnie zbadana przez neurologa.
          • anka93r Re: badanie EEG 11.09.07, 17:09
            Widzisz neurolog do ktorego chodze zbadal mi oczy i to wszystko i zlecil badanie
            EEG przepisal mi tabletki magnez z potasem elenium i divascan tak naprawde to
            najbardziej przeszkadzam mi bol glowy i podwojne widzenie nie wiem co dalej z
            tym bedzie narazie mam brac leki i juz a mozesz mi cos wiecej powiedziec o tym
            badaniu MRI glowy?
            • jeanne72 Re: badanie EEG 11.09.07, 17:20
              Ale skoro neurolog zlecił Ci EEG, to on powinien również je interpretować.
              MRI, czyli rezonans magnetyczny głowy, to bardzo dobre badanie obrazowe,
              bardziej dokladne niż tomografia komputerowa. Myślę że w necie bez trudu
              znajdziesz informacje na temat tego badania. Niestety jest też drogie (dokladnie
              nie wiem, ale powyżej 500zł), a lekarze niechętnie je zlecają. Aby je
              przeporwadzic, pewnie bedziesz musiala polożyć się do szpitala. Jednak skoro
              masz takie objawy, to byłoby dobre wyjście, bo zostałabyś dokładnie przebadana.
              Może spróbuj iść do innego neurologa. Albo poprosić o skierowanie do szpitala na
              dokladniejsze badania.
              • anka93r Re: badanie EEG 11.09.07, 17:48
                Witam ponownie wiesz nawet nie wiedzialam ze rezonans magnetyczny tak sie nazywa
                w skrocie tak ja tez zrobilam sobie MRI w 2002r i wynik brzmi nastepujaco :

Badanie MR glowy. Sekwencje FSE i SE, obrazy T1 i T2- zalezne od sekwencji FLAIR.

Nieco szersza przestrzen plynnowa przymozgowa w okolicy sklepnosci prawej
                polkuli mozgu najpewniej jako wyraz przebytych zmian pourazowych.
                Poza tym mozgowie i wewnatrzczaszkowe przestrzenie plynnowe w granicach normy.
                I to wszystko mozesz mi cos powiedziec na te wyniki a i jeszcze dodam ze mialam
                3 operacje na kregoslup moze to tez ma jakis wplyw na moje dolegliwosci?
                • jeanne72 Re: badanie EEG 11.09.07, 18:55
                  Wszystko, co możesz zrobić, to wziąć wynik MRI oraz wszystkie opisy EEG i iść do
                  dobrego neurologa. Ten wynik MRI nie budzi ogromnego niepokoju ( choć z
                  pewnością jakieś uszkodzenia wykazał) ale w wypadku moglo dojść też do
                  mikrouszkodzen mózgu, których rezonans nie wykaże. A objawy są. Tak czy inaczej
                  chyba nic strasznego się nie dzieje, problemem tylko są te bóle głowy i podwójne
                  widzenie. Być może jakis neurolog znajdzie sposob, by Ci pomóc?
                  • anka93r Re: badanie EEG 11.09.07, 19:03
                    wiesz ostatnio zmienilam neurologa bo co poprzednio chodzilam do Pani neurolog
                    to odnosilam wrazenie ze ona mi nie wierzy ze widze podwojnie mam bole itd wiec
                    po kilku latach przenioslam sie do innego ale on taz lakcewazaco podchodzi do
                    moich schorzen wiesz nie mam czucia po wypadku w lewym udzie powiedzialam mu to
                    a on: no uszkodzone sa w tym miejscu nerwy i to juz tak bedzie nic sie z tym nie
                    da zrobic no kurde nawet mnie nie zbadal i dodam ze do neurologa chodze na kazda
                    wizyte prywatnie wiec uwierz mi mam juz dosc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka