aalicja2 12.12.03, 20:17 Napiszcie coś o swoich doświadczeniach z chorobami tarczycy, ich leczeniem i skutkach. Myślę, że nie wszyscy zdają sobie sprawy jaki zły wpływ ma chora tarczyca na cały organizm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mimi Re: Choroby tarczycy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 21:30 Ja się męcze już prawie dwa lata z Graves-Basedowem (nadczynność tarczycy + wytrzeszcz oczu). Leczenie nawet w miarę idzie, ale faktycznie organizm wariuje, najgorsze te oczęta, problemy z sercem i cholerna nerwowość. A TY jakie masz problemy z tarczycą? Odpowiedz Link Zgłoś
aalicja2 Re: Choroby tarczycy 12.12.03, 21:38 Ja mam wole guzkowe, obojętne i zaczęłam brać Letrox, na początek przez 4 miesiące. Ciekawa jestem czy to przyniesie jakiś skutek, tzn. zmniejszenie guzków lub chociaż zahamowanie ich wzrostu. Z tego co czytam, to wynik leczenia nie jest pewny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirella Re: Choroby tarczycy IP: *.udn.pl 16.12.03, 17:15 Witam Właśnie wróciłam od endokrynologa. Na wizytę czekałam od lipca i jestem wstrząśnięta. Nic się nie dowiedziałam. Mam guzki od wielu lat, ale dotąd wyniki były w normie teraz FrT4 38,89 norma do 23 reszta Ok i Pani doktor nie powiedziała mi nic, mimo iż źle się czuję wiecznie jestem nerwowa często spocona z niewiadomych przyczyn i ostatni robiło mi się słabo. Czy to nie są objawy nadczynności powiedzcie? Może ktoś doradzi mi lekarza w Radomiu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Choroby tarczycy IP: *.sasknet.sk.ca 16.12.03, 17:18 Tak, to moga byc objawy nadczynnosci. Coz innego ci moge powiedziec jak to, ze udaj sie do innego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Choroby tarczycy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.03, 18:27 W taki właśnie sposób zaczęła się u mnie nadczynność. Radzę znaleźć naprawdę dobrego endokrynologa i nie lekceważyć spraw tarczycowych, ten gruczoł źle funkcjonujący robi niezły bałagan w oranizmie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
uve Re: Choroby tarczycy 16.12.03, 21:17 Niedomagania tarczycy sa wyleczalne. Okres leczenia powinien trwac conajmniej rok. Oczywiscie leczy sie tajemniczymi naturalnymi lekarstwami uvego, a nie jakas tam chemia. Osobiscie zaczal bym sie "przejmowac" guzkami o ile sa, nie wiadomo w co moga sie obrocic jezeli nie beda leczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Choroby tarczycy IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 17.12.03, 13:02 Boję się wszystkiego co tajemnicze, a zwłaszcza czegoś co miałabym stosować jako lek. Naturalny, to nie znaczy, że nie szkodliwy. Uważajcie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Choroby tarczycy 17.12.03, 14:29 Ja leczyłam się na nadczynność tarczycy farmakologicznie przez ponad 4 lata. Niestety przy zmniejszaniu dawek leków objawy wracały i wyniki TSH i FT$ świrowały. Zdecydowałam się na operacje wycięcia tarczycy. Usunięto mi jeden płat tarczycy całkowicie, a drugiego zostawiono tylko kawałeczek. Teraz od operacji mijają 4 lata i wyniki z powrotem wskazują na nadczynność. Moja tarczyca jest chyba tak aktywna że nawet usunięcie jej większości nic nie dało. Jestem bardzo nerwowa, często pojawiają się też przyspieszenia akcji serca. Poza tym przy złych wynikach hormonów tarczycy raz się chudnie, a raz tyje. Praktycznie nie można stosować żadnej diety, szybko człowiek się męczy. Ogólnie tarczyca to paskudztwo. Aha i bardzo źle jest zachodzić w cążę przy nadczynności, brak hormonu może doprowadzić do kretynizmu u dziecka. Ja 3 lata temu zdecydowałam sie zajść w ciążę. Ciąża był zagrożona i pod stałą obserwacją mojego endokrynologa. Na całe szczęście dziecko jest zdrowe, piękne i ma dobre wyniki hormonów tarczycy. Ale badajcie tsh bo to naprawdę bardzo ważne dla całego organizmu. Pozdrawiam Daga z Jasiem (2) i Miką (10) www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=6909827 Odpowiedz Link Zgłoś
uve Re: Choroby tarczycy 18.12.03, 08:52 Gość portalu: Basia napisał(a): > Boję się wszystkiego co tajemnicze, a zwłaszcza czegoś co miałabym stosować > jako lek. > Naturalny, to nie znaczy, że nie szkodliwy. Uważajcie !!! Masz racje uwazaj i mecz sie dalej, chyba to chcesz powiedziec. Hm, co za rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Mirelli Re: Choroby tarczycy - lekarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 13:54 Sluchaj, jesli jest problem i lekarz panstwowy cie olewa, moze sprobuj prywatnie? Zwlekanie (= czekanie kolejne pol roku na wizyte panstwowa) moze cie sporo kosztowac - skutki uboczne chorob tarczycy bywaja nieodwracalne, z tego co wiem. Sorry, ze tak obcesowo :( Ja Ci moge polecic Warszawe - spoldzielnia Vivamed na Trockiej, jest super kompetentna pani (nazwisko podwojne, nie pamietam i nie moge sprawdzic w tej chwili, musisz poszukac, jak zadzwonisz beda wiedzieli o kogo chodzi) specjalizujaca sie w tarczycy. Koszt wizyty to okolo 70 zlotych, a czeka sie okolo tygodnia. Zastanow sie, moze warto wsiasc w pociag i przyjechac? Lekarka naprawde rzetelna i z doswiadczeniem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirella Re: Choroby tarczycy - lekarz IP: *.udn.pl 18.12.03, 14:28 Dzięki tylko jest mały problem pt.kasa od prawie 2 lat nie mam pracy i jedziemy na długach. Wiem że zdrowie jest najważniejsze, tym bardziej że dziś pikawka trochę mi oszalała więc coś się dzieje. Poczekam do 19 stycznia mam w tedy punkcję i będę miała komplet badań. Oczywiście pójdę gdzie indziej, Ojciec mojej koleżanki leczy się u jakiegoś dobrego lekarza i już dziś zamówię wizytę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia do Mirelli Re: Choroby tarczycy - lekarz IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 21:40 Napisz coś o swoich wynikach badań i czego się dowiedziałaś po wizycie u lekarza. Życzę Ci zdrówka i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirella Do Basi IP: *.udn.pl 22.12.03, 21:08 No właśnie chodzi o to że nic się nie dowiedziałam. W trakcie badania padło hasło widać chorobę podstawową czy coś takiego bo ręce mi drżały po wyciągnięciu i miałam rozbiegany wzrok. Cały czas dyktowała coś asystence ale to były rzeczy nie zrozumiałe dla zwykłego człowieka. Kazała mi dorobić badania PSJ i jedne wykonać jeszcze raz FT4 T4. Z wcześniejszych badań mam zły poziom FrT4 38,89 norma 23,20. Dokucza mi nagłe kołatanie serca i ogólna nerwowośc. Jeśli mówią ci coś te wyniki to odpisz. Pozdrawiam Świątecznie Mirella Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Do Basi 26.12.03, 15:05 To są wyniki i objawy wskazujące ewidentnie nadczynność tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
vikis1 Re: Choroby tarczycy 05.01.04, 19:29 ja poczatkowo mialam nadczynnosc graves-basedowa,lezalam juz w klinice do operacji,tak sie zlozylo ze musialam wyjsc na przepustke i wiecej nie wrocilam.kilka lat nie robilam nic,obecnieprzeszlo mi w niedoczynnosc i stan zapalny,zapomnialam napisac ze mialam wole guzkowate, liczne guzki.Czytalam duzo na temat chrzastki rekina i postanowilam sprobowac.Wybralam 2 opakowania po 360 tabletek 100%chrzastki[w aptece sprzedaja z domieszka bialka] oto efekty:zniknely prawie wszystkie gozki zostal tylko 1 i w dodatku zrobil sie wodnisty ,jak to okreslil lekarz czyli malo znaczacy,zmniejszyl sie tez stan zapalny.Dodatkowo bralam spiruline na nadczynnosc i tsh z 48 spadlo do normy 1,5 obecnie stosuje spiruline dalej bo na chrzastke niestety nie mam kasy,ale polecam kazdemu Odpowiedz Link Zgłoś