Dodaj do ulubionych

Straciłam zęby!

28.12.08, 19:51
Mam 23 lata, a już straciłam wszystkie zęby. Zawsze dbałam o nie i chodziłam do dentysty, niestety w wieku 21 lat zauważyłam że obsuwają mi się dziąsła, a kilka zębów zaczęło mi się chwiać. U dentysty dowiedziałam się że mam paradontozę, od razu zaczęłam leczenie ale niestety po 6 miesiącach wypadły mi 2 zęby. Po dodatkowych badaniach okazało się że moją paradontozę trudno będzie wyleczyć ponieważ jest spowodowana zaburzeniami hormonalnymi, które już wcześniej bardzo osłabiły moje dziąsła. Przez następny rok stopniowo traciłam zęby,
a te które mi pozostały i tak musiały zostać usunięte żebym mogła mieć zrobioną protezę.
Od 6 miesięcy noszę sztuczne ząbki, ale nadal nie mogę się do nich przezwyczaić. Nie stać mnie na implanty, i nawet nie wiem czy moje dziąsła nadawały by się do wszczepienia ich.
Nie wiem czy kiedykolwiek się przezwyczaję do tego że jestem bezzębna.
Obserwuj wątek
    • krakusia Re: Straciłam zęby! 28.12.08, 20:00
      Przyzwyczaisz się, uwierz mi.
    • green_land Re: Straciłam zęby! 28.12.08, 22:22
      Każdego z nas prędzej czy później czekają "państwowe" ząbki:/ To
      mało komfortowa sytuacja, ale prędzej czy później przywykniesz.
      Trzymam kciuki, by jak najszybciej!
      CO do implantów, możesz rozejrzeć się na jakąś kliniką i zorientować
      co do kosztów. Może fakt, że będzie to cąły "komplet" spowoduje, że
      dają jakiś upust?
      Trzymaj się:)
      • macarthur Re: Straciłam zęby! 29.12.08, 00:31
        serdecznie współczuję, ale brak ząbków to nie koniec świata
    • carola202 Re: Straciłam zęby! 29.12.08, 02:19
      To zapewne dla Ciebie przykre, sama czułabym się z tym źle. Jednak
      to nie koniec świata. Pewnie nie pocieszy to Ciebie, ale osobiście
      znam ludzi, którzy musieli zacząć nosić protezy już w wieku
      kilkunastu lat... :/
      Trzymaj się dzielnie!
    • elaryszard Re: Straciłam zęby! 29.12.08, 10:27
      Ja też straciłem zęby w młodym wieku, ale to było jakieś 40 lat
      temu, kiedy nikomu się jeszcze w Polsce nie marzyły implanty.
      Polecam najpierw konsultację u specjalisty, najlepszy jakiego znam
      to dr hab. Andrzej Wojtowicz, kierownik Z-du Chirurgii
      Stomatologicznej Warszawskiego Uniwerytetu Medycznego
      (awojt@kcs.amwaw.edu.pl) ul. Nowogrodzka 59 02- 006 Warszawa
      tel: (022)6255240. Sprawa jest kosztowna, ale można zrobić etapami.
      • zdrowy23 Re: Straciłam zęby! 14.01.09, 00:40
        Własnie dlatego, warto namawiać wszystkich do profilaktyki.

Nowość na rynku to niciowykałaczki - nie dość, że nitkowanie usuwa
        płytkę nazębna to jeszcze wykałaczka pobudza ukrwienie dziąseł.

dobrze ze już są w Polsce, bo w USA od roku widziałem
        www.allegro.pl/item527035362_nic_dentystyczna_3_pak_for_women_za_1_zl.html
      • cortyzol Re: Straciłam zęby! 14.01.09, 12:10
        TEL . NIE AKTUALNU
        • wilczyca1953 Re: Straciłam zęby! 20.01.09, 12:17
          Witam, raz jeszcze 022 502 12 42 lub 601 270 633, mój office menager 603
          608 698 p.Joanna Derkacz.
          Adres Warszawa ul. Rondo ONZ a lbo inaczej skrzyżowanie Alei Jana Pawła a
          róg Świętokrzyskiej.
    • nana-jaknowa Re: Straciłam zęby! 14.01.09, 13:14
      Przyzwyczaisz się na pewno!
      Pomyśl o zaletach, biel, i kształt jaki sobie zażyczysz, Łatwa higiena zero bólu
      zębów :)
      Jeśli masz skłonność do przewlekłych stanów zapalnych dziąseł / przyzębia to
      założenie implantów musisz dobrze skonsultować z dentystą (nie koniecznie z tym,
      który żyje z ich zakłada ;-)
      • l81 Re: Straciłam zęby! 16.01.09, 12:38
        Wiem jaka jest to przypadłość, trudno cos poradzić, jedynie to co
        można poradzić to m.in masowanie dziąseł, stosowanie odpowiednich
        past, ale jeszcze nie znalazłam środka, że można to cofnąć.
      • fotel_bujany Re: Straciłam zęby! 19.01.09, 13:35
        Co za bzdury opowiadasz! Jedyna zaletą protezy zębowej jest możliwość gryzienia
        pokarmów - o ile jest prawidłowo zrobiona. Niestety, jest sporo dentystów,
        którzy robią protetykę, nie mając o tym bladego pojęcia. A skoro dziewczyny nie
        stać na implanty to zapewne ma zwykłą, osiadającą, która niszczy kość, na której
        leży. Szkieletowa byłaby lepsza, ale skoro trzeba usunąć i te zęby które zostały...
        Może warto byłoby rozważyć inne rozwiązanie a do tego koniecznie udać się do
        endokrynologa. Dlaczego nikt Ci tego nie zalecił?! I dlaczego nie leczono
        paradontozy? Może nie da się jej wyleczyć całkowicie, ale można znacznie
        zahamować jej postęp. Dziewczyno, to jest Twoje Zdrowie, na zdrowiu nie warto
        oszczędzać.
        • wilczyca1953 Re: Fotel-bujany 19.01.09, 21:09
          To fakt takie wiadomości to może posiadać osoba ,która ma duże doświadczenie w
          noszeniu protez. Moja babcia też tak mówiła. W tedy nie było takich możliwości
          jak obecnie. Dobrze ,że się podzieliłaś tymi spostrzeżeniami.A jak Ty chcesz
          zmienić protezy.Przecież na Kasę Chorych takich zabiegów jak założenie implantów
          nie wykonuje się.Słyszałem ,że w Dusseldorfie gdzie też mieszkasz można tanio
          zrobić?????????
          • fotel_bujany Re: Fotel-bujany 22.01.09, 16:20
            Sorry, ale musiałaś mnie z kimś pomylić. Nigdy nie byłam ani w Dusseldorfie ani
            w Niemczech w ogóle.
            A za docenienie wiedzy na temat dziękuję :) - wynika ona z faktu że pracuję w
            zawodzie już dłuższy czas i napatrzyłam się na robienie protez i na problemy,
            jakie zgłaszają pacjenci.
            NFZ prawdopodobnie nigdy nie będzie refundował takich zabiegów jak implanty, ale
            ludzie biorą kredyty na telewizory, plazmy, komputery, to na implanty też można.
            Czasem jest to jedyne wyjście, kiedy ktoś ma uczulenie na akryl, z którego jest
            zrobiona proteza.
            • wilczyca1953 Re: Fotel-bujany 23.01.09, 10:27
              Spokojna główka nic nie pomyliłam. Jesteś wredną zapchloną oszustka .
              • fotel_bujany Re: Fotel-bujany 23.01.09, 15:28
                Twoje słownictwo mówi samo za siebie. Schizofrenię się leczy, a nie obnosi na forum.
                Jak mówią mądrzy ludzie, nie ma sensu dyskutować z głupcem, bo postronni mogą
                nie zauważyć różnicy.
                nie rozumiem, dlaczego obrażasz ludzi na forum, ale na pewno masz problem z
                emocjami.
                Ty i studia? Jakie studia? Konserwacja powierzchni płaskich?
                Do twojej wiadomości, mnie do emerytury dalej niż bliżej, a jak ja już będę
                emerytką to ciebie już dawno robaki zjedzą.
                I nie mam żadnych dzieci. Na to mam jeszcze czas, dużo czasu. A po niemiecku nie
                umiem nawet słowa powiedzieć. Jeden dziadek zdobywał Berlin, drugi dziadek 3
                lata w nazistowskich obozach, a ty mi tu, ściero jedna będziesz imputować jakieś
                proniemieckie sympatie? Won z polskiego forum, zdrajco!
                Koniec dyskusji, nie zamierzam kontynuować tej farsy, nic do ciebie nie dociera,
                nie podałaś ŻADNYCH argumentów, które potwierdziłyby twoją wersję, ale widzę że
                bardzo chcesz wbić mi szpilę. A wbijaj sobie, nic mnie to nie obchodzi. To ty
                masz problem a nie ja.
                • erpk do kasia 23.01.09, 19:52
                  witaj kasia, ja zaczełapm zaby tracic trez w wieku 20-paru lat...:(weile e mi
                  powypadało,mimoz eleczyłam..:(i tez nie stac mnie na implanty:(((
                • wilczyca1953 Re: Fotel-bujany 24.01.09, 11:42
                  A zrobił Cię rusek, w czasie wyzwalania,bo cholera wie ile lat ma to złomowisko
                  bez zębów itd.
    • cortyzol Re: Straciłam zęby! 24.01.09, 16:35
      Kolega robił w tej klinice. Koszt od szt. 2tys.Przed wizytą trzeba wysłać
      zdjęcie panoramiczne.Może dojść przeszczep kości.
      file:///C:/Documents%20and%20Settings/DOM/Moje%20dokumenty/Implanty%20z%C4%99bowe%20(stomatologiczne).htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka