Dodaj do ulubionych

przodozgryz a aparat stały

15.09.03, 16:48
Kochani, może ktoś z Was nosił aparat stały. Właściwie mój problem polega na
tymm, że mam dośc mocno wysunięte górne zęby do przodu. Po konsultacji u
ortodonty dowiedziałam sie, że jest możliwośc wyleczenie tej wady mimo wieku,
ale ostatnio dowiedziałam się, ze apart stały leczy tylko krzywe zeby, a nie
nadmaierne wysuniecie. Nie wiem w tej sytuacji, czy ortodonta nie chce mnie
naciągnąć.... co myślicie, zwłascze osoby, które nosiły aparat. dla mnie jest
to ważna sprawa
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: przodozgryz a aparat stały IP: *.acn.pl / *.acn.pl 16.09.03, 10:39
      Zastanów się milion razy, zanim założyasz aparat. Wada może nawracać, i być
      moze będziesz musiała potem nosić podklejony drut pod zęby przez całe życie.
      Zęby mogą się rozchwiać. A są niestety ortodonci, którzy wmówią ci wadę zgryzu,
      byle tylko namówić na założenie aparatu za kilka tysięcy złotych. Taki pacjent
      to złota żyła. Znam to z autopsji, gdy znany w Warszawie ortodonta przekonywał
      mnie do aparatu za 4 tys. złotych i wizyt co miesiąc za 150 zł przez conajmniej
      dwa lata, a drugi stwierdził że wcale nie mam takiej wady, i że aparat jest
      zbędny i może narobić więcej szkody niż pożytku. rozważ wszystkie za i przeciw,
      idź do kilku gabinetów i pytaj, pytaj, pytaj. Dla tego znanego pana nie było
      żadnych problemów - byle tylko się zdecydować. Jak się nie zdecydowałam, od
      razu przestał być miły. A pamiętaj, że leczenie trwa długo, a efekty mogą się
      nie utrzymać - wtedy konieczny jest retainer pod zęby, kolejne wizyty, kolejne
      wydane pieniądze... Znajdź dobrego ortodontę, który nie naciąga. Tacy też są.
      Pozdrawiam.
      • livia_m Re: przodozgryz a aparat stały 16.09.03, 18:31
        witaj,
        ja mam przodozgryz dolnej szczęki. nosze od stycznia aparat stały na gorna i
        dolna szczękę. niestety tej wady nie da się wyleczyć ortodontycznie i w lipcu
        mam operację, ktora będzie polegać na złamaniu dolnej szczęki. aparat ruchomy
        towarzyszył mi od podstawówki.
        już widze poprawę po noszeniu stałych aparatów. jeszcze tylko 10 miesięcy i
        będę wyglądać suuuuper (mojemu facetowi aparat i tak nie przeszkadza, w moim LO
        co czwarta dziewczyna go nosi)
        powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka