Gość: skapula IP: *.media4.pl / 10.5.7.* 04.09.03, 20:27 co mozna spozywac (wewnetrznie), aby zmniejszyc przetłuszczanie sie cery i włosów...słyszałam, ze korzystnie wpływa wit.b5..? natomiast niekorzystnie b12 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: witaminy, mikroelem. a przetłuszczanie cery IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 04.09.03, 22:32 Dieta nie ma wplywu na przetluszczanie cery. Przekonanie, ze jest inaczej, pokutuje i jeszcze troche potrwa, zanim zniknie. Oczywiscie, pomijam tu niedobory witaminowe- te oczywiscie naja niekorzystny wplyw, zreszta nie tylko na skore. Ale przy zrownowazonej diecie nie powinno dochodzic do niedoborow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: witaminy, mikroelem. a przetłuszczanie cery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 23:46 Doki a skąd taka pewność? Ja co prawda nie mam żadnych dowodów, że jest inaczej ale mam pewne obserwacje dokonane na rodzinie, które daja do myślenia. Pierwsza sprawa to wpływ diety na przetłuszczanie się... włosów. Włosy to co prawda nie gęba, jednakowoż w obydwu przypadkach chodzi o nieporządane wydzielanie się tłuszczu w obrębie głowy, więc jest tu chyba jakiś związek. Otóż u mojego taty zmiana diety (z tradycyjnej na optymalną) spowodowała zniknięcie tego problemu (wcześniej leczonego nieskutecznie przez całe lata). Druga sprawa to wybitnie korzystny wływ diety na cerę (szczególnie u kobiet). Aby się przekonać wystarczy zobaczyć sobie jak wyglądają osoby przez kilka lat stosujące dietę optymalną. Najlepiej jeśli możemy dokonać porównania "przed i po". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eressea Re: witaminy, mikroelem. a przetłuszczanie cery IP: *.gorzow.mm.pl 06.09.03, 22:33 Wydaje mi się, ze prowitamina b5 (d-panthenol) nie ma zadnego związku z przetłuszczaniem się włosów czy cery, raczej ma działanie łagodzące i czesto jest składnikiem kremów. Natomiast właśnie witamina b12 moze wpływać korzystnie na cerę tłustą i trądzikową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: witaminy, mikroelem. a przetłuszczanie cery IP: *.library.pl 07.09.03, 17:38 duże dawki witaminy b5 (kwasu pantotenowego) "na zachodzie" służą do zmniejszania łojotoku i leczenia trądzika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skapula do justy IP: *.media4.pl / 10.5.7.* 09.09.03, 12:55 tak, wiem, czytałam gdzies o tym. Moze orientujesz sie jakie dawki mozna spozywac...i czy witamina ta jest dostepna w aptekach, ja pytałam w kilku, ale nie było, a panie były zdziwione tym pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: do justy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 15:39 w Polsce nie ma kwasu pantotenowego. jest tylko pochodzna- sól: pantotenian wapnia (calcium pantotenicum) w dwóch stosunkowo słabych dawkach- niezbyt nadaje się na taką kurację. sprowadź sobie kwas pantotenowy przez net z zagranicy. ponieważ chodzi o dawki kilkugramowe, powinnaś zapytać wcześniej lekarza, co o tym sądzi i ogólnie powinnaś być zdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: do justy 09.09.03, 16:29 Ja przez parę miesięcy kupowałam B5 w zagranicznych sklepach internetowych (jest tego mnóstwo, poświęć trochę czasu na porównanie cen samej witaminy i kosztów przesyłki), łykałam dawki od 2 do 4mg, tania kuracja to to nie jest, a efekt według mnie żaden. Zastanów się, czy warto! Odpowiedz Link Zgłoś