Dodaj do ulubionych

Dieta po anoreksji

19.07.08, 00:21
Witam, mam 18 lat, 158 wzrostu, za sobą 4 lata anoreksji (bez okresu), w czasie których moja waga wahała się od 35 do 45 kg. Teraz postanowiłam w końcu, że pragnę odzyskać miesiączkę. Ważę ok. 43 kg i od dwóch tygodni jem wszystko bez opamiętania. Ciężko mi, gdy widzę przybywający tłuszczyk, ale wiem, że inaczej okres nie wróci. Mama mnie uspokaja, że natura sama wszystko wyreguluje i waga się zatrzyma na optymalnym poziomie. Ale ja mam obawy, że nie będę potrafiła zmienić sposobu żywienia (teraz to jest jakby kompulsywne obżarstwo) i będę tyć w nieskończoność? Czy to możliwe? A jeśli rację ma moja Mama, to czy waga zatrzyma się sama przy tej ilości pokarmu, czy też może nie będę w stanie już tyle jeść? Mogę prosić o poradę w tej kwestii oraz o inne wskazówki dotyczące mojej sytuacji, gdyż pragnę nareszcie być zdrowa. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kawakawakawa Re: Dieta po anoreksji 19.07.08, 13:10
      gratuluje Tobie, ze zaczelas normalnie jesc. Ja mam z tym problem...
      wielki....................... Jedz na co masz ochote, ciesz sie tym
      co zjadasz. Waga wzrosnie i sie ustabilizuje.
    • metal_fish Re: Dieta po anoreksji 19.07.08, 17:17
      z mojej strony również gratulacje! wiem co to za problem - też borykam się od dłuższego czasu z anoreksją. chce przytyć ale cały czas lęk przed jedzeniem i przybywającym tłuszczykiem oraz kilogramami jest ogromny :/ bardzo ciężko jest mi go przełamać.... tak samo jak ty obawiam się że będę tyć w nieskończoność. chciałabym też nie obżerać się niezdrowym tłustym żarciem czy słodyczamiaby mieć poczucie że tyje "zdrowo". dlatego szukam rad i czekam na porade eksperta! najlepiej jakiś ładny plan posiłków na kilka dni (dokładny!)
    • eressea Re: Dieta po anoreksji 21.07.08, 10:36
      Dziewczyny :-) Przede wszystkim starajcie się jeść to co Wam smakuje, żeby się nie zniechęcić. I warto nabrać wagi na zdrowym jedzeniu a nie byle czym. Proponuję mięso (kurczak, indyk - pieczone, duszone), jajka, ryby (najlepiej tłuste), ser biały (najlepiej pełnotłusty), ser żółty, orzechy (kaloryczne, ale posiadające sporo cennych składników), masło do pieczywa, oliwa i śmietana do sałatek, warzywa (fasolka szparagowa polana masłem :)), owoce :-).

Jak już dojdziecie do odpowiedniej wagi i będziecie się czuły na siłach, to spróbujcie aktywności fizycznej, żeby także popracować nad masą mięśniową i nie zwiększać zawartości tłuszczu ponad normę. Głównie chodzi tu o ćwiczenia siłowe, ale nie potrzebna od razu siłownia :) Fajne zestawy ćwiczeń ma ten oto pan:

pl.youtube.com/watch?v=uLIfN-31Bgs

Życzę powodzenia :)
    • beatrix_75 Re: Dieta po anoreksji 21.07.08, 11:48
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=342&w=81619000
      zajrzyj tu .
      POzdr. i zycze dużo zdrówka .Będzie dobrze
    • czerwona_jagoda Re: Dieta po anoreksji 21.07.08, 18:59
      Ale mi oprócz ułożonej diety (nie wiem, czy byłabym w stanie jej przestrzegać
      przy takim kompulsywnym jedzeniu) chodzi raczej na wykład o przemianie materii i
      procesie tycia, czyli o wiedzę teoretyczną. Chciałabym wiedzieć, czego
      spodziewać się po swoim organizmie. Pozdrawiam i trzymajcie się dziewczyny,
      dzięki za odpowiedzi! :)
      • wspanialosci Re: Dieta po anoreksji 22.07.08, 11:17
        jakieś dwa lata temu tez chorowałam na anorekje. trwało to u mnie około roku.
        okresu nie mam nadal, chociaz u mnie sie on nie zatrzymal, tylko po prostu po
        wyzdrowieniu dostałam dwa razy i koniec. nie wiem czemu. niektórzy mi mówia, że
        w takiej sytuacji, kiedy wczesniej byla choroba, konieczna jest waga 50 kg.
        wazyłam troche mniej, ale postanowilam sie poswiecic i przytyc troszkę.
        przyznam, że teeraz nie czuję się ze sobą tak dobrze, jak trzy miesiące temu.
        wtedy wazylam 48 i bylo mi z tym naprawde swietnie! kurczę.. teraz co wybrac?
        porady lekarzy [z których kazdy mowi co innego i tak naprawde nie wiadomo, czy
        maja racje] i kiepskie samo poczucie [chec chodzenia w worach], czy raczej dobre
        samopoczucie i zadowolenie ze swojego ciala? ;///
        niestety, odnosze wrażenie, ze to jest tak jak z alkoholizmem. mozna byc tylko
        "trzezwym alkoholikiem", z choroby nigdy sie na stale nie wychodzi. mysle, ze
        moze byc tak, ze jest sie "najedzona anorektyczka". po pierwsze, juz na zawsze
        bardzo przyklada sie wage do swojego wygladu. poza tym czesto jest tak, ze kiedy
        na pozor zdrowa osobe spotka cos, co nia mocno wstrząśnie - chudnie. moze nie od
        razu wpada w chorobe, ale ma pewne objawy. no nie wiem... :///
        trzymajcie sie dziewczyny!!! :]
      • anula36 Re: Dieta po anoreksji 23.07.08, 11:02
        trudno teoretycznie wyglosic wyklad czego sie spodziewac po organizmie ( konkertnie twoim) po takiej chorobie- sama musisz dojsc metoda prob i bledow co ci sluzy, a co nie.
        Mysle ze warto zaczac od proby ustalenia sobie stalych por posilkow i trzymania sie ich zeby ograniczyc napadowe jedzenie.
        • anula36 post powyzej byl do jagody 23.07.08, 11:06

• metal_fish a ekspert jak zwykle milczy... n/t 23.07.08, 10:37
    • brumbak Re: Dieta po anoreksji 23.07.08, 17:02
      tu jest pate propozycji jak odzywiac się po anoreksji:

answers.yahoo.com/question/index?qid=20061017172518AAPWIf9
      jak uniknąc tycia ?
      jednym ze znanych sposobów jest
      jadanie tylko surowych potraw i produktów nieprzetworzonych

np. surowka z selera i ananansa czy rodzynek z dodatkiem płatkow
      owsianych czy siemienia lnianego

surówka z marchwi i jablek

pestki dyni, sloneznik - najlepiej namoczone i podkiełkowane