Dodaj do ulubionych

Lodowate stopy i dłonie...

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 08:46
mam 22 lata, i czesto w ciagu dnia moje stopy i dłonie stają się lodowate.
Czasami do tego stopnia, że od tego zimna odczuwam ból stóp!!:( Nie wiem co
jest grane, czy to sprawa krążenia? jak sobie z tym poradzić, oczywiście poza
moczeniem stóp w ciepłej wodzie ( nie będę tego robił w pracy...:)) Nie mam
ostatnio czasu iść do lekarza, więc zgłaszam się z prośbą do Was.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gwiazdka Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 11:54
      Tez tak mam i wiem o jakim bolu piszesz :((
      Wszystko to za sprawa slabego krazenia
      jak dotad nie znalazlam skutecznej metody :((
      • Gość: Piotr Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: 217.153.16.* 18.12.03, 12:18
        To skutek złego metabolizmu tłuszczu lub zwyczajny jego niedobór.
    • Gość: Franc Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 12:11
      Jesli jestes z okoloc Łodzi to proponuje ci udac sie do apteki ojców
      Bonifratrów (Łódź, ul. Kosynierów Gdyńskich 61a) i kupić "Venol" krople
      poprawiające krążenie obwodowe naprawde świetnie działają na zimne ręce i
      stopy.
    • Gość: Mar Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 12:41
      dzięki za listy...niestety jestem z Pomorskiego... Być może jest to wina
      metabolizmu( mimo że nie mam niedowagi albo nadwagi) albo strsuje się za dużo w
      pracy...Pozdrawiam i czekam na więcej opini...
    • Gość: qwer Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.03, 13:49
      Kilka lat temu stwierdzono u mnie tzw. Raynaud-Syndrom.
      Zimne rece i nogi, najczesciej w zimnych porach roku, ale nie tylko.
      Palce bieleja, sinieja, swedzacy, nie do wytrzymania bol,(bol odmrozonych
      palcow), az do wystepowania swedzacych babli, jak po poparzeniu pokrzywa.
      Te bable to ponoc na skutek pekania drobnych naczyn krwionosnych.
      Nie da sie wiele zrobic.
      Ja biore aspiryne100 - troche pomaga. Poza tym ciagle rekawiczki, cieple buty,
      skarpety, ruch.
      Jedna z przyczyn jest stres,zatrucie metalami ciezkimi.
      Dbac o dotlenienie organizmu.
      Pozdrawiam
      • Gość: Kasia Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.12.03, 14:38
        Ja rowniez mam podobny problem. Moje rece sinieja i jak tylko pozwole aby za
        bardzo zmarzly wystepuja tak jakby guzki w niektorych miejscach. Mialam robione
        badania na zespol Raynold-a jakies 7 lat temu i wynik byl negatywny! Takze
        generalnie nie wiadomo co to takiego jest!
        Od tamtej pory jest lepiej bo bardzo o siebie dbam!
        poczawszy od przeprowadzki do cieplejszego kraju po skorzane rekawiczki i
        unikanie sytuacji, w ktorych moglabym przemarznac.
        Czasami jednak nie da sie tego uniknac i zaczerwienione, siniejace zgrubienie
        wyskoczy - po tygodniu trzymania w cieple przechodzi...
        Dziwne!
        Moja teoria to krazenie - poczatek choroby wiencowej :o(
        • Gość: Mar Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 16:33
          mam nadzieje, że się jakoś z tego wyleczycie, bo co u niektórych jest gorzej
          niż umnie. Żadnych zmian skórnych itp. nigdy nie miałem w związku z tym że
          marzną mi stopy i dłonie. Być może jeśli tego nie zaczne w miare szybko leczyć
          też się pojawią kłopoty z guzkami i tym podobnymi... Musze iść koniecznie do
          lekarza, znaleźć troche czasu dla siebie, bo nie sądziłem że mogą się pojawić
          problemy tego typu...Pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie
        • mary_ann Re: Lodowate stopy i dłonie... 19.12.03, 00:13
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Mialam robione
          >
          > badania na zespol Raynold-a jakies 7 lat temu i wynik byl negatywny!

Możesz mi powiedzieć, jakie to były badania? Mnie powiedziano dawno temu, ze
          mam zespół R., ale diagnoza była na podstawie "oglądu". Objawy by sie zgadzały.
          • Gość: KAsia Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.12.03, 11:57
            Mary,
            Badanie mialam robione w szpitalu na przeplyw krwi w tetnicach rak.
            Przeplyw byl bardzo kiepski - duze zastoje. To postawilo diagnoze zespolu
            Reynold-a. Zostalam skierowana na drugie badanie, ktore mialoby w 100%
            potwierdzic diagnoze - wynik negatywny.
            Badanie przeprowadzone bylo w klinice w W-wie. Niestety nie pamietam jak sie
            nazywalo ale jade na swieta do W-wy i moge dokladnie sprawdzic!
            Lekarz powiedzial, ze to badanie wyklucza w 100% ta chorobe.
            Jakby nie bylo zespol Reynold-a jest zapoczatkowaniem jakiejs powaznej choroby -
            najczesciej wiencowej albo reumatyzm.
            Nie brzmi to milo ale nie sadze, zeby bylo jakiekolwiek rozwiazanie.
            Dodam, ze teraz mam 25 lat a badanie bylo robione ok 7 lat temu takze objawy
            zaczely sie bardzo wczesnie.
            Mysle, ze jedynym lekarstwem na tym etapie jest zapobieganie.
            mowie o trzymaniu w cieple i duzo ruchu. Zaczelam uprawiac sport i nastapila
            duzo poprawa!
            Wino czerwone rowniez dziala!

Kasia

Ps. Moj e-mail jest kwiatuszek117@wp.pl
            Jesli chcesz abym Ci sprawdzila dokladnie te badania - daj znac!
            • mary_ann Re: Lodowate stopy i dłonie... 19.12.03, 19:00
              To pewnie było jakies dopplerowskie badanie... Wielkie dzięki za info, jakbys
              mogła sprawdzic nazwę, byłabym wdzieczna
              Pozdrawiam świątecznie
              Mary_ann
    • Gość: puma002 Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: 81.168.185.* 18.12.03, 20:34
      Pij przynajmniej dwa razy dziennie herbatkę z ostrej sproszkowanej papryki,
      cynamonu (1/8-1/4 łyżeczki sproszkowanych przypraw zalac szklanką wrzacej
      wody) albo imbiru (może być kilka plasterków świeżego kłącza imbiru).
      Herbatka z kwiatów czarnego bzu bardzo rozgrzewa i usprawnia krążenie.

Pozdrowienia:)

www.republika.pl/przyroda_pl/apel.htm

• Gość: j23 Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.12.03, 22:03
      Wiem,ze to co powiem nie tutaj mile widziane, ale spróbuj posiąś wiedze n/t
      relakasacji i oddzialywania na swój organizm (po pierwsze umiejetność
      rozluźniania sie- specyficzny stan a potem popracuj nad krążeniem. Poczujesz
      wtedy fizycznie ciepło, tam gdzie będziesz chciala. Jesli to zrobisz to
      naprawde szybko zapomnisz o swoich dolegliwościach.Wiem co mówie, bo sam sie
      tego nauczylem.
      P.S Mysle, ze w nas samych jest sila, tylko trzeba umiec ja wykorzystać.
      Wspolczesny swiat (medycyna) opiera sie na chemi i biznesie ale zwykle te
      działanie nie jest optymalne dla czlowieka. Stad np. ciagłe poszykiwamie nowych
      spcyfików.
      Powodzenia.
    • Gość: Mar Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 13:34
      z tą wewnętrzną siłą może być problem, bo nie wiadomo za bardzo jak ją
      znaleźć...W pracy czasu też za bardzo nie mam, żeby się jakoś zrelaksować, a
      nawet jeśli mam czas to zawsze coś zaprząta moją głowe. I nie wiadomo czy to by
      mi pomogło, jeśli do końca nie wiadomo jaka jest przyczyna tego, że czasem tak
      marzne...Może za bardzo się stresuje, tylko ciężko jest się pozbyć stresu ot
      tak sobie...:(
      • Gość: Kasia Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.12.03, 13:37
        przyczyna jest bardzo oczywiscie - z pewnoscia jest to kiepskie krazenie!
        a na to nie ma jednego lekarstwa - to jest tryb zycia
        duzo ruchu, zdrowa dieta noi moze jakies herbatki ziolowe jesli pomagaja

Ja tez pamietam meczylam sie w pracy jak mi marzly nogi i wkoncu kupilam sobie
        malutki grzejniczek i po sprawie!
        Powodzenia,
        K
        • Gość: andrzej głowacki Re: Lodowate stopy i dłonie... IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 16:37
          > Gość portalu: Kasia napisał(a):
          >
          > [...] i wkoncu kupilam sobie
          > malutki grzejniczek i po sprawie!

To nie zawsze jest dobre rozwiązanie, ponieważ to nie poprawia krążenia, a
          wręcz przeciwnie - może je rozleniwiać. Zalecam ruch oraz hartowanie się. Na
          przykład wstając z ciepłego łóżka, można przez krótką chwilę polewać nogi zimną
          wodą.

Pozdrawiam, andrzej

www.glowacki.art.pl
    • Gość: Ankieter U dziewczyn to się często spotyka IP: 80.51.247.* 19.12.03, 17:33
      Zetknąłem się nie raz na studiach - niektóre dziewczyny mają prawie zawsze b.
      zimne dłonie, twierdzą że to słabe krążenie (jedna mówiła, że kobiety mają
      słabsze krążenie niż mężczyźni - nie wiem czy miała rację).
      Podczas sprawdzania stóp (zarówno u mnie w domu jak i w akademiku) - stopy z
      reguły zimne, jakkolwiek koleżanki (21-23 lata) twierdziły, że jest im ciepło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka