Dodaj do ulubionych

Kaszel, drapanie w gardle

03.12.07, 21:51
Od pół roku mam ciągły, suchy kaszel... jakby mnie ciągle coś drapało w
gardle. Jak się położę wieczorem bardzo się nasila. Ciągle odchrząkuję. Boję
się czy to nie rak płuc lub ziarnica. Wycz\ytałam na str o ziarnicy, że takie
własnie objawy: suchy kaszel, uczucie drapania może byc spowodowane uciskiem
na klatkę piersiową (guza). Byłam u laryngologa obejrzał dokładnie krtań...nic
nie ma. Zrobiłam morfologię i OB- ok. lekarz osłuchał mi płuca. Może konieczne
jest rtg klatki piersiowej? Dodam jeszcze ze biore lek na nadciśnienie
PRESTARIUM,podobno po nim możliwy jest kaszel? Ale tyle czasu ? Co o tym śadzicie?
Obserwuj wątek
    • lopi1 Re: Kaszel, drapanie w gardle 04.12.07, 00:03
      Idz do lekarza, niech zmieni ci prestarium na inny lek. Mialem to samo, po
      zmianie na bisokard, jak reka odjął. Czas nie ma tu znaczenia, organizm
      niepotrafi przyzwyczaic sie do substancji, ktora wywoluje kaszel.
    • genova51 Re: Kaszel, drapanie w gardle 22.12.07, 21:37
      Mam identyczne objawy! Zaczyna drapać w gardle, a potem atak kaszlu. Byłam
      badana przez pulmologa, robiłam rtg płuc, które nie wykazało żadnych zmian.
      Byłam u alergologa i w styczniu mam mieć testy alergologiczne. Jestem obciążona
      genetycznie, jeśli chodzi o alergię. Zobaczymy, co wykażą testy. Biorę ponad pół
      roku PIRAMIL na nadciśnienie, a kaszlę od 3-4 m-cy, nie tylko w nocy. Mam zamiar
      pójść jeszcze do laryngologa, aby dokładnie zbadał krtań. Może tam dzieje się
      coś niedobrego. Wiktorka, czy coś się zmieniło u Ciebie z tymi objawami? Pozdrawiam.
      • wiktorka_24 Re: Kaszel, drapanie w gardle 22.12.07, 22:23
        Witam :-)

Nie, nie zmieniło się. Czuję drapanie w gardle, a potem jest kaszel suchy.
        Nie tylko w nocy, w dzień też mnie łapie. Nic innego mi nie dolega. Dużo
        poczytałam o Prestarium i podobno dużo osób ma taki właśnie objaw uboczny. Poza
        tym , miałam tez ostatnio robiona gastroskopię ze względu na refluks. Poza
        lekkim stanem zapalnym nic nie stwierdzono. Wcześniej była morfologia, ob- w
        normie. U laryngologa byłam, tez nic nie stwierdził poza lekko wysuszoną błoną
        śluzową gardła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka