marlena9920 27.07.07, 19:21 czy badanie cum przy jałowym posiewie i przebytej bakteri e coli jest konieczne zeby wykluczyc refluks.Poradzcie dziewczyny czy robic to badanie bo slyszalam ze jest strasznie nieprzyjemnie dla małego dziecka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gusia210 Re: badanie cum przy jałowym posiewie 27.07.07, 20:09 zakłada się że po pierwszym ZUMie u chłopców wykonuje się cystografię żeby wyluczyć refluks.A badanie nie jest aż tak strasznie nieprzyjemne,jest niemiłe.Generalnie im młodsze dziecko tym zazwyczaj lepiej to znosi. Odpowiedz Link
mama_frania Re: badanie cum przy jałowym posiewie 28.07.07, 18:13 U nas badanie trwało jakieś 30 minut łącznie z rozebraniem i ubraniem dziecka (synek miał 15 miesięcy). dziecko było bardzo spokojne- nie marudziło nawet przy zakładaniu cewnika (tylko lekko się skrzywił), zaczął płakać dopiero później, kiedy był zmuszony do leżenia (jest żywym sreberkiem). Bałam się strasznie jak on to zniesie, ale poszło bardzo sprawnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
amparito1 Re: badanie cum przy jałowym posiewie 29.07.07, 19:45 mój synek (6-mieś) dzielnie zniósł to badanie(zakładanie cewnika nawet nie poczuł, najgorzej chyba wpuszczanie kontrastu), natomiast ja zawaliłam i gdy usłyszałam od pani doktor, że mały ma reflux zemdlałam, dobrze, że byłam z mamą, która zajęła się synkiem Odpowiedz Link