makana Re: KTO JEST KIM?? 16.02.05, 14:43 kasia mama marty 3,5 i kamili 4,5 roku pracuje mąż radek psa brak Odpowiedz Link
kasiuncia25 Re: KTO JEST KIM?? 17.02.05, 12:44 Kasia, lat 25 z Warszawy (Tarchomin). Mama 6 tygodniowego Kamilka który ma obustronne wodonercze, jest po wyłonieniu przetok moczowo skórnych i po przecięciu zastawki tylnej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
a.l.e.k.s.a.n.d.r.a Re: KTO JEST KIM?? 17.02.05, 15:18 Ola 24 lata z Wrocławia , mama 2 miesięcznego Kacperka. Odpowiedz Link
rugatek Re: KTO JEST KIM?? 18.02.05, 17:37 Witam dopiero dzis przez przypadek natknełam sie na to forum. Jestem Agata, mama 20 miesięcznego Kuby. Synek juz w ciązy miał zdiagnozowane wodonercze nerki lewej. Obecnie rok po operacji "tylko" obserwujemy. Aha jestem z Sosnowca i obecnie spodziewam sie drugiego maluszka. Odpowiedz Link
foczka4 Re: KTO JEST KIM?? 23.02.05, 23:38 Witam! Jestem mamą cudownego rocznego chłopaczka- Alka, ktory urodził się z roszczepem kręgosłupa. Następstwem tej wady jest między innymi pęcherz neurogenny i wiele problemów z tym związanych (zakazenia, wadliwe funkcjonowanie pęcherza i zwieraczy, u nas na szczęście nie ma refluksów ale za to wizja cewnikowania). Wbrew pozorom wile problemów pokrewnych, więc chętnie do as dołącze. Odpowiedz Link
mikesza Re: KTO JEST KIM?? 24.02.05, 10:54 Monika z Poznania. Jestem mamą trzyletniej Julki. Dopiero pół roku temu zdiagnozowano obustronny refluks II i III stopnia. Wcześniej były dwa ZUM. Jedno dość poważne. Miałam problem ze skierowaniem do specjalisty. Pani pediatra nie widziała takiej potrzeby, zrobienia posiewu także nie. Kobiety jeśli wasza intuicja mówi Wam, że dzieje się coś złego nie dajcie się zbywać walczcie to chodzi o Wasze dzieci! Odpowiedz Link
iwona6621 Re: KTO JEST KIM?? 21.04.06, 21:52 Witam-nazywam się Iwona mieszkam w Warszawie(ochota) jestem mamą 4-letniego Kacperka.Urodził się zdrowy 4kg/54cm w terminie, poród bez komplikacji.Ale od samego początku coś nie dawało mi spokoju,cały czas płakał,mało przybierał na wadze ,rozwijał sie prawidłowo.Tyle tylko,ze przez 2,5 roku nie przespaliśmy normalnie żadnej nocy a dni też były wyczerpujące psychicznie i fizycznie.Bilanse i szczepienia w terminie ale ja cały czas czułam,ze coś jest nie tak.Lekarze stwierdzili,ze to alergia i tak przez 2 lata leczyliśmy Kacperka na astmę alergiczną(uczulony na roztocza,pleśnie,,chomika,trawy,kota Ige133)codziennie Zyrtek/Claritina,wziewki Serevent i Flixotide,Singular i tak regularnie powtarzające sie zapalenie oskrzeli. W ciągo ostatnich 2 lat-14 różnych antybiotyków. Aż dwa tygodnie temu trafiliśmy do szpitala na Wołoską diagnoza nieżyt żołądkowy????Kacperek miał temperaturę, potworny ból głowy i wymiotował.Morfalogia szczególnie rozmaz wyszedł okropny 1.7 leukocytów ,płytki 130tys,mocz b.og.b/z.Dostal dwa bardzo silne antybiotyki Biotraxon i Biodacynę po pirwszych dawkach temp.spadła,wrócil apetyt,ale kontrolny rozmaz taki sam.Podejrzewano chorobę krwi,mononukleozę,zap.zatok ??????Dosatł trz dawki leku pobudzającego szpik kostny Neupogen morfologia kontrolna rewelacyjna.Po 7 dniach leczenia okazało się,że w posiewie moczu jest coli 10^6 i to było zapalenie ukł. moczowego.JesteSmy teraz na przepustec szpitalnej,czeka nas cystografia, bo prawdopodobnie alergia- alergią, a to nerki dawały znać w postaci nawracających regularnych zap,oskrzeli.Kacperek jak zaczął chorować to cały czas miał sińce pod oczami i bardzo się pocił, pediatra stwierdził,ze alergicy tak maja, niska waga 15,5 kg 100cm wz.też alergia.Ja wiem,ze moja intuicja dobrze mi podpowiadała.Dziękuje za to forum,jest mi lżej,ze wyrzuciłam to z siebie. Dużo zdrowia i wytrwałości dla wszyskich.Pozdrawiam.Iwona Odpowiedz Link
grazka8 Re: KTO JEST KIM?? 24.02.05, 11:45 Witam jestem Grażyna z Gliwic mama 3 corek Natalki 17l Hani 9l no i Amelki która skończy w pierwszy dzien wiosny 2 latka cieszę się że tu trafiłam zawsze jakaś odmiana no i pogadać można człowiek dzieki tej stronie to odmodniał 10 kilo mniej stresów Odpowiedz Link
grazka8 Re: KTO JEST KIM?? 24.02.05, 11:48 Chyba najstarsza tu jestem pod względem ilości dzieci i wiekiem ale mój wiek zakończł sie na 26 latkach Odpowiedz Link
kasik111 Re: KTO JEST KIM?? 26.02.05, 22:23 Chciałam dołączyć do tego Forum. Mam na imię Kasia, jestem z Warszawy - Tarchomin, 27 lat. Mój synek Mateusz ma 11 miesięcy. Narazie jesteśmy w trakcie wszystkich badań, opiekuję się nami dr. Rutka. Dodam, że mój synek ma problemy z wzmożonym napięciem mięśniowym. Odpowiedz Link
arika2004 Re: KTO JEST KIM?? 27.02.05, 22:42 Witam mam 9 miesiecznego synka miał stulejke zamknieta a pod napletkiem zbierała sie biała maz miał wielokrotne zak ukł moczowego USG WYKAZAŁO ZAZNACZENIE KIELICHA LEWEJ NERKI.Zaczełam na własną reke abu uchronic malca przed CUM badaniem myc siusiaka rywanolem i cud napletek rozkleił sie i obeszło sie bez chirurga obecnie posiew jałowy dziecko ma 10 kg i 80cm chodzi prawie samo ale lekarz wysyła nas na CUM pomomo tego ja mam przeczucie ze wszystko jest ok.Nie gorączkuje co robic uważam ze juz nie bede miała wiecej problemów z e.coli i enterococus faecalis. Odpowiedz Link
martagoryczka Re: KTO JEST KIM?? 01.03.05, 22:07 Marta, mama Wiktorii która miałaby teraz 6 lat i dwu latka Maksia. Wiktoria miała obustrone odpływy III i IV st i wieczne zakażenia dróg moczowych ( nie udało nam się ich do końca zdiagnozować). Maksymilian ma prawostrony OPM III st ( po cystografii ), hipelkarcurię ( zbytnie wydalanie wapnia z moczem )i przy tej okazji kamicę nerkową ( wysiusiał już 3 kamienie - wapniowe ), przechodziliśmy także zakażenie Proteusem - wszystkie te choroby wykryte w lipcu 2004. Przyjmuje stale leki: Indapen, Rowatinex na zmianę z Shi Lin Tong, Furagin na zmianę z Biseptolem i chyba tylko dzięki temu nasze wyniki moczu są w porządku. Pozdrawiam wszystkich Marta "Wiktorio...dlaczego mam Cię tylko w snach..." Odpowiedz Link
madziulec Re: KTO JEST KIM?? 01.03.05, 23:10 itam szczegolnie serdecznie, wiesz dlaczego )))) Odpowiedz Link
boreczko Re: KTO JEST KIM?? 04.03.05, 15:44 Mam na imie Kasia.Moj synek Jaś ma 5 miesiecy ,za soba odmiedniczkowe zapalenie nerek w wieku 2,5 m-ca,obecnie w trakcie leczenia zum(mam nadzieje ,ze skutecznego).Za tydzien mamy pierwsza wizyte u nefrologa...dalej zobaczymy Odpowiedz Link
qbi80 Re: KTO JEST KIM?? 12.06.07, 20:55 Dorota, mama małego Borysa i troche starszej Marty. Mieszkamy w Warszawie. Borys jest po ostrym ZUM, ma w tej chwili 3 miesiące, minął już prawie miesiąc od kiedy opuściliśmy szpital, za dwa tygodnie cystografia. Mam nadzieję że moja wizyta na forum jest jedynie okazjonalna... Odpowiedz Link
olcia1775 Re: KTO JEST KIM?? 01.02.09, 22:23 Witam! Nazywam się Ola,mam synka Patryka który ma juz prawie 2 latka.Patryk urodził się z przepukliną oponowo rdzeniową a następstwem tej wady jest pęcherz neurogenny.Patryk jest cewnikowany 4xdziennie.Zanim zaczęłam go cewnikowac przeszedł 2xZUM bakteria Pseudomonas w ilosci 10^7.Jestesmy z woj.podlaskiego. Odpowiedz Link
han30 Re: KTO JEST KIM?? 04.03.05, 16:19 Witajcie Mam na imię Hania, mój synek Bartek (5 i 3/4m) miał 3-krotnie ZUM, obecnie jesteśmy na etapie diagnostyki. Bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum, bo nie czuję się już tak bezradna. Nie ukrywam, że skorzystałam już z kilku cennych rad (pobieranie moczu, opis cystografii). Dzięki Wam postanowiłam nie rezygnować ze zrobienia cystografii. Jeszcze raz gratulacje dla autorki forum i wszystkich osób z Nią współpracujących. Pozdrawiam Hania Odpowiedz Link
sylwienna3 Re: KTO JEST KIM?? 04.03.05, 21:57 Nazywam sie Sylwia Kostecka jestem mamą 17 miesięcznej Karolinki.Mieszkamy w Szczecinie.Miło mi poznać wszystkie mamy mające takie same problemy z dzieciątkami jak ja.Cieszę się również iż możemy dzięki madziulec pomagać sobie takiej formie na odległość.Pozdrawiam wszystkich.Sylwia Odpowiedz Link
sylwienna3 Re: KTO JEST KIM?? 10.03.05, 21:19 nie napisalam iz moja Karolina ma obustronny reflux III stopnia.Pozdrawiam Sylwia K. Odpowiedz Link
lukcisowy Re: KTO JEST KIM?? 08.03.05, 23:54 jestem IWO z Poznania.Moja córka Rebeka ma 2 latka i 2 miesiące teraz. Pierwsze zakażenie wykryto w wieku 2 miesięcy przypadkowo, parę razy zsiniala nie oddychając i zbadano mocz oraz wysłano do kargiologa.w wieku 14 mies stwierdzono refluks obustronny po badaniu inwazyjnym-mikcja.Pozostaje na furaginum oraz urotrim przez rok, do kolejnej mikcji wiosną 2005.Chcą stwierdzić, czy się polepszyło, czy trzeba operować. Odpowiedz Link
galela Re: KTO JEST KIM?? 09.03.05, 21:55 Mam na imię Ela i jestem mamą 5 m. córeczki Marty, która mam nadzieję jest zupełnie zdrowa. Jesteśmy z Zabrza. Staramy sie wyjaśnić niskie przyrosty masy ciała Marty w ciągu ostatnich 6 tygodni. Odpowiedz Link
guderianka kto jest kim 22.02.06, 12:08 mam na imię Magda-moja córka Maja ma 6lat. W wieku 5lat po operacjach,pobytach w szpitalu, sprzecznych diagnozach ustalono w koncu że ma wrodzone zwęzenia rdzenia kręgowego a w jego wyniku między innymi pęcherz neurogenny.Pozdrawiam Odpowiedz Link
ana002 Re: KTO JEST KIM?? 10.03.05, 10:41 Witam. Ania i Ola (4 1/2 roku) z Warszawy. Ola przeszła ZUM mając pół roku. Pediatra skierowała nas do nefrologa. Po wykonaniu badań okazało się, że Ola ma obustronne odpływy II stopnia i zdwojenie lewej nerki. Po roku kontrolna cystografia wykazała ustąpienie odpływów po prawej stronie. Z OPM z lewej strony, niestety borykamy się nadal. Pozdrawiam serdecznie Ania Odpowiedz Link
joan76 Re: KTO JEST KIM?? 11.03.05, 21:55 Witajcie dziękuję trudy77 za ten adres!!!! mam na imię Joanna, mój synek Marcel ma 3 i prawie pół m-ca (01.12.2004), mieszkamy w Grudziądzu. 15 grudnia trafiliśmy do szpitala z powodu spadku wagi (przy urodzeniu 4100, po dwóch tygodniach 3650) i przedłużającej się żółtaczki. W moczu rozgościły się bakterie, m.in. Klebsiella oxytoca. 5 dni podawali dożylnie Zinacef, potem do domu z Furaginem. Kontrolny posiew był ok, a zaraz potem Synuś zaczął robić zielone błotniste kupy, huczało mu w brzuszku przy jedzeniu i wył. Kolejne badanie moczu, tym razem Proteus mirabilis. Nie chciałam wracać do szpitala!!! Pani doktor zapisała nam Vercef doustnie przez tydzień + Furagin przez trzy. w środę zrobiłam posiew i znowu mamy Proteusa, niestety. USG po raz trzeci wyszło w porządku. Czeka nas cum. We wtorek idziemy do szpitala pobrać mocz cewnikiem, żeby się upewnić - to propozycja mojej znajomej, pediatry. Mały jest wspaniały, rośnie (73 cm i 7100), fika i guga. Mam nadzieję, że wkrótce wszystko przeminie, jak tegoroczna zima! Dziękuję za to miejsce z całego serca, madziulec jesteś WIELKA! Pozdrawiamy wszystkich, Asia i Marcelek Odpowiedz Link
m-a-y-a Re: KTO JEST KIM?? 18.03.05, 10:23 Olka, mam 4-ro miesięczną córeczkę Maję. Mieszkamy sobie w Toruniu. Jesteśmy w trakcie (najprawdopodobniej) pierwszego ZUM-u Wszystko zaczęło się bezobjawowo - brak gorączki, jedynie mała strasznie grymasiła. Pozdrawiam Wszystkich gorąco Odpowiedz Link
mamniunia Re: KTO JEST KIM?? 18.06.05, 13:42 Cześć jestem Gosia i mam 8 mies. synka, mieszkamy pod Warszawą. Mamy poszerzony ukł. kielichowo - miedniczkowy i dwustronny refluks drugiego stopnia. Brzmi groźnie ale lekarz mówi, że z tego wyrośnie. Problem z bakterią w moczu pojawił się gdy mały miał 1,5 mies. Jesteśmy pod opieką nefrologa dr. Słowik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie - polecamy! W tej chwili moja wiedza na ten temat jest juz dosyć duża, żałuję, że nie odkryłam tej strony kilka miesięcy temu, wtedy byłam naprawdę przerażona. Pozdrawiam wszystkie mamy. Odpowiedz Link
agnisiaz Re: KTO JEST KIM?? 29.06.05, 21:09 witajcie jestem agnieszka mama 6 letniej wiki leczonej od ponad 2 lat na krwinkomocz teraz okazało sie że własciwie nie wiadomo co córka ma i bedziemy miały robioną cystoskopię mieszkamy w Warszaiwe a leczymy sie w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka u Pani docent Gołąbek pzdr Odpowiedz Link
barbara-lakoma Re: KTO JEST KIM?? 04.11.05, 14:33 witajcie !! jestem Basia (okolice Poznania) już od dłuższego czasu przeglądam wasze forum czerpiąc z niego wiele cennych informacji. Moja córka Michalina lat 2,5 ma lewostronny refluks III stopnia. Rok temu po nawracającym zakażeniu układu moczowego (pare miesięcy wcześniej miała bakterię coli w moczu) moja córka trafiła do dr Krynickiego w Poznaniu. Zrobiono jej ZUM (ale nie wysiusiała się podczas badania) i okazało się, że ma II stopień refluksu lewostronnego. Przez cały rok była leczona zachowawczo (furagina lub urotrim, vitabutin i pokrzywa) Kontrole badania moczu (prawie co 2 tygodnie) były w normie, żadnych zakażeń - niby wszystko ok - nefrolog rokował zdecydowaną poprawę. Po roku (to było teraz w październiku) miała zrobioną cystouretografię mikcyjną. Okazało, że refluks II stopnia jest nadal nawet w kierunku III stopnia. Skierowano moją córkę na badanie cystoskopia (to było przedwczoraj)no i prof. Jankowski stwierdził, że jest to na pewno III stopień refluksu niekwalifikujący się do leczenia farmakologicznego tylko do OPERACJI polegającej na przeszczepie moczowodu (lewego). Jestem zdruzgotana, takiego scenariusza nie przewidywałam, cały czas przeżywam, nie mogę skupić się na pracy - czytam mnóstwo literatury w tym temacie i cały czas się nakręcam. W najgorszym przypadku myślałam że skończy sie na ostrzykiwaniu Defluksem prof. Jankowski stwierdził, że to nie daje takich efektów i nie potrzebnie będziemy narażać dziecko na dodatkowe badania itp. Operacja ma być za tydzień - mam tylko nadzieję że na tej operacji skończy się nasz horror. Moja biedna Misia na widok lekarzy dostaje histerii i ciągle powtarza ż chce iść do domu. och jak dobrze jest się gdzieś wygadać - nic trzeba się trzymać !! pozdrawiam wszystkich gorąco !! Odpowiedz Link
muress Re: KTO JEST KIM?? 25.03.05, 00:28 Witam Dorota, Piaseczno, mama dwóch chłopaków (starszy 7 lat, malutki 4 tygodnie). U maluszka (Łukasza) wykryto w tym tygodniu poszerzenie UKM lewej nerki. Dzisiaj odebrałam wyniki badania ogólnego moczu - jest zakażenie (dużo krwinek białych), posiew jeszcze nie ma wyników, ale już wiadomo, że bakterie się namnażają, po świętach wizyta w CZD. Jestem przerażona ... Odpowiedz Link
suhaa Re: KTO JEST KIM?? 13.05.05, 20:47 cześć,serdecznie witam!!!mam na imię Agnieszka,jestem mamą 3miesięcznego Sebastiana.Mały ma refluks,jest pod kontrolą lekarza oczywiście,posiew w porządku,mocz ogólny również.mam pytanie,co to jest ZUM,o kyórym tak dużo piszecie???POZDRAWIAMY P.S. jesteśmy z Wrocławia Odpowiedz Link
ewakwiatek Re: KTO JEST KIM?? 17.05.05, 23:39 Ewa, mama 12-miesiecznej Alicji z Gdyni, ZUM od 3 m-aca kiedy zaczelismy chodzic na basen (nauka plywania dla niemowlakow, przed nami badania czy nie m refluksu. Szkoda basenu ((( Odpowiedz Link
gidea Re: KTO JEST KIM?? 25.03.05, 08:13 Cześć jestem Magda, Moja najmłodsza córcia to Zuzia ma 3 latka, ma refluks 1i3 stopnia (obustronny), moja starsza córka to Natalka ma 10 lat (jest zdrowa). Mieszkamy w Warszawie. O refluksie usłyszałam podczas wizyty USG u dr. Brzewskiego. Gdyby nie moja dociekliwość nigdy bym nie wiedziała o refluksie, gdyż moje dziecko nigdy nie miało problemu z moczem. Jedynie co mnie zaniepokoiło to fakt,że dziecko bardzo często chorowało (przeziębienia) i od czasu kiedy włączono nam furagin dziecko przestało łapać infekcje. Pozdrawiam... Odpowiedz Link
rozaliak Re: KTO JEST KIM?? 28.04.05, 10:32 mam na imie Agnieszka, jestem w 9 msc ciazy, na ostatnim usg stwierdzono poszerzenie ukladu kielichowo-miedniczkowego nerki u dzidzi i u mnie, ze wskazaniem do dalszej diagnostyki po porodzie.jestesmy z Warszawy: Bielany.zastanawiam sie czy powinnam wybrac szpital do porodu , ktory dysponuje zapleczem do badan w tym kierunku, czy tez jak dzidzia podrosnie zrobic badania? czy mozecie mi cos poradzic? w glebi duszy wierze ze wszystko bedzie dobrze. pozdrawiam goraco i dziekuje za przekierowanie na to forum Madziulec Odpowiedz Link
abatka32 Re: KTO JEST KIM?? 09.05.05, 22:20 Cześć Mam na imię Beata (32 l., mieszkam w Warszawie. Mam dwie córki: Hanię (6 lat) i Kasię (3 lata). Hania jak była mała (6 m. - 1 rok) miała 2 razy ZUM, stwierdzone zwężenie cewki moczowej i zrobioną kalibrację cewki w CZDZ przez dr. WOlskiego. Od tego czasu wszystko jest w porządku. Młodsza miała podejrzenie zum, cystografię dobrą. Dr. Gastoł z CZDZ stwierdził, że jest zdrowa. Pozrawiam Odpowiedz Link
anias29 Re: KTO JEST KIM?? 07.04.05, 17:27 Ania, Kajtek - 7 tyg, Sopot. Właśnie wczoraj odebraliśmy wyniki CUM - reflux moczowy 5 stopnia Kajtuś w 11 dniu życia dostał nagle w domku gorączki 39,5st. Karetka zabrała nas do szpitala, gdzie stwierdzono zakażenie układu moczowego (milion bakterii coli) i gdzie spędziliśmy 2 tygodnie. Odpowiedz Link
zielony29 Re: KTO JEST KIM?? 09.04.05, 17:12 Wiesiek, syn Maciuś, 7 lat, Pułtusk, obustronny refluks I i IV stopnia (po przeszczepie i nawrocie choroby) Po Niedzieli następny przeszczep i oby było dobrze. Odpowiedz Link
lenka1 Re: KTO JEST KIM?? 09.04.05, 18:45 Luiza, Zgierz, synek będzie miał na imię Igor Jestem w 37 tc. i u mojego nienarodzonego synka wykryto wodonercze nerki prawej. Odpowiedz Link
madziulec Do Luizy 09.04.05, 18:54 Szczegolnie serdecznie witam )) bo jestes ze Zgierza ))) Odpowiedz Link
kurs1974 Re: KTO JEST KIM?? 15.04.05, 18:07 Marta i synek Alek obecnie niecłe 3 m-ce. Zaczynamy właśnie wojnę z E.coli w jego moczu. Trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link
alagal Re: KTO JEST KIM?? 16.04.05, 23:02 Agnieszka i Alek (3 miesiace). Mieszkamy w Warszawie. Kilka tygodni temu naszemu Alkowi zmalal apetyt i w efekcie trafilismy do nefrologa. Badanie moczu wykazalo obecnosc wapnia, szczawianow i e.coli, bez zmian w badaniu ogolnym. Od 2 dni lykamy furagin. Za moment robimy usg. Zaczelam szukac informacji o e.coli i trafilam na to forum. Dosc mocno mnie przestraszylo i mamy nadzieje, ze nic niewlasciwego nie wyjdzie w usg. Mozna nas zobaczyc na stronie www.alagal.bobasy.pl Odpowiedz Link
karmina76 Re: KTO JEST KIM?? 17.04.05, 11:28 Bardzo nam milutko Was wszystkich poznać, więc kilka słów o nas. My to: synuś Szymonek (prawie 4 m-ce) i mamcia Ewa (29 na karku uff..) Mieszkamy na wyspie prawdziwej-bo w Świnoujściu. Nasze niemiłe przygody wiążą się z bakteriami: klebsiella (zaliczylismy 2tyg. leczenie szpitalne wrrr...),potem na kontroli wyszło paskudztwo:pseudomonias na szczęście (opisywałam Wam tę historię) był to fałszywy alarm ponieważ laboratorium zanieczyściło wynik badania. Czyli narazie jest oki, ale jesteśmy cały czas z Wami i duchowo wspieramy wszystkich. Odpowiedz Link
kasia_de Re: KTO JEST KIM?? 21.04.05, 11:30 Mam na imię Kasia (29 lat), mój synek ma na imię Jacuś i prawie 4 miesiące. Jeszcze nie wiemy co mu dokładnie dolega, ma poszerzoną miedniczkę i jedno ZUM "na koncie", pod koniec maja czeka nas cystografia. Mieszkamy w Warszawie, na Tarchominie, z tatusiem Mariuszem i kicią Inką. Odpowiedz Link
monika_lwo Re: KTO JEST KIM?? 21.04.05, 17:45 Hej, jestem tu już jakiś czas i chyba zostanę dłużej, więc dopisuję się do listy, a raczej mojego syna Ja jestem Monika, mój syn to Kamil. W styczniu skonczył 7 lat. Mieszkamy w Legionowie Mamy problem z mniejszą lewą nerką, zwęzeniem lewego przewodu moczowego, refluksem lewostronnym 3 stopnia. Dopiero zaczynamy tą drogę,i mamy nadzieję, ze nam pomozecie, bo ciężko tak samemu. Jak już jestem tutaj, gdzie chyba większosć ludzi czyta, to chciałabym serdecznie podziękować, ze to forum jest. Już bardzo mi pomogło, a zapewne i jeszcze nie raz pomoże Odpowiedz Link
maczkama Re: KTO JEST KIM?? 22.04.05, 23:02 Witajcie Mam na imię Kaśka jestem mamą 11letniego Maćka i rocznej Małgosi. Moja córka w wieku 4mcy miała ostre odmiedniczkowe zapalenie nerek; leżałyśmy w szpitalu na niekłańskiej, dwukrotne USG nerek nie wykazało nieprawidłowości. Dodtałyśmy skierowanie na cystografię. Potem przez dosyć długi czas aparat do cystografi był zepsuty, termin badań ciągle przekładany. Robiliśmy regularnie badania moczu i posiew, wszystkie były prawidłowe mocz jałowy. Minęły cztery miesiące i postanowiliśmy na razie nie robić cystografi. Nadal robiliśmy badania moczu. Teraz córka skończyła rok, codziennie dostaje pół tabletki furaginy na noc. Minęło 8 mcy, bez żadnych nawrotów. szczerze mówiąc po przezytaniu Waszych histori boję się czy dobrze zrobiłam nie idąc na cystografię z dzieckiem. Wczoraj dzwoniłam do doktora Rutki chcę umówić się na wizytę, ale wraca do Wawy dopiero po niedzieli. Zobaczymy co nam poradzi ale pewnie czeka nas ta cystografia i kolejne USG nerek. Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link