ludmila1024 10.07.08, 16:32 co ten program może mi dać praktycznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JH Re: program IP: *.acn.waw.pl 11.07.08, 22:03 Program „Wiem, co wybieram” jest programem informacyjno-edukacyjnym znakowania produktów spożywczych. Jego celem jest ułatwienie konsumentom dokonywania wyborów produktów podczas zakupów i/lub ich spożywania, w których zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, sodu oraz cukru jest dostosowana do międzynarodowych zaleceń żywieniowych. Ze względu na fakt, iż spożycie ww. składników jest nadal, w społeczeństwie polskim, zbyt wysokie w stosunku do zaleceń żywieniowych, dzięki logo „Wiem, co wybieram” konsument może w prosty sposób, świadomie ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, sodu oraz cukru. Składniki te spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia i inne. JH Odpowiedz Link Zgłoś
joalexs Re: program 11.08.08, 11:12 W sumie fajnie, że jest taka akcja. Tylko mam wrażenie, że świadome odżywianie to jednak kwestia długiego czasu: nie jestesmy w stanie tak szybko zmienić nawyków żywieniowych. Poza tym potrzeba bardzo jasnych wytycznych - np. jeśli mam ograniczyć sód muszę wiedzieć ile maksymalnie mogę jej spożyć. Przydałby się taki... hm.. podręczny niezbędnik? Czy przewidują Państwo, jak szybko w naszym kraju bylibyśmy w stanie dojść do etapu takiej świadomej konsumpcji? Jak to wygląda w innych krajach? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.brzozowska2 Re: program 11.08.08, 23:35 Rzeczywiście zmiana nawyków żywieniowych jest bardzo trudna, trzeba być do tego zmotywowanym. Program "Wiem co wybieram" zwraca uwagę nawet mniej zainteresowanym konsumentom na istniejący problem nadmiernego spożycia niektórych składników pokarmowych, pomaga tym , którzy starają sie zdrowo odżywiać w dokonywaniu wyboru produktów oraz ma także na celu zmotywowanie producentów żywności do zmian receptur w kierunku bardziej dopasowanych do racjonalnej diety. Zmian nawyków żywieniowych najlepiej dokonywać stopniowo, temu właśnie sprzyja ta akcja. W innych krajach jest już więcej produktów z logo "Wiem co wybieram". Przykładowo w Holandii zaczęto od 3 produktów a obecnie na rynku jest już około 85. Oprócz tego jakie produkty wybieramy ważne też jest ile ich spożywamy.To musi być dopasowane do potrzeb organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś