8n 24.07.08, 14:34 odzywiam sie raczej zdrowo, wszytsko co niezdrowe zwracam, ale i tak, wygladam jak swinia. chcialabym chodzic na basen ale sie wstydze, ale pojde. czy wystarczy plywac przez godzine żabką? nie umiem inaczej niż żabką :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tata.zbiggy Re: basen 24.07.08, 15:00 moim zdaniem nie wystarczy i jeżeli lubisz sobie popływać to ok, zrób sobie przyjemność i idź się popluskać :)), ale jeżeli basen to ma być tylko męczarnia to lepiej pójść na siłownię na tą godzinkę i tam przećwiczyć każdy mięsień aż do wyczerpania. a poza tym, co to jest to zdrowe jedzenie (proszę o przykładowe menu z całego dnia) po którym wygląda się "jak świnia"? Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: basen 24.07.08, 16:02 nie lubie pływać, ale slyszlam, ze plywanie jest ok. na sniadanie jem activie raz z chrupkami raz z otrebami, na drugie sniadanie tez, na obiad warzywa, zaczynam uczyc sie jedzenia miesa. jem juz drob i ryby, owoce w przerwach. słodzę herbatę. Odpowiedz Link Zgłoś
tata.zbiggy Re: basen 24.07.08, 16:13 nie ma nic lepszego od pływania, jeżeli celem jest po prostu nauka lepszego pływania. ale czy o to Ci chodzi? moja ocena (z punktu widzenia low carbera): activia - fuj! - roztwór cukru i mleka chrupki - fuj! - same węglowodany otręby - zapychacz błonnikowy, czy to ma w ogóle jakieś wartościowe składniki? obiad z warzyw - przydałoby się jeszcze do tego dodać mięska czy jajek i polać oliwą żeby wyszła sycąca sałatka bo samym zielskiem na długo się nie najesz drób i ryby - spoko wybór, dodałbym jeszcze jajka i nie ma się co bać czerwonego mięsa owoce - nie za dużo, tak powiedzmy garść - dwie dziennie jest ok, i przede wszystkim europejskie a nie tropikalne słodzenie herbaty - zły nawyk, lepiej przyzwyczaić się do oryginalnego smaku herbat, kaw itd. Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: basen 24.07.08, 22:08 nie ma nic lepszego od pływania, jeżeli celem jest po prostu nauka > lepszego pływania. ale czy o to Ci chodzi? celem ma byc chudnięcie :( nie chce być grubasem :( co jesc na sniadanie? Odpowiedz Link Zgłoś
tata.zbiggy Re: basen 25.07.08, 08:14 > co jesc na sniadanie? np. moje śniadanie wygląda tak: - gotuję 3 jajka, albo biorę puszkę tuńczyka albo np. kawałki kurczaka z poprzedniego dnia, albo fetę czy mozarellę - kilka listków sałaty na kawałki - pomidor na kawałki - czasem trochę papryki, avocado, ogórka - kilka oliwek - posypuję to chili albo pieprzem albo papryką - polewam to oliwą z oliwek, rzadziej śmietaną rzadziej majonezem mieszam i gotowe :)) a ostatnio coraz częściej nie jem śniadania bo oszczędzam czas rano, odrabiam to przy lunchu. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: basen 28.07.08, 20:51 tata.zbiggy napisał: > > co jesc na sniadanie? >moja ocena z punktu widzenia normal carb-era: tata.zbiggy napisał: np. moje śniadanie wygląda tak: > - gotuję 3 jajka, albo biorę puszkę tuńczyka albo np. kawałki > kurczaka z poprzedniego dnia, albo fetę czy mozarellę - za duzo białka na raz- tylko obciąza organizm - trawienie/utylizacja tyle białka organizm na raz nie potrzebuje za mało( prawie nic!) weglowodanow zlożonych - ktore dostarczja powoli cukrów potrzebnych do wysiłku fizycznego np. pływania za kurczaka z poprzedniego dnia - żólta kartka > - kilka listków sałaty na kawałki > - pomidor na kawałki > - czasem trochę papryki, avocado, ogórka > - kilka oliwek /.............. to OK > - posypuję to chili albo pieprzem albo papryką ....... w przypadku kurczaka z poprzedniego dnia ma to na celu oszukanie kubków smakowych i zrobienie z czegos niesmacznego czegos zjadliwego z punktu widzenia tzw. smaku > - polewam to oliwą z oliwek, rzadziej śmietaną rzadziej majonezem >............ za dużo tłuszczu obciąza niepotrzebnie system trawienny > > a ostatnio coraz częściej nie jem śniadania bo oszczędzam czas rano, .......... zdecydowany błąd jeżeli opuszczac jakiś posiłek to - kolację Odpowiedz Link Zgłoś
optymus Re: basen 28.07.08, 21:17 brumbak napisał: > > - polewam to oliwą z oliwek, rzadziej śmietaną rzadziej majonezem > >............ > za dużo tłuszczu > obciąza niepotrzebnie system trawienny A potrafisz to uzasadnić biochemicznie? Co to znaczy za dużo? Na czym polega to "obciążenie"? Tylko bez Twojego zwykłego rzucania epitetami tylko tak konkretnie... co dokładnie z tym tłuszczem się dzieje? Co się dzieje kiedy jest go za dużo ? Optymus Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: basen 29.07.08, 21:46 optymus napisał: > A potrafisz to uzasadnić biochemicznie? Co to znaczy za dużo? Na czym polega to > "obciążenie"? Tylko bez Twojego zwykłego rzucania epitetami tylko tak > konkretnie... co dokładnie z tym tłuszczem się dzieje? Co się dzieje kiedy jest > go za dużo ? > > Optymus ............... takie teksy to sobie rzucaj na zebraniu sekty optymalsów i cmokaj nad Wielka Księga Biochemii widzisz zdrową dieta zajmuje się gałąż wiedzy zwana Dietetyką a nie Biochemia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
optymus Re: basen 29.07.08, 22:12 brumbak napisał: > takie teksy to sobie rzucaj na zebraniu sekty optymalsów Jak to u brumbaczka bywa ... brak wiedzy pokrywa swoimi idiotycznymi komentarzami. Odpowiedz na zadane ci pytanie. > widzisz > zdrową dieta zajmuje się gałąż wiedzy zwana Dietetyką > a nie > Biochemia :))) I tym stwierdzeniem skompromitowałeś sie po raz n-ty i nikt, kto to przeczyta nie weźmie cię na poważnie.... zresztą, kto do tej pory to zrobił :-)) ? Optymus Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: basen 31.07.08, 20:53 optymus napisał: > > widzisz > > zdrową dieta zajmuje się gałąż wiedzy zwana Dietetyką > > a nie > > Biochemia :))) > > > I tym stwierdzeniem skompromitowałeś sie po raz n-ty i nikt, kto to przeczyta > nie weźmie cię na poważnie.... zresztą, kto do tej pory to zrobił :-)) ? > > Optymus .............. optymus glupota tej twojej wypowiedzi przerosla zecydowania te Twoje poprzednie "Dietetyka - nauka zajmująca się zasadami żywienia, biochemicznymi podstawami żywienia, psychologią żywienia i technologiami gastronomicznymi. Dietetycy opracowują diety żywieniowe i metody leczenia zaburzeń żywieniowych, nadwagi i niedożywienia." "Biochemia (zob. bio) - nauka na pograniczu chemii organicznej i biologii zajmująca się substancjami organicznymi o dużym znaczeniu biologicznym, takimi jak białka, węglowodany, lipidy, kwasy nukleinowe i aminokwasy oraz przemianami chemicznymi zachodzącymi wewnątrz żywych komórek." może popierwiatkowało ci sie od upału ? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meessy studenta dietetyki prosi o wypełnienie ankiety 31.03.09, 22:43 witam, piszę pracę dyplomową z dietetyki na WUM-ie. Bardzo proszę wszystkie pomocne dusze o wypełnienie ankiety na stronie: www.ankietka.pl/survey/show/id/22867/zachowania-konsumenckie-i-odzywianie.htmlPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tata.zbiggy Re: basen 29.07.08, 10:27 oj brumbaku roślinożerny :) znowu mnie zaczepiasz ale dlaczego wybrałeś forum "zdrowa dieta" do głoszenia swojej radosnej nowiny? ;-) > - za duzo białka na raz- tylko obciąza organizm - > trawienie/utylizacja tyle > białka organizm na raz nie potrzebuje puszka tuńczyka to ok. 30-40g białka, 3 jajka to też podobnie, mój organizm spokojnie sobie z tym poradzi, tym bardziej że takie śniadanie wystarczy mi na jakieś 6h i nie muszę jeść wafelków jak to było w reklamie "o wpół do dziesiątej w Polsce" > za mało( prawie nic!) weglowodanow zlożonych - ktore dostarczja powoli cukrów > potrzebnych do wysiłku fizycznego np. pływania na poziomie pro oczywiście potrzebne było jakies powerade, ale żeby sobie poprawić rzeźbę to spokojnie można pójść na basen na czczo i zjeść po ćwiczeniu (a nawet będzie to lepsze rozwiązanie). > za kurczaka z poprzedniego dnia - żólta kartka mam w domu taką magiczną szafę w której panuje chłód i to w niej właśnie przechowuję tego rodzaju padlinki :)) BTW ciekawe jak Ty przechowujesz kotlety schabowe z soi czy gulasz z tofu :)) > jeżeli opuszczac jakiś posiłek to - kolację to zależy od różnych rzeczy, m.in. rozkładu zajęć w ciągu dnia, od składu posiłków itp. więc kto ma doświadczenie (takie jak ja heh) może sobie pozwolić na głodówki o różnych porach. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: basen 29.07.08, 21:44 tata.zbiggy napisał: > puszka tuńczyka to ok. 30-40g białka, 3 jajka to też podobnie, mój > organizm spokojnie sobie z tym poradzi, tym bardziej że takie > śniadanie wystarczy mi na jakieś 6h i nie muszę jeść wafelków jak to > było w reklamie "o wpół do dziesiątej w Polsce" > .................................. wyraxny bład żywieniowy za duzo białka w diecie zalecenia dietetyczne mówia o 0,8 g bialka na kg masy ciała osoba ważaca 80 kg potrzebuje ok. 64 gramy a tu w jednym posiłku lekko 40 g białka trawienie białka mocno obciąza organizm łatwiej spalic węglowodany , chocby złozone - gdyby ktos się lekko przejadł - np pływając na basenie Odpowiedz Link Zgłoś
misiek121319 Re: basen 24.07.08, 15:24 basen to świetna sprawa. Nawet po takiej godzince bedziesz czula sie jak nowo narodzona. Zawsze to odrobina relaksu dla ducha i ciala. Nie wstydz sie wygladu w stroju. TAk naprawde basen to takie miejsce gdzie ludzie przychodza poplywac, zrobic cos dla ciala a nie smiac sie i gapic na innych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aflower Re: basen 28.07.08, 12:20 ja tez mialam problemy z waga,dopiero pomoc fizjoterapeuty mi pomogla,ew dietetyka szukaj/odchudzanie samemu to nie zabawa,mozna zaszkodzic sobie,specjalista poustala ci diety ,suplementy ,cwiczenia aerobowe:truchcik,basen,rower: minimum 30 min bez odpoczynku i powoli cwicz Odpowiedz Link Zgłoś