ingusha 30.12.08, 15:10 Czy to prawda, że wiele kobiet ma problem z zaparciami. Nie wiem od czego jest to zalezne. Zdrowo się odzywiam, mam sporo ruchu. Macie też takie kłopoty? jak sobie radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
badziaa Re: sposoby na zaparcia? 30.12.08, 20:48 może za mało wody mineralnej pijesz? albo po prostu masz zaparcia w genach? u różnych osób z czego innego to się bierze. trzeba jeść dużo warzyw i owoców, dużo produktów pełnoziarnistych, żeby zawierały błonnik. można się tez wspomagać jakimiś suplementami diety - najlepiej, żeby były jak najbardziej naturalne. fajny jest błonnik pokarmowy xenea - delikatnie ale skutecznie wspomaga przemianę materii i naturalne oczyszczanie organizmu. no i tak jak mówiłam - dużo wody mineralnej też jest wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
carola202 Re: sposoby na zaparcia? 30.12.08, 21:08 Polecam buraki pod każdą postacią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: sposoby na zaparcia? 30.12.08, 21:39 Siemię lniane mielone.Nawet suche pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
1memorka Re: sposoby na zaparcia? 31.12.08, 13:57 Ja nie mam, ale znam osoby co miały taki problem. Miały i już nie mają. Co pomogło: 1. Szklanka lub dwie wody mineralnej rano, na czco, zaraz po wstaniu z łóżka. 2. Kiwi (1 lub 2), też najlepiej na czco, ale niekoniecznie 3. Siemie lniane, jest smaczne i zdrowe, mozesz kupić w aptece już takie zmielone i odtłuszczone. Zalewasz wodą lub mlekiem, takze dodawaj po łyżce do jogurtu lub płatków. Zawiera b.dużo cennego, oczyszczającego błonnika. Wszystkie w/wymienione to zdrowe produkty i pomagają na zaparcia. Ilości sama sobie dobieraj, ale dobrze jest na poczatku 2 x dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: sposoby na zaparcia? 31.12.08, 16:03 A czy koniecznie musi byc woda MINERALNA? Woda z kranu nie daje efektu??? W niektorych krajach wody mineralne nie istnieja ... a ludzie jednak nie maja zaparcia. Co do siemienia lnianego to musi byc KONIECZNIE zmielone, bo cale nasionka przechodza przez przewod pokarmowy bez zadnego efektu. Po diecie w ktorej jest duzo blonika, moga powstac gazy ... Przeciwdziala im nasienie kminku, ktore chyba po prostu sie gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stef63 Re: sposoby na zaparcia? 31.12.08, 18:08 Siemię lniane jest bardzo dobre, ale nie kupuj gotowego zmielonego tylko sama miel w młynku tuż przed spożyciem. To gotowe zmielone utraciło już dużo cennych właściwości, ponieważ bardzo szybko się utleniają. Ja robię tak: 2 łyżki siemienia mielę w młynku (specjalnie do tego celu kupiłam młynek elektryczny) mielę kilka sekund - raz, dwa, trzy, zalewam kubek ciepłą przegotowaną wodą (nie wrzątkiem) i wypijam. Efekt jest. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: sposoby na zaparcia? 31.12.08, 23:39 stef63 napisała: > Siemię lniane jest bardzo dobre, ale nie kupuj gotowego zmielonego tylko sama > miel w młynku tuż przed spożyciem. To gotowe zmielone utraciło już dużo cennych > właściwości, ponieważ bardzo szybko się utleniają. Zadne wlasciwosci (jakie wlasciwosci?) sie nie utleniaja! Siemie lniane zawiera duzo tluszczu, jezeli przechowujesz je w stanie zmielonym to po prostu moze zjelczec albo bedziesz radosnie spozywal aflatoksyny, ktore z pewnoscia dobrze ci nie zrobia. Zaparcia ? Nie wiem co to jest:) Od lat codziennie rano pije szklanke swiezo wycisnietego soku pomaranczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
1memorka Re: sposoby na zaparcia? 01.01.09, 10:08 Oczywiście, ze może być woda z kranu. Ja mieszkam w Krakowie a tutaj takowej się nie pije. Można zagotoawc i pozostawić w SZLANYM dzbanku ale czasami warto kupić mineralną. Siemię w całości także pomaga, tylko inaczej. Zjadając 4 łyżki na dobę siemienia nie powinno być gazów. Owoc kiwi zjedzony rano naprawdę pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczyca1951 Re: sposoby na zaparcia? 01.01.09, 12:13 Jak jesteś zdrowy to nic Ci nie pomaga bo nie masz zaparć i tyle.Gastroenterolog się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
elaryszard Re: sposoby na zaparcia? 02.01.09, 10:43 W inernecie aż roi się od różnych porad w walce z zaparciami (np. www.zaparcia.com.pl) i wielu forów dyskusyjnych na ten temat. Jest to dosyć powszechna uciążliwość obecnych czasów i zazwyczaj uzależniona od czynników, nazwijmy to, ogólnych, czyli: zła dieta, brak ruchu, nerwowość życia codziennego i stres. W takich przypadkach trzeba wprowadzać różne modyfikacje trybu życia i obserwować rezultaty - trochę to trwa. Każdy ma indywidualne, charakterystyczne dla siebie zależności, stąd to co jednym pomaga, innym niekoniecznie. Warto jednak podejść do sprawy poważnie i zrobić sobie test kri utajnionej w kale (testery są dostępne w aptekach) aby wykluczyć to, co najgroźniejsze, czyli poważne schorzenia jelit, szczególnie jelita grubego. Oprócz w/w czynników są również te chorobowe: inwazje grzybów, załomki jelitowe, hemoroidy i choroby odbytu i wiele (niestety) innych. Prawdziwym problemem są zaparcia przewlekłe, te bez pomocy lekarskiej nie dadzą się wyleczyć tzw. metodami babcinymi. Zmień dietę, spożywaj więcej naturalnych probiotyków (np. kapusta kwaszona, kefir, zielona herbata), dbaj o wystarczającą ilość błonnika w owocach i jarzynach oraz ewentualnie dodaj np. Colon C, dbaj o regularne wypróżnienia o identycznej porze poranka (bez pośpiechu !), spaceruj nawet po kilka km dziennie, naucz się walczyć ze stresem. Myślę, że to będzie wystarczająco pomocne. Odpowiedz Link Zgłoś
trytum Re: sposoby na zaparcia? 02.01.09, 12:13 ELARYSZARD nic dodać nic ująć.To jest prawdziwie życzliwa odpowiedź. Dodam tylko ,że zapomniałeś/aś/ o otrębach ale napisałeś/aś/ o błonniku to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś