Dodaj do ulubionych

do jakiego lekarza z takim problemem:

26.11.07, 21:47
najmniejszy chłód powoduje,że bieleją mi palce u rąk,stasznie bolą,
nie mam w nich czucia,trudno je rozgrzać.Kiedyś zdażało się to tylko
po solidnym przemarznięciu,teraz wciąż.Nawet chłodna woda powoduje taki stan.Diagnozowano mnie w kierunku chorób demielinizacyjnych,tocznia układowego,ale jak do tej pory bad. nie potwierdzaja ich.Rezonans wykazał jednak zmiany w mózgu,które powodują pewne dolegliwości neurologiczne.Lekarze wciąż ignorują te
białe paluchy,a to jest coraz bardziej uciażliwe.Może ktoś ma podobnie do mnie i wskaże mi dalszy kierunek postępowania?
Obserwuj wątek
    • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 26.11.07, 21:50
      oczywiście miało być zdarzało, a nie zdażało :(
    • jeanne72 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 26.11.07, 22:19
      Objaw Raynaulda nie musi wiązac sie z żadną inną chorobą, może występować sam.
      Często przyczyny nie daje sie ustalić i pozostaje leczenie objawowe ( środki
      poprawiające krążenie).
      Jednak objaw ten może nawet o kilka lat wyprzedzać pojawienie sie innych chorob,
      właśnie neurologicznych bądź reumatologicznych. Szczegolnie tocznia, twardziny,
      zespołu Sjogrena. Czy miałaś badane przeciwciala p/jądrowe ANA? Jakie jeszcze
      inne badania przechodzilaś w tym kierunku?
      • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 26.11.07, 22:28
        ANA-ujemne, czynnik reumatoidalny -ujemny,seromukoid72% norma(70-100)
        • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 27.11.07, 21:26
          Nikt nie miał takich problemów?
        • jeanne72 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 27.11.07, 21:56
          No cóż, wyniki badań na poczatku mogą być w normie, więc o niczym to nie
          świadczy... Niestety prawdpodobnie musisz poczekać z dalszą diagnostyką. A może
          minie bez śladu...
          • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 27.11.07, 22:10
            to juz trwa wiele lat!ostatnio jest coraz gorzej,dołączeja coraz to nowe objawy np.bóle stawów,że nie wspomnę o neurologicznych
            • venus22 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 28.11.07, 04:04
              ""Objaw Raynaulda""

Raynauda

czy to tak wyglada:
              history.amedd.army.mil/booksdocs/wwii/VascularSurgery/figure51.jpg

na zdjeciach A, B jest objaw Raynauda po wystapwieniu rak na zimno.

V.
              • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 28.11.07, 09:22
                dzieki venus22,wiem,że tak to zwą,ale zero pomocy w tym kierunku.
                Nie mogę otworzyć tej strony.:(
                • venus22 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 28.11.07, 09:27
                  to bylo tylko zdjecie,
                  pytalam czy to tak wyglada:

www.humanillnesses.com/original/images/hdc_0001_0003_0_img0216.jpg
                  www.sclero.org/medical/symptoms/photos/raynauds/joyce/photo-both-hands-mvc-001s-468w.jpg

www.raynauds.org.uk/potioncms/articlefiles/30-Alison2.jpg
                  palce mpga tez robic sie czerwone i niebieskie lub fioletowe, nie
                  tylko biale.
                  www.myfootshop.com/images/medical/pvd/Raynaud's.jpg

Venus
                  • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 28.11.07, 16:53
                    dokładnie.W momencie marzniecia robią sie białe, kiedy rozgrzewam je robią sie fioletowe i czerwone, towarzyszy temu straszny ból.Dzieje się tak bez względu na to, jakiej grubości rękawice mam na rękach.Lekarze machają na to ręką!Gdyby któryś z nich znałby to z autopsji,a nie z podrecznika, odniósłby się do tego ze zrozumieniem.
                    • venus22 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 28.11.07, 21:52
                      to wobec tego 99.99% zespol Raynauda. nie rozumiem dlaczego lekarze
                      to lekcewaza. to rzeczywscie jest bardzo bolesne, moze dotyczyc nie
                      tylko rak czy nog ale takze np nosa, uszu, ust. i nieleczone moze
                      prowadzic do obumarcia tkanki.

z googla wynalazlam strony w ktorych pisze ze Raynaud's moze byc sam
                      z siebie wtedy nazywa sie choroba Raynauda, albo moze byc powodowany
                      przez inna chorobe np toczen (systemic lupus erythematosus),
                      scleroderma, Sjögren's syndrome, dermatomyositis, and polymyositis.
                      sadze ze kazdy lekarz z latwoscia przetlumaczy te nazwy na polski.
                      wtedy mowi sie o zespole Raynauda.
                      niektore leki moga pograszac objawy, np beta blokery, preparaty
                      ergotaminy, leki powodujace zwezenie naczyn krwionosnych.
                      nie jest smiertelny ale moze prowadzic do gangreny i wrzodow na
                      palcach u rak i/lub nog..

www.medic8.com/healthguide/articles/raynauds.html
                      hmm sadze ze dobrze by bylo znalezc lekarza ktory by ci tych objawow
                      nie lekcewazyl.

Venus
                      • tara34 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 29.11.07, 15:32
                        czy chorujesz na nerki?
                      • jeanne72 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 29.11.07, 17:29
                        venus22 napisała:
                        > z googla wynalazlam strony (...) albo moze byc powodowany
                        > przez inna chorobe np toczen (systemic lupus erythematosus),
                        > scleroderma, Sjögren's syndrome, dermatomyositis, and polymyositis.

Tak, problem w tym, że przy tych chorobach najczęściej wychodzą dodatnie
                        przeciwciala przeciwjądrowe ( w toczniu właściwie w 100%, w Sjogrenie w 70-80%,
                        w twardzinie też w większości przypadków). I tu może być prblem z diagnostyką.
                        Co z tego, że syndrom Raynauda ( nie czepiajmy się jednej litery przy
                        zagrnicznych nazwiskach, OK)MOżE poprzedzać ktorąś z tych chorob, skoro do ich
                        rozpoznania konieczne jest spełnienie ściśle określonych kryteriow. Choroby z
                        grupy kolagenoz leczy się bardzo silnymi lekami, jak sterydy i immunosupresanty,
                        i żaden lekarz ich nie przepisze, nie mając pewności, czy ma do czynienia z
                        chorobą z tej grupy. Także na razie pozostaje leczenie objawowe.
                        A propos. Zbadaj jeszcze: OB, CRP, proteinogram ( w kolagenozach b. często
                        podwyższony poziom gamma-globulin, CPK - wskaźnik uszkodzenia mięśni w
                        polimyositis).Choć nie wierzę, że nie byly badane...
                        • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 29.11.07, 18:09
                          nie miałam wykonywanych tych badań.co oznacza CPR,proteinogram?
                          • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 29.11.07, 18:12
                            jaki lekarz zajmuje sie tym problemem?
                            • jeanne72 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 29.11.07, 19:09
                              Problemem zajmuje się reumatolog. Najlepiej przed wizytą zrób prywatnie te
                              badania, nie kosztują zbyt dużo. Proteinogram ( czyli rozdzial białek surowicy)
                              to ok. 20 zł, CRP mniej niż 10. Często w kolagenozach wychodzi podwyższony
                              poziom gamma-globulin, rzadziej beta - globulin, oraz podwyższone OB i CRP.
                              Wykonuje to większość laboratoriów.
                              Tymczasem poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do reumatologa.
                              • jeanne72 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 29.11.07, 19:11
                                Aha, CRP to wskaźnik stanu zapalnego w organizmie. Podobnie jak OB, ale CRP jest
                                bardziej miarodajne.
                                • venus22 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 29.11.07, 21:12
                                  """( nie czepiajmy się jednej litery przy
                                  zagrnicznych nazwiskach, OK)""

staram sie nie czepiac roznych bledow, czy to ortograficznych czy
                                  gramatycznych czy dodania jednej literki w nazwisku,
                                  ale wez pod uwage ze moze ktos by chcial poszukac w Googlu cos na
                                  ten temat a tu blednie nazwisko napisane...

Venus
                                  • takaprawda4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 29.11.07, 23:38
                                    dziękuję wszystkim za podpowiedzi,zrobię pryw. te badania,zobaczymy moze dadzą jakąś odpowiedż.Jeszcze raz dzięki.Napiszę kiedy poznam wynik.Dobrej nocy.
    • aniolek_md Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 30.11.07, 02:16
      Przy CSK MSWiA w Warszawie działa poradnia(dermatologiczna) zajmujaca sie
      leczeniem objawu Raynauda.
      • rezurekcja Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 02.12.07, 00:03
        aniolek_md napisała:

> Przy CSK MSWiA w Warszawie działa poradnia(dermatologiczna)
        zajmujaca sie
        > leczeniem objawu Raynauda.

ja sie ratuje noszac w zimie rekawice z jednym palcem.
        • apetina4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 06.12.07, 15:55
          Mam ten sam problem,i dodatkowo pod paznokciami pojawiły się ciemne punkciki.Zaróno na rękach, jak i stopach.Help!
          • artur737 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 06.12.07, 17:52
            <apetina4 napisała:

> Mam ten sam problem,i dodatkowo pod paznokciami pojawiły się ciemne punkciki.Za
            > róno na rękach, jak i stopach.Help!

Moze to jakies zatorki, ktorymi skads siejesz. Zbadaj sie pod tym katem bo to
            moze byc niebezpieczna choroba.
            • apetina4 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 09.12.07, 17:18
              arturze737, jakie zatorki?
    • cosmopszczolka2022 Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 14.12.22, 22:34
      Jest rok 2022 r. Czy jest jakiś postęp w medycynie w diagnozowaniu/leczeniu tej choroby?
      Mam podobne objawy jak opisywane w postach, zima to koszmar. Nie da się funkcjonować na zewnątrz. Lekarze zbytnio serio do tej choroby/ zespołu nie podchodzą, nie mówiąc już o zleceniu bardziej specjalistycznych badań. Najłatwiej powiedzieć - przyczyna nieznana. U mnie pierwsze objawy pojawiły się ze cztery lata temu. Objawy z zimy na zimę się pogłębiają, coraz szybciej po wyjściu na zewnątrz ręce marzną i bieleją, teraz dochodzą stopy. Może znacie jakiegoś lekarza w Krakowie, albo co Wam pomaga (jakieś zioła, receptury, akupresura) poza ciepłymi mega rękawiczkami???
      • koziorozka Objaw Raynauda 15.12.22, 16:21
        Objaw Raynauda nie musi być objawem jakiejś choroby.
        Gdy przyczyny nie da się ustalić - a tak jest często - to stosuje się środki poprawiające krążenie krwi.
        Oprócz tabletek, to przede wszystkim odstawienie papierosów, picie wody.
        Masaże i ruch.
        Jedzenie mocno doprawiać pieprzem czarnym i cayenne, imbirem
      • natura.deszczu Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 15.12.22, 18:39
        Ja mam podobnie chociaż tej zimy jak na razie nie obserwuje bielenia palców , ja to łączę z psychiką bo jak brałem leki na wyciszenie to palce przestawały robić się białe , w tym roku też biorę wenlafaksyne 37mg i jak do tej pory nie miałem białych palców . Faktycznie zeszłej zimy to ciagle robiły się białe , czasami jeden albo kilka , różnie . Dodatkowo od dwóch tygodni zacząłem morsować i pomimo , że ręce mi zmarzły bardzo to nie robiły się zupełnie białe jak kiedyś . Takie są moje obserwacje .
      • marco_nixin Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 12.12.23, 16:47
        Leczenie jest proste. Ale zmiana stylu życia już nie. Zmiana dotyczy sposobu odżywiania >> na niskowęglowodanowe. Carnivor lub keto w czystej postaci. Standardowo tkanki na wysokich cukrach są niedotlenione.> pseudo hipoksja. Całkowita eliminacja cukru przynosi efekty w prawie wszystkich chorobach metabolicznych. Ważne jest uzupełnienie niedoboru jodu oraz witamin D + K2. Ważny film to >> Melanie A put Raynaud's syndrome into remission, improved digestion, and anaemia on a carnivore diet.
    • patrixoooccc Re: do jakiego lekarza z takim problemem: 05.10.24, 22:50
      Proponuje nie leczyć się na forach tylko udać się do dobrego lekarza diagnosty który może dobrze zdiagnozować takie choroby jak zespół Raynauda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka