Dodaj do ulubionych

refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo?

12.06.07, 22:33
Witajcie dziewczyny,
jako że ostatnio na forum Hashimoto pojawiło sie kilka mam (z hashimoto)u
których dzieci rozpoznano niedoczynność tarczycy oraz gdzieś po drodze
wcześniej czy później - refluks moczowy ---chciałam zadać następujące pytania:

1/ kto robił badania hormonów tarczycy swoim dzieciom?
2/ u kogo wyszła niedoczynność i w jakim momencie ją wykryto?

Generalnie kazdemu dziecko warto zbadać hormony tarczycy po ukończeniu 3ciego
roku życia.

Chciałam zachęcić wszystkie mamy z tego forum, aby robiąc badania krwi --przy
okazji
Obserwuj wątek
    • madziulec wiadomosci teoretyczne 12.06.07, 23:57
      Przewleklej niewydolnosci nerek towarzyszy zaburzenie przemiany niektorych hormonow, zwlaszcza tych ktore w warunkach prawidlowych sa wydalane z moczem w postaci czynnej lub sa w nerce metabolizowane. Rownocesnie w pzrebiegu przewleklej mocznicy dochodzi do powstania pewnych zmian strukturalno-czynnosciowych w niektorych gruczolach wydzielania wewnetrznego, ktore prawdopodobnie sa wynikiem zaburzen metabolicznych obserwowanych w niewydolnosci nerek.

Aldosteron. Znacenie aldosteronurii u chorych z mocznica nie zostalo dokaldnie poznane. Badania metabolizmu znakowanego aldosteronu swiadcza, ze poziom tego hormonu w osoczu, jak tez stopien jego sekrecji jest zwiekszony. Aldosteron wydalany z moczem wystepuje w wiekszej czesci w postaci metabolitu tetrahydroaldosteronu. Poza tym zwieksza sie wydalanie aldosteronu i jego metabolitow droga pozanerkowa, przede wszystkim przez przewod pokarmowy. Hiperaldosteronizm powoduje zwiekszenie wchlaniania zwrotnego sodu w cewce dystalnej, wyrownujac w duzym stopniu wplyw diurezy osmotycznej, wynikajacej z podwyzszenia poziomu mocznika we krwi oraz zmniejszonej liczby nefronow. Wplywa on takze na utrzymanie bilansu potasu przez stymulacje cewki dystalnej do maksymalnej sekrecji tego kationu. nie mozna takze zapominac o wplywie aldosteronu na wydzielanie w jelicie potas, ktore nawet jezeli chory nie ma biegunki, moze byc zwiekszone podobnie jak w drogach moczowych. Blona sluzowa jelita grubego reaguje prawidlowo na aldosteron. Po obustronnej nefrektomii stymulacja wydzielania al;dosteronu przez angiotensyne ustaje i dalsza jego sekrecja zalezy od zmian w poziomie potasu w osoczu.

Parathormon. Dzieki mozliwosciom oznaczania poziomu parathormonu w osoczu metoda radioimmunologiczna stwierdzono, ze u chorych z przewlwkla niewydolnoasci anerek jest on bardzo wysoki. Obecnie ustalono, ze juz we wczesnym okresie niewydolnosci nerek dochodzi do podwyzszenia jego sekrecji. Na wtrony charakter zaburzenia wskazuje mozliwosci zmniejszenia sekrecji parathormonu po infuzji wapnia lub obnizenia poziomu fosforu. Pozwyzszenie poziomu parathormonu jest zwiazane z hiperplazja przytarczyc, do ktorej dochodzi w niewydolnosci nerek; fakt ten znany jest juz od wielu lat.

Sekrecja hormonow tarczycy u 1/3 chorych z przewlekla mocznica jest zmniejszona. Poziom jodu zwiazanego z bialkiem jest obnizony, zdolnosc wiozania trojjodotyroniny (proba Hamolsky'ego) jest prawidlowa. Podanie jodu131 wykazuje zmniejszenie zdolnosci tarczycy do wydzielania hormonow. oznaczenie hormonu tyreotropowego (TSH) wykazuje znacznego stopnia zmniejszenie jego poziomu, co moze przemawiac za wtrona niedoczynnosci atarczycy. za slusznoscia tej hipotezy przemawia fakt zwiekszenia sekrecji hormonow przez tarczycce po jej stymulacji tyreostymulina przysadkowa. Przyczyny ginekomastii, obserwowanej u wielu chorych z mocznica, leczonych powtarzanymi dializami, sa nieznane. U chorych obu plci z mocznica stwioerdza sie przewaznie bezplodnosc. U kobiet czesto brak miesiecznych krwawien.
      • mami7 Re: wiadomosci teoretyczne 13.06.07, 23:37
        to Magda nie tyczy się przewlekłej niewydolności nerek, a to zupełnie inna bajka.

Madziulaw, jedno co mogłoby dawać do myślenia, to kontrasty stosowane przy
        badaniach. szczególnie izotopy w scyntygrafii.
    • madziulec jeszcze to: 13.06.07, 08:48
      U sześciu pacjentów z biochemicznie potwierdzoną niedoczynnością tarczycy trwającą od 3 do 6 miesięcy stwierdza się zwężenie warstw miąższowych i poszerzenie obszarów zatokowych, co wyrażają wartości WZM 0,25-0,3, natomiast u czterech pacjentów z potwierdzoną nadczynnością stwierdza się prawidłowe lub nieco szersze warstwy miąższowe i prawidłowe lub nieco zwężone obszary zatokowe, co wyrażają wartości WZM w granicach 0,65-0,9.
      Wartość opracowanego wskaźnika zatokowo-miąższowego dla przeprowadzenia względnie obiektywnej oceny wyglądu wnętrza nerki wykazuje w praktyce, podobnie jak znany w piśmiennictwie wskaźnik korowy RCI (1, 4), dość znaczną przydatność.
      Zaburzenia proporcji zatokowo-miąższowej mogą również występować w przebiegu innych przewlekłych procesów patologicznych takich jak wodonercze z zastojem, niedokrwistość, niedokrwienie, zapalenie, inwolucja, wykazujących podobieństwo do stanów niedoczynności tarczycy oraz w przebiegu procesów naciekowych (białaczki, nowotwory), krążeniowo-zastoinowych, zakrzepowych, spichrzeniowych, onkotycznych (nerczyca, dysproteinemie), metabolicznych czy zwyrodnieniowych (skrobiawice), wykazujących podobieństwo do stanów hipertyreozy.
      O każdej sytuacji rozstrzyga specyfika odpowiednich badań diagnostycznych, a nie sam obraz USG, który tylko w niektórych przypadkach może wyrażać stany odpowiadające dysfunkcji tarczycy.
      Opracowanie tematu w niewielkiej grupie pacjentów nie daje podstaw do wysnuwania dokładnych wniosków, niemniej stwarza powód do wprowadzenia dalszych obserwacji klinicznych, biochemicznych i obrazowych, zarówno statycznych, jak i dynamicznych z zastosowaniem przepływowej techniki dopplerowskiej.
    • madziulaw Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 14.06.07, 12:08
      Witajcie Dziewczyny,

mami - ja uważam, ze dużo sensu jest w wypowiedzi Rostedy, a konkretnie:

"Wiesz w niedoczynnosci jest mocne oslabienie sily miesniowej i moze wlasnie
      oslabienie miesni pecherza i zwieraczy jest przyczyna tych refluksow i
      nawracajacych infekcji",

a jako, ze refluks często wynika z niewykształcenia układu moczowego, uważam,
      że należy to wziąć pod uwagę...

pozdrawiam

PS. Mikołajowi podaję na razie 6,25 euthyroxu i stał się radośniejszy, mniej
      marudzi, mniej się pokłada w ciągu dnia. Od soboty podaję 12,5.
      • mami7 Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 14.06.07, 15:59
        ale zauważ, ze najpierw był refluks a potem niedoczynność. u Was przecież też.

zresztą nic to już dla mnie nie zmienia.

POzdrawiam
        • madziulaw Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 14.06.07, 16:56
          Hej,

aaa tego nie wiem..
          Badania przesiewowe nie wykazały wrodzonej niedoczynności, ale ja niestety
          myślę, że od początku jakaś niedoczynność jednak była... przynajmniej u nas.

Mami - byłaś na wizycie u tej kumpeli Rymkiewicz? I jak?

pozdro
          • mami7 Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 14.06.07, 19:24
            Madziulaw, wrodzona niedoczynność to zupełnie inna bajka.
            wałkuję temat od 4 lat i maglowałam już wszystkich lekarzy na temat, z
            nefrologiem włącznie, wiedziałabyś prędzej czy później, że dziecko ma wrodzoną
            niedoczynność.
            \spokojnie wink

• madziulaw Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 14.06.07, 21:01
              Hej iwona witaj jeszcze raz - wiem, ze Mikołaj wrodzonej niedoczynnosci nie mógł
              mieć bo badania przesiewowe wyszłyby źle + rozwijałby się fatalnie, a jest na
              odwrót. Podejrzewam jednak, ze od początku Mikołaj mial normy hormonow na
              granicy tj. bez wyraźnej niedoczynności, ale z tendencją ku niej.
              Wszystko jedno - myślę jednak, ze myśl rostedy ma sens, moim zdaniem coś w tym
              może być i dlatego warto zwrócić na to uwagę rodziców. wiesz ---strzezonego Pan
              bóg strzeże.....
    • andzia_32 Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 14.06.07, 21:51
      witajcie

ciekawy wątek, ja z perspektywy czasu nie widziałam niedoczynności u córki, zero
      objawów oprócz chrypki od czasu do czasu i suchej skóry na łokciach ale w sumie
      teraz to z tym łącze jak wiem że to tarczyca, refluks ma od urodzenia w 2 tyg
      życia został wykryty, ale coś w tym musi być ze nasze dzieci akurat maja te
      choroby, warto robić badanie hormonów u naszych pociech, ja zastanawiam sie czy
      starszej córce nie zrobić tak dla pewności, pozdrawiam cieplutko
      • madziulaw Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 15.06.07, 09:41
        Kolejne spostrzeżenie ----
        • mami7 Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 18.06.07, 23:16
          moje dziecko nie ulewało!
          • madziulaw Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 19.06.07, 12:28
            hej Mami - napisalam "wiekszość".

pozdrowionka

PS. Byłaś na tej wizycie u kolejnego poleconego endo?
            • mami7 Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 19.06.07, 15:48
              Madziulaw, doszukujesz się prawidłowości na podstawie kilku jakby nie było
              wyizolowanych przypadków.
              będę się chyba czepiać, wybacz wink))

nie byłam u lekarza, czekam na lipiec.
              • madziulaw Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 19.06.07, 19:42
                Kurcze Mami - myślenie, analizowanie chyba nikomu nie szkodzi.....

Warto chociażby sprawdzić jak to jest statystycznie - ile dzieci z refluksem ma
                problem z ulewaniem? A ma wiekszość - o czym świadczy chociażby ankieta u
                nefrologa - zawsze pada pytanie o ulewanie.. Nie jest to więc mój wymysł, ale
                jakiś obraz statystyczny... Ta teoria powstała na podstawie wywiadów ...

Czemu więc używasz sformulowania wyizolowane przypadki?

Żeby to stwierdzić trzebaby przbadac dzieci z refluksem pod kątem TARCZYCY, do
                czego właśnie zachęcam....

Gdyby tak podchodzili wszyscy do zagadnień medycznych nigdy nie znalezionoby
                związku miedzy wieloma nakładającymi się na siebie, a pozornie niezależnymi
                chorobami.Np. że hashi czesto łączy się rzsem, podstawą leukodystrofii mózgu
                może być borelioza. itd itd.

nawołuję do badań tarczycy na forum refluksowym, bo uważam, ze może się ze sobą
                łączyć niedoczynność z osłabieniem mięśniowym, w tym mięśni odpowiadających za
                drogi moczowe, za przełyk itd.

uważam również, że hormony tarczycy powinno się badac obowiązkowo po ukończeniu
                12 m-cy zycia, bo ich poziom jest super ważny dla rozwoju dzieci, uważam również
                że w 6stym mcu życia powinno się robić usg brzucha - również obligatoryjnie, a
                przy każdej infekcji bez objawów - badanie moczu.

teoria warta jest uwagi...

pozdrawiam
                • mami7 Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 20.06.07, 07:31
                  nie, ty źle interpretujesz to co ja piszę.
                  ja nie pozwalam sobie tylko generalizować.
                  pomijam już fakt, jak różne są przyczyny refluksu, jak również obciążenia
                  genetyczne w przypadku chorób tarczycy. i o tym akurat powinno sie głośno mówić
                  i uczulać matki.

zapytaj matki przedszkolaków o problem 3 migdała, a okaże się wtedy, ze
                  większość dzieci z refluksem ma też problemy z migdałem. szukamy prawidłowości?
                  albo alergia...albo mnóstwo innych problemów, które pojawiają się w wieku
                  rozwojowym.

nie jesteś lekarzem, nie masz wyników konkretnych badań. nie można więc tworzyć
                  na forum własnej teorii i siać paniki, wśród i tak zestresowanych matek.

sugerujesz, ze każde dziecko z refluksem należy przebadać u endokrynologa???
                  a co z tymi, które nie mają refluksu? dajesz gwarancję, że są "zdrowe"?

a co do ulewania, jak widać chodziłyśmy do innych lekarzy, a moje dziecko jako
                  "wyjątek" potwierdza regułę. choć z moich własnych "badań" wynika, że na
                  szczęście więcej dzieci tylko ulewa niż ma przy tym jeszcze refluks
                  pęcherzowo-moczowodowy.

przypominam Ci też, że były już na forum różne teorie na temat przyczyn refluksu.

pozdrawiam i oczywiście bez urazy wink
    • madziulaw Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 20.06.07, 11:04
      Wiesz Mami - jako że nie dojdziemy do porozumienia w tej mierze, mam prośbę,
      nie zaśmiecajmy dalej wątku takimi dyskusjami.

Kto będzie chciał, zrobi dziecku przy okazji badania krwi również pod kątem
      tarczycy, kto nie będzie - nie zrobi.

Na forum polecamy zrobienie różnych badań - cum, badania moczu, to i tamto.
      Rodzic może się z tym zapoznać i puknąć w czoło, albo wziąć to pod uwagę, pójść
      do lekarza, podyskutować i poprosić o skierowanie. I tyle.

Nie sieję paniki - informuję o czymś, co mnie i innych zastanowiło i co może
      mieć sens, niestety. I nie potrzeba do tego niesłychanej wiedzy, po prostu
      oczytanie.

Masz prawo do zdania, ze badanie tarczycy jest niepotrzebne, ja mam prawo do
      własnego - że powinno być obligatoryjne pomiędzy 2 - 3 rokiem życia.

A jeśli jeszcze ktoś o tym napisze - i podzieli się swoim doświadczeniem - to
      będzie z pożytkiem dla wszystkich.

Moje dziecko jest już zdiagnozowane, nie robię więc tego dla siebie.

magda
      • mami7 Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 20.06.07, 11:28
        nie ma żadnego związku,
        udowodnionego, między refluksem a tarczycą.

ja mogłabym generalizować i polecić przebadać każde dziecko, przy okazji, pod
        kątem niedoczynności.

co do diagnozy Mikołaja, gratuluję Ci pewności. od 3 lat nie mam przekonania,
        który lekarz mówi prawdę.

ok, skoro Ci to nie odpowiada, bo Ci nie przytakuję, nie musimy dyskutować.
        • aldan Re: refluks ----a---- choroby tarczycy - u kogo? 22.06.07, 07:41
          Dziewczyny może jednak coś jest z tą tarczycą mojemu synowi(reflux obustronny V
          st ) ostatnio na wizycie lekarz stwierdził wiotkość wiązadeł ale nic nie
          wspomiał żeby robić jakieś badania tylko rehabilitacja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka