IP: *.isp.tvkg.net 29.10.07, 22:55
czym się różni i jaki ma przebieg reaktywne zapalenie stawów od tzw.
Reitera bo to podejrzewają lekarze mam HLA B27 i bóle stawów robiłem
wymaz i nic! czy obie choroby uszkadzają stawy tak samo jak rzs?
I jak leczyć bo ja teraz biorę Sulfasalazynę i Olfen 100SR
i jak długo można brać sulfasalazynę ja biorę już rok i czy dawka
olfenu 100mg dziennie nie jest za duża przy ciągłym braniu.
Obserwuj wątek
    • brygida.kwiatkowska Re: Reumatyzm 30.10.07, 22:50
      Zespół Reitera do triada objawów: zapalenie spojówek, zapalenie cewki moczowej
      lub szyjki macicy oraz zapalenie stawów. Około 80% zespołow Reitera to
      manifestacja reaktywnego zapalenia stawów po przebytym zakażeniu Chlamydia
      trachomatis, ale takim zespołem może również objawiać sie reaktywne zapalenie
      stawów po przebyciu zakażenia Salmonella czy Yersinia. Zespół Reitera to objawy,
      które występują w reaktywnych zapaleniach stawów. Wiele lat temu kiedy nie można
      było dobrze diagnozować zakażeń Chlamydia, Yersinia czy Salmonella rozpoznanie
      to było używane do reaktywnych zapalen stawów, aktualnie przy obecnych
      możliwościach diagnostycznych z reguły rozpoznanie ustala się jako reaktywne
      zapalenie stawów po przebyciu zakażenia np.Salmonella, Yersinia, Chlamydia.
      Wykonanie wymazów z cewki moczowej, czy szyjki macicy w przypadku zakażenia
      Chlamydia trachomatis jest bezużyteczne, gdyz bakteria ta nie jest wykrywalna (
      nie rośnie) na klasycznych podłożach bakteriologicznych. W Polsce diagnostyka
      reaktywnych zapaleń stawów oparta jest głonie na wykrywaniu przeciwciał dla
      danej bakterii w surowicy krwi i klasy tych przeciwciał.
      Reumatoidalne zapalenie stawów jest inną chorobą w porównaniu di reaktywnego
      zapalenia stawów. Z reguły w reaktywnym zapaleniu stawów zmiany w układzie
      kostnym dotyczą kręgosłupa i niewielkiej liczby stawów obwodowych. W
      reumatoidalnym zapaleniu stawów w przeciągu 3-5 lat trwania choroby dochodzi do
      zmian nadżerkowych w wielu stawach ( głównie rąk i stóp). Niemniej jednak każda
      z tych chorób ma odmieny przebieg u każdego chorego.
    • brygida.kwiatkowska Re: Reumatyzm 30.10.07, 22:53
      Zespół Reitera do triada objawów: zapalenie spojówek, zapalenie cewki moczowej
      lub szyjki macicy oraz zapalenie stawów. Około 80% zespołow Reitera to
      manifestacja reaktywnego zapalenia stawów po przebytym zakażeniu Chlamydia
      trachomatis, ale takim zespołem może również objawiać sie reaktywne zapalenie
      stawów po przebyciu zakażenia Salmonella czy Yersinia. Zespół Reitera to objawy,
      które występują w reaktywnych zapaleniach stawów. Wiele lat temu kiedy nie można
      było dobrze diagnozować zakażeń Chlamydia, Yersinia czy Salmonella rozpoznanie
      to było używane do reaktywnych zapalen stawów, aktualnie przy obecnych
      możliwościach diagnostycznych z reguły rozpoznanie ustala się jako reaktywne
      zapalenie stawów po przebyciu zakażenia np.Salmonella, Yersinia, Chlamydia.
      Wykonanie wymazów z cewki moczowej, czy szyjki macicy w przypadku zakażenia
      Chlamydia trachomatis jest bezużyteczne, gdyz bakteria ta nie jest wykrywalna (
      nie rośnie) na klasycznych podłożach bakteriologicznych. W Polsce diagnostyka
      reaktywnych zapaleń stawów oparta jest głonie na wykrywaniu przeciwciał dla
      danej bakterii w surowicy krwi i klasy tych przeciwciał.
      Reumatoidalne zapalenie stawów jest inną chorobą w porównaniu di reaktywnego
      zapalenia stawów. Z reguły w reaktywnym zapaleniu stawów zmiany w układzie
      kostnym dotyczą kręgosłupa i niewielkiej liczby stawów obwodowych. W
      reumatoidalnym zapaleniu stawów w przeciągu 3-5 lat trwania choroby dochodzi do
      zmian nadżerkowych w wielu stawach ( głównie rąk i stóp). Niemniej jednak każda
      z tych chorób ma odmieny przebieg u każdego chorego.
      Sulfasalazyna EN może być przyjmowana przez wiele lat pod, warunkiem, że daje
      efekty terapeutyczne i nie ma objawów niepożadanych.
      Terapeutyczna dawka dobowa diclofenaku, a wie i olfenu wynosi 100 - 150mg na
      dobę. W chorobach zapalnych z regułu wynosi 150 mg/ dobę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka