asia.asz
12.01.11, 16:00
witam sie z wszystkimi:)
nie mieszkam w usa ale jak wszystko dobrze pojdzie to w tym roku przeprowadzimy sie do bostonu (maz na postdocu). mamy dwojke dzieci, 5 i 2 lata. generalnie wiekszosc rzeczy nt zycia w bostonie wiem bo mezu byl tam juz przez rok, mam natomiast kilka pytan do mam ktore maja dzieci/dziecko w podobnym wieku:
-czy pracujecie na staly etat i jak wyglada opieka nad dzieckiem/dziecmi
-czy latwo dostac prace na pol etatu, najlepiej w godzinach rannych
-jak jest z wiza, ja dostalabym pewnie wize rodzinna (ktoras z F-2, J-2, M-2 ), czy moge na nia szukac jakiejs pracy? czy aby pracowac musze przed wyjazdem zalatwic wszystko?
generalnie chcialabym pracowac choc na czesc etatu, a jednoczesnie przy dlugo i ciezko-pracujacym mezu nie chce byc caly czas poza domem
wyksztalcenie mam (phd, chemia), prace pisalam po angielsku, ale certyfikatu zadnego nie robilam, myslalam nawet nad jakas zwykla praca w labie, ale nie wiem na ile to jest mozliwe (kwestia znalezienia takich godzin jakie mi odpowiadaja, czy pozwolenia na prace)
czasem przegladam craiglist ale z pracy part-time to tylko korepetycje/douczanie,
rozwazalam postdoca ale to za dzo godzin:( niby 40h/tydzien ale z tego co mezu mowil to raczej pracuje sie wiecej
bylabym wdzieczna za wszelkie informacje i rady:)