Dodaj do ulubionych

Czy leczyc nadżerke??!!!

11.10.03, 12:04
Szukam porady - leczyć dużą nadżerke ale 2 stopnia mając 24 lata i planując
pierwsza ciaze za kilka lat??? Środki farmakologiczne w tym przypadku nie
skutkują. Jeśli zlikwidowac to jaka metodą...?Ilu lekarzy tyle opinii- jedni
mówią ze to fizjologia i nie należy ruszać, inni ze nie czekać ani chwili i
nie hodować tego tylko zlikwidowac.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.03, 12:18
      Czy bierzesz hormonalne srodki antykoncepcyjne?
      • Gość: zagussia Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.media4.pl / *.media4.pl 11.10.03, 12:50
        teraz nie
      • Gość: aga Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.media4.pl / *.media4.pl 11.10.03, 12:53
        obecnie nie
    • Gość: Ania Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.altec.pl / *.waw.cdp.pl 11.11.03, 17:20
      czesc zagussiu!! ja mialam taki problem jak ty, mam 20 lat i mialam dosc duza
      nadzerke, srodki farmakologiczne nie dzialaly wiec zdecydowalam sie na zabieg.
      bylo to tak ze pani ginekolog leczyla mnie krioterapia tzn kupilam taki lek w
      postaci jakiegos kwasu i pani dr dotykala tej nadzerki patyczkiem (podobnym do
      tego jak te do uszu) zamoczonym w tym kwasie, pomoglo, teraz juz sie wszytsko
      ladnie zagoilo i jestem zdrowa i nie mam juz problemu, radze ci lecz sie jak
      tylko sie da bo neileczona nadzerka prowadzi do raka, zycze wsyztskiego
      dobrego:-) papa
      • Gość: adam Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.premex.pl 27.11.03, 15:27
        Pomyłka w nazwie.
        Ten płyn podawany wacikami to Solcogyn, a sama metoda właściwie nie ma nazwy, niektórzy mówią wypalanie chemiczne. Faktycznie to bardzo delikatna metoda ale jej skuteczność to jakieś 75 %. Solcogyn kosztuje ok 85 zł. Zaś krioterapia to zamrażanie nadzerki, skuteczność ok 95 %, można ją wykonywać u młodych kobiet, też u kobiet które do tej pory nie rodziły.
    • Gość: moni Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 14.11.03, 10:39
      A jamiałam zwykłą koagulację. Nosiłam nadżerkę około 10 lat . Miałam ciagle
      jakieś stany zapalne, prewaznie II grupę cytologii, ale zdarzyła mi się nawet
      III/IV. Po wypaleniu mam I grupę. Podobno nic nie widać, że cokolwiek tam było.
      Mam 28 lat, nie rodziałm. Lekarze różnie radzili usunąć, zaczekać. Decyzję
      podjęłam sama - swierdziłam, ze nie będę tego dłużej hodowała. Zapłaciłam chyba
      ok. 200 zł. Polecam w Warszawie dr. Pawlikowską z ALFY na Ordynackiej (długo
      do niej chodziłam), ale zabieg miała u lekarza ze szpitala na Madalińskiego
      (tylko że prywatnie, bo u nich w szpitalu tego nie robią). Trwało to krótko ,
      ok. 5-7 min., trochę nieprzyjemny zapach, ból taki jak w pierwszym dniu okresu,
      do wytrzymania nawet bez środków przeciwbólowych - najlepiej potem iśc spać. Ja
      astępnego dnia poszłam do pracy. Goi sie ok. 10-14 dni, po 6 m-cach cytologia.
      Pozdrawiam i zachecam, nie ma na co czekać.
      • osiczka77 Re: Czy leczyc nadżerke??!!! 27.11.03, 14:21
        Mam pytanie moni czy jak pojawiała się u Ciebie w cytologii grupa III/IV to
        nadal była nadżerka czy już jakieś komórki zmienione dysplastycznie? Pytam gdyż
        mam grupę III, dysplazję małego stopnia i moja lekarka zastanawia się nad
        elektrokoagulacją przy czym słyszałam mnóstwo opinii niepochlebnych a temat tej
        metody, ale z drugiej strony może być to dla mnie jedyne wyjście, aby uniknąć
        raka.

Dziękuję za odpowiedź.
        Pozdrawiam
        • Gość: gość Irenka Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.03, 18:07
          Nadżerkę można zlikwidować w ciągu 15 dni maścią propolisową najlepsza z
          Kamiannej(z pod Krakowa). Przed snem włożyć trochę maści głęboko do pochwy.
          Zabezpieczyć watką przed wyciekaniem na zewnątrz. Postępować do skutku.Jeśli
          ktoś jest uczulony na produkty z miodu to maść można zastąpić tamponami
          nasączonymi Asulanem preparat spirytusowy z rumianku - ale to piecze. Ja
          wyleczyłam nadżerkę dosyć szybko maścią propolisową. Miałam grupę 3/4 i bałam
          się operacji. Po ponownym zbadaniu miałam 1.
        • Gość: moni Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 22:56
          Witam. Szczerze mówiąc, nie pamiętam dobrze , bo to było z 7-8 lat temu
          (musiałabym zajrzeć do wyników :)), ale wydaje mi się, że tak. Z tym, że moja
          ówczesna pani doktor podleczyła mnie wtedy do II. Jakoś potem nie miałam czasu,
          żeby się tym zająć i tak nosiłam II i nadżerkę, ale co pół roku robiłam
          cytologię. Nigdy więcej już III mi się nie pojawiła. Jak pisałam, sama się na
          to zdecydowałam (Ale pani dotor doradzała już wtedy, przy II gr. ,koagulację -
          a było to w przychdni prywatnej, wiec chyba nie chciała źle)i nie żałuje, bo
          teraz mam I gr. i świety spokój. Poza tym żadnych upławów i tym podobnych
          problemów.
          Pozdrawiam, moni
          moni_28@gazeta.pl
    • Gość: joa Re: Czy leczyc nadżerke??!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 20:11
      A jak nadzerka jest bardzo mala? Lekarz kiedys mi powiedzial zeby poczekac jak
      bedzie wieksza i wtedy ja usunac. Tak tez zrobilam. Teraz mam nawrot znowu
      maly. Do tego stopien II cytologii.
      Wiec znowu usuwac? Nie wroci juz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka