mamajudytki.pl 19.02.08, 12:23 właśnie wróciłam z 19 mies. córeczką z usg i niepokoi mnie nieznaczne poszerzenie układu kiel.mied.Czy moze ktos mi wytłumaczyc o co chodzi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gusia210 Re: witam i prosze o interpretacje usg 22.02.08, 10:13 a jakies wymiary podali? Odpowiedz Link
mamajudytki.pl Re: witam i prosze o interpretacje usg 22.02.08, 13:22 nie, własnie nie podali zadnych wymiarów,tylko to.Reszta jest dobrze,tak mi sie przynajmniej wydaje.A gdy sie spytałam co to oznacza, powiedział ,ze nie zna dziecka, wiec nie wie, co ma powiedziec. Odpowiedz Link
sylwia19795 Re: witam i prosze o interpretacje usg 22.02.08, 15:17 wydaje mi się, że jeśli w opisie pisze "nieznacznie" to nie powinnaś się zamartwiać. Takie poszerzenie minimalne chyba do 4mm jest jeszcze w granicach normy i wystarczy, że co jakiś czas zrobicie USG, żeby sprawdzić czy to sie nie powiększa, no i czy mocz jest ok. Powiem Ci tak - mój syn jest od urodzenia diagnozowany z powodu poszerzonego układu, po urodzeniu sięgało 2 cm w jednej nerce. Po roku jedna nerka 16mm, druga 13mm. Jest po wszystkich badaniach, i okazało się że taka jego uroda...a nerki pracują w 100% prawidłowo. Wczoraj robiłam mu USG bo mamy kontrole w poradni i w jednej nerce poszerzenie minimalne )), a druga w bez zmian. Więc myśle że nie powinnaś się martwić na zapas. Kontrolować trzeba...bo to dziecko, ale będzie ok. Pozdr Sylwia mama Emilka 2 latka i Nikosia 5 lat, a właściwie jaki był powód tego USG coś małej dolegało? Odpowiedz Link
gusia210 Re: witam i prosze o interpretacje usg 23.02.08, 19:49 Sylwia ma racje.Nieznaczne poszerzenia moga wystepowac.Ale i tak dla swietego spokoju robilabym usg co jakis czas. Odpowiedz Link