telle_morelle 07.11.07, 18:21 czy ktos z was stosuje diete niskocholesterolowa? mi wyszly ostatnio nienajlepsze wyniki badan poziomu cholesterolu i powoli sie wdrazam do nowych nawykow. czy ktos z was jest w podobnej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
optymus Re: dieta niskocholesterolowa 07.11.07, 19:22 telle_morelle napisała: > czy ktos z was stosuje diete niskocholesterolowa? > mi wyszly ostatnio nienajlepsze wyniki badan poziomu cholesterolu i powoli sie > wdrazam do nowych nawykow. czy ktos z was jest w podobnej sytuacji? Obniżyć węglowodany do minimum, żadnych owoców, ani niczego co ma słodki smak. Sporo warzyw. Spożywać więcej żółtek (ok. 3 dziennie), najlepiej surowe, lub tylko lekko zesmażone. Optymus Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka88 Re: dieta niskocholesterolowa 08.11.07, 11:08 Zmniejsz ilość tłuszczu w diecie - przed gotowaniem usuwaj tłuszcz i skórę z drobiu i innych rodzajów mięsa, używaj do gotowania minimalnych ilości oleju, unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu, spożywaj mleko i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Unikaj źródeł tłuszczów nasyconych, takich jak tłuste mięso, masło, słonina, masło klarowane i olej kokosowy. Wskazane jest 1-3 razy w tygodniu jeść ryby lub przyjmować preparaty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), np. tran, olej z nasion wiesiołka lub ogórecznika. Zmniejsz ilość produktów bogatych w cholesterol - unikaj móżdżku i cynaderek. Jedz tylko 1-2 jaja w tygodniu (dzieci mogą jeść 5-6 jaj tygodniowo), rzadko włączaj wątrobę do swojej diety. Spożywaj białko roślin strączkowych (suszony grochu i fasola), ryb, drobiu i chudego mięsa. Spożywaj więcej produktów, zawierających duże ilości błonnika, jak zboża, owoce i warzywa. No, nie wiem co jeszcze tu dodac. Odpowiedz Link Zgłoś
optymus Re: dieta niskocholesterolowa 08.11.07, 17:41 balbinka88 napisała: > No, nie wiem co jeszcze tu dodac. Nic, bo czy dasz radę dodać jeszcze więcej bzdur ? Optymus Odpowiedz Link Zgłoś
marynia37 Re: dieta niskocholesterolowa 11.11.07, 07:51 Samo pojęcie diety niskocholesterolowej jest bzdurne i niepotrzebne. Dlatego,że organizm wchłania z pożywienia tylko śladowe ilości cholesterolu. Inaczej mówiąc:czy zjadamy go dużo czy mało nie ma znaczenia.Organizm zawsze przyswoi śladowe ilości.Jeśli ktoś ma go za dużo to nie jest to cholesterol z żywności lecz z własnej "wewnętrznej"produkcji organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
optymus Re: dieta niskocholesterolowa 11.11.07, 22:13 marynia37 napisała: > Samo pojęcie diety niskocholesterolowej jest bzdurne i niepotrzebne. Oczywiscie. > Dlatego,że organizm wchłania z pożywienia tylko śladowe ilości > cholesterolu. > Inaczej mówiąc:czy zjadamy go dużo czy mało nie ma > znaczenia.Organizm zawsze przyswoi śladowe ilości.Jeśli ktoś ma go > za dużo to nie jest to cholesterol z żywności lecz z > własnej "wewnętrznej"produkcji organizmu. Mało tego... fizjologia człowieka wyraźnie mówi,że przy niskiej zawartości cholesterolu w diecie następuje jego wzmożona synteza w wątrobie. Czyli poprzez niskie spożycie cholesterolu powodujemy efekty zupełnie odwrotny do zamierzonego. Optymus Odpowiedz Link Zgłoś
telle_morelle Re: dieta niskocholesterolowa 12.11.07, 17:09 hm, wiec w sumie co powinnam teraz robic?? lekarz zaczal straszyc miazdzyca jak nie zmienie swoich nawykow zywieniowych. w sumie to jestem teraz skolowana. Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: dieta niskocholesterolowa 14.11.07, 04:01 Nie boj sie , cholesterol nie boli . Poszukaj troche na internecie na ten temat . Jesli znasz angielski , polecam ksiazki :" The Great Cholesterol Con , The thuth about what really causes heart disease and how to avoid it " by Dr. Malcolm Kendrick i " The Cholesterol Myths , exposing the fallacy tha saturated fat and cholesterol cause heart disease " by Uffe Ravnskov , MD . Zmieni sie twoje poglad na ten temat i bedziesz sie smial prosto w oczy twojemu lekarzowi . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś