Dodaj do ulubionych

egzamin stażowy

01.04.05, 18:21
Czeka mnie niedługo egzamin stazowy na nauczyciela kontraktowego. podzielcie
się doświadczeniami. o co was pytano? jak było? co koniecznie przygotować?
czy "taki diabel straszny"? To mój pierwszy krok w trybach awansu, stąd
niepokój. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gwendal Re: egzamin stażowy 02.04.05, 07:47
      Egzamin jest przeprowadzany w szkole, więc nie ma się raczej czego obawiać.
      Spodziewaj się pytań dotyczących dokumentacji regulującej życie szkoły jako
      instytucji i miejsca pracy (statut szkoły, wewnątrzszkolny regulamin oceniania,
      regulamin pracy) oraz procedur postępowania w nagłych wypadkach (pożar, alarmy,
      zagrożenia itp. - powtórka z zajęć z PO z liceum :-). Mnie zapytano również o
      to, jak wpłynął okres stażu na moje własne umiejętności jako nauczyciela i czego
      nauczyłem się przez współpracę z opiekunem stażu i innymi nauczycielami.

Gwendal
    • cutsson Re: egzamin stażowy 02.04.05, 12:19
      Mnie z kolei dyrektorka pytala, czego nauczylam sie z ogladanych lekcji innych
      nauczycielek, a zwlaszcza opiekunki stazu (sa przyjaciolkami;P). Najchetniej
      odpowiedzialabym, ze tego, jak sie manipuluje uczniami, ale obawiam sie, ze to
      nie byla ta wlasciwa odpowiedz. Ale ogolnie bylo szybko i milo. Nie ma sie czego
      bac.
      Cathia
    • bugia Re: egzamin stażowy 02.04.05, 16:09
      Dzięki wam za wskazówki i słowa otuchy. Mam jeszcze pytanie: czy powinnam się
      również nastawiać na pytania dot. prawa oświatowego? Jeśli tak to w jakim
      zakresie? nieco mnie to niepokoi, bo ustaw i rozporządzeń na stronie MENiS-u
      jest bardzo wiele i nawet nie wiem jak się do tego zabrać...
      • kasiap10 Re: egzamin stażowy 04.04.05, 21:09
        Nie takich pytań nie ma. Chyba, że wpisałaś sobie to w plan rozwoju zawodowego.
        Gemeralnie pytania są tylko o to co miałaś w tym planie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka