Dodaj do ulubionych

Ból w czasie okresu

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.10.03, 11:34
Witam!
Potrzebuję dobrego ginekologa w Warszawie. Mam spory problem. Podczas okresu
mam problem z załatwianiem się. Strasznie boli i np. siusianie kosztuje mnie
sporo wysiłku. Co to może być? POMOCY
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Ból w czasie okresu IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.10.03, 14:18
      Proszę o pomoc
    • Gość: medka Re: Ból w czasie okresu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.10.03, 17:29
      bardzo dobrze mozna opanowac bol menstruacyjny (oj, wiem cos o tym :)))))
      nawet niewielka dawka ibuprofenu (np 100mg) - byle zazyta - 1-2 dni przed
      miesiaczka- wazne zeby zablokowac synteze prostaglandyn- odopwiedzialnych za
      skurcze.
      to dziala. :) ew. powtorzyc piewrszego dnia. starac sie zazywac jak najmniej.

no ale jesli masz problemy z oddawanie m moczu- to ginekolog bedzie potrzebny.
      tutaj Ci nie pomoge.:)

pzdrw.
    • Gość: Monika Re: Ból w czasie okresu IP: *.biaman.pl 08.10.03, 08:13
      Mam podobne dolegliwości. Mam bardzo silne skurcze w jelitach, kolki. Przy
      opróżnianiu to się nasila. Czasem boli w odbycie, że nie mogę nawet usiąść. Tak
      wogóle to mam w tym czasie problemy z opróżnianiem. Przy oddawaniu moczu bywa,
      że czuję ból w podbrzuszu, dość mocny, chyba też o charakterze kolek. Nie umiem
      sobie poradzić. Nie jest tak od początku miesiączkowania. w pewnym momencie
      życia pojawiły się te dolegliwości. Byłam wtedy w bardzo trudnej sytuacji.
      Ginekologicznie jest ponoć w porządku. Też nie wiem co robić. Bardzo będę
      wdzięczna o radę. Może ktoś z Was ma lub miał podobne problemy.
      Miesiączkom towarzyszą wzdęcia, ogromne.
      • Gość: Ewa Re: Ból w czasie okresu IP: *.crowley.pl 08.10.03, 10:21
        Objawy takie jak u mnie. Jestem tym zaniepokojona i nie wiem co robić. Proszę
        pomóżcie!
    • Gość: Doki Re: Ból w czasie okresu IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 08.10.03, 14:52
      Mysle, ze bez wizyty u ginekologa sie nie obejdzie. Takie objawy moga wskazywac
      na endometrioze. Oczywiscie, najpierw trzeba bedzie wykluczyc zakazenie ukladu
      moczowego.
      • Gość: Ewa Re: Ból w czasie okresu IP: *.crowley.pl 08.10.03, 15:15
        dziękuję serdecznie za odpowiedź.
    • Gość: Ela Re: Ból w czasie okresu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.10.03, 14:19
      To wygląda na klasyczne objawy endometriozy !
      Nie chcę Cię niepokoić ale powinnaś się skonsultować z dobrym ginekologiem albo
      nawet z kilkoma. Zrób usg. Nie daj się zwieść opiniami typu "przejdzie po
      dziecku". Znam to niestety z własnego przykrego doświadczenia.
      Silne bóle w trakcie okresu i totalne olewanie lekarzy rożnych stopni-
      prywatnie też.
      Trwało to kilka lat. W końcu trafiłam na lekarza który wymacał guza i skierował
      mnie z miejsca na do szpitala .
      W klinice złapali się za głowę bo guz był wielkości męskiej pięści! Podobno
      kwalifikowałam się do operacji już 3 lata wstecz! Potraktowali mnie jak ciemną
      babę , która nie dba o swoje zdrowie. A ja przecież zwracałam się o pomoc
      do "specjalistów".
      Efekt był taki, że oprócz dużego guza- ogniska endometriozy były rozsiane w
      różnych miejscach - w jamie brzusznej , na jajowodach, macicy...
      Pomimo operacji i wieloletniego leczenia nie doczekałam się dziecka.
      Nie ma w tym reguły- znam kobiety, które pomimo endometriozy mają ich kilkoro.
      Bardzo często endometrioza skutecznie utrudnia zajście w ciążę- kwestia gdzie
      się wszczepi.
      Dolegliwośći przy wypróżnianiu czy siusianiu w trakcie okresu mogą świadczyć o
      ognisku w jelicie lub pęcherzu.
      Nie zawsze się to paskudztwo operuje- czasem wystarczy leczenie hormonalne.
      Jest to problem aż do klimakterium- czyli do ustania funkcji jajników.

Proszę Cię - nie zwlekaj z wizytą u dobrego lekarza.

• medka Re: Ból w czasie okresu 09.10.03, 14:28
        dodam jeszcze- ze bol spowodwany endometrioza- pojawia sie z reguly przed
        miesiaczka lub zaraz na jej poczatku.
        silne bole moga byc rowniez objawem miesniakow macicy - wtedy bol pojawia sie
        w pierwszym lub drugim dniu krwawienia. tak i tak- trza do ginekologa,
        zwlaszcza jesli bole sa nowe, zmienily charakter lub sie nasilily.
        i slusznie- nie dac sie zbyc. co ze wzgledu na czestosc bolow menstruacyjnych-
        jets b. powszechne.

pozdrawiam
        • Gość: Ewa Re: Ból w czasie okresu IP: *.crowley.pl 09.10.03, 15:53
          Czy możecie mi polecić jakiegoś dobrego ginekologa w Warszawie? Będę wdzięczna.
          • Gość: feline Re: Ból w czasie okresu IP: *.dial.proxad.net 09.10.03, 16:14
            i moim (skromnym zreszta) zdaniem wskazuje to na endometrioze; a wiem, o czym
            mowie, bo przez to przeszlam, chociaz w przeciwienstwie do tego, co ktos
            wczesniej wspomnial bole mialam pod koniec okresu i jeszcze nawet po.
            • Gość: Monika Do Eli IP: *.biaman.pl 09.10.03, 22:52
              Elu, dziękuję Ci za odpowiedź. Dla mnie jest bardzo poważny problem, który
              utrudnia życie. Podczas rutynowego badania ginekologicznego nic nie wykryto.
              Miałam też wykonane USG przezpochwowe, które nic nie wykazało. Na codzień
              cierpię na zespół jelita drażliwego ze spastyczną postacią, ale nie wiem czy to
              mogłoby być przyczyna dolegliwości podczas okresu. Największe dolegliwości są u
              mnie podczas pierwszego dnia miesiączki. 2-3 dni po okresie tuż przed
              opróżnieniem się mam silne skurcze w podbrzuszu. Ogólnie rzecz biorąc cierpię
              na wzdęcia i gazy. Jednak podczas miesiączek przybiera to monstrualne rozmiary.
              Mam wrażenie, że w tym czasie jest utrudnione odchodzenie gazów co powoduje
              dalszy ból. Mam kilka pytań: Czy u Ciebie wyglądało to podobnie? Nie zauważyłam
              diolegliwości ze strony narządów rodnych (dolega mi tylko przewód pokarmowy).
              Jakimi badaniami stwierdzono u Ciebie endometriozę? Czy poza laparoskopią są
              inne badania, które mogłyby wskazać na jej obecność? Czy poza czasem miesiączki
              miałaś jakieś dolegliwości? Może zadaję zbyt intymne pytania - nie mam jednak z
              kim o tym porozmawiać. Dziękuję Ci za ewentualną odpowiedź.
              • Gość: feline Re: Do Eli IP: *.dial.proxad.net 09.10.03, 23:17
                Co prawda pytanie zadajesz Eli, ale ja (zreszta tez Ela) powiem Ci, ze u mnie
                objawy ze strony przewodu pokarmowego byly tak nasilone, ze wytrawnemu
                chirurgowi nasunely podejrzenie guza JELITA grubego ( w badaniu kontrastowym
                byl taki "falszywy" obraz, podczas, kiedy w trakcie zabiegu okazalo sie, ze byl
                to "guzek czekoladowy" usadowiony na esicy i prawie ja zamykajacy. Pozbylam sie
                SZCZESLIWIE endometriozy, guzkow, jajnikow i macicy (czyli zostalo ze
                mnie "samo opakowanie" - mam sie swietnie i zapomnialam juz nawet
                najprzykrzejsze momenty. Chwytaj "bykla za rogi" i nie mecz sie dluzej, zeby
                nie znalezc sie w mojej sytuacji. pozdrawiam FC
              • Gość: Ela Re: Do Moniki IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 09:01
                Moje dolegliwości były ściśle związane z okresem.Poza tym nic się nie działo.
                Najgorsze były pierwsze 3 dni- dosłownie chodziłam pościanach z bólu.
                Zdarzało się, że wzywano do mnie pogotowie bo zwykłe środki przeciwbólowe nie
                pomagały. Zawsze miałam w tym czasie zaburzenia ze strony jelit- gazy ,
                wzdęcia, lekkie rozwolnienie.Dodam ,że też mam zespół drażliwego jelita.
                W momentach nasilania się bólu pojawiały się nudności, czasem wymioty. Jednym
                słowem koszmar skutecznie uprzykszający życie.
                Lekarze do których się zwracałam zwalali winę na lekkie tyłozgięcie macicy
                pocieszając mnie że to "taka moja uroda - po dziecku przejdzie".
                Niestety trafiałam na konowałów ( również wśród ordynatorów) a czas działał na
                moją niekorzyść.
                Guza wykryto u mnie przez przypadek podczas rutynowego badania palpacyjnego.
                USG w klinice tylko potwierdziło diagnozę.
                Jedno jest pewne - USG trzeba robić na dobrej aparaturze. Niestety niektóre
                gabinety mają przestarzały sprzęt i takie badanie jest całkowicie niewiarygodne.
                Sama się o tym przekonałam gdy w mojej zakładowej przychodni będąc jakiś czas
                po operacji wykonywałam kontrolne USG, które nic nie wykazało.
                Na wszelki wypadek zrobiłam sobie prywatnie USG w klinice w której byłam
                operowana. Wynik był niestety całkowicie odmienny - stwierdzono liczne drobne
                ogniska endometriozy wymagające leczenia farmakologicznego.Bardzo ważne jest
                kto robi USG. Zwykły radiolog widzi tylko "struktury echogenne" ale nie potrafi
                określić typu zmiany. Jeżeli są jakieś wątpliwości - pozostaje laparoskopia.
                Ale jeżeli masz typowe objawy endometriozy i USG to potwierdzi - to nie jest to
                konieczne. Chyba że w ramach laparoskopii miałyby zostać usunięte zrosty.
                Tak że niestety, jeżeli coś się dzieje - najlepiej przebadać się w przychodni
                przyszpitalnej i to w dobrej klinice na nowym sprzęcie przez ginekologa-
                radiologa.
                Lekarz ginekolog, do którego chciałabyś się zwrócić się po poradę powinien na
                codzień pracować w szpitalu- najlepiej jeżeli jest to lekarz operujący.
                Ważne w tym wszystkim jest ograniczone zaufanie do lekarzy. Ja niestety z tą
                swoją naiwnością i wiarą w "autorytety medyczne" wyszłam nie najlepiej.
                No ale wtedy nie było jeszcze tego forum.
                Pozdrawiam .
                Ela
                • Gość: Monika Dziękuję Wam dziewczyny! IP: *.biaman.pl 10.10.03, 21:52
                  Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka