Dodaj do ulubionych

Historia - potrzebna pomoc

14.01.11, 13:21
cytat z forum rówieśniczego moz ektos pomoze?
"Witam, jestem mamą Wiktorii, styczniowej buntowniczki. Z historii teraz mają określanie wieków, typu rok 1432- który to wiek i KTÓRE PRAWIDŁO ? Czy wiecie o co chodzi z tymi prawidłami, ja niestety buszowałam i nic nie znalazłam. "
Obserwuj wątek
    • radekbarski Re: Historia - potrzebna pomoc 15.01.11, 20:42
      Ucze przedmiotow informatycznych, ale zapytam w szkole i w poniedzialek dam odpowiedz.
      • oliwija Re: Historia - potrzebna pomoc 16.01.11, 20:21
        ok
        • radekbarski Re: Historia - potrzebna pomoc 17.01.11, 18:20
          wg mojego historyka, prawidło historyczne to kontekst historyczny potrzebny do dokładnego rozumienia wydarzenia. Najczęściej powiązany jest z epoką historyczną lub jej fragmentem. To zespół odniesień niezbędnych do zrozumienia wydarzenia, sytuacja geopolityczna itp.
          • oliwija Re: Historia - potrzebna pomoc 18.01.11, 10:40
            radekbarski napisał:

> wg mojego historyka, prawidło historyczne to kontekst historyczny potrzebny do
            > dokładnego rozumienia wydarzenia. Najczęściej powiązany jest z epoką historyczn
            > ą lub jej fragmentem. To zespół odniesień niezbędnych do zrozumienia wydarzenia
            > , sytuacja geopolityczna itp.

Dzięki. Ale jak ma to zrobić dziecko w 4 klasie... czy to aby nie za wysokie progi?
    • shiva772 Re: Historia - potrzebna pomoc 16.01.11, 20:29
      Uczę historii i nie mam pojęcia o co chodzi. Może to jakis błąd sie wdarł? Moim zdaniem może chodzić o umieszczenie daty w epoce tj. w starożytności, średniowieczu, nowożytnej albo współczesnej. Bo przy tym określaniu daty jest właśnie podział na epoki (gimnazjum).
      • prenatka Re: Historia - potrzebna pomoc 22.01.11, 10:52
        Nie PRAWIDŁO, tylko zapewne POŁOWA, jestem historykiem i zaiste, w podstawie programowej nie ma czegoś takiego, jak jakieś PRAWIDŁA przy datowaniu. 1432 rok to I połowa XV wieku.
        • oliwija Re: Historia - potrzebna pomoc 22.01.11, 17:03
          prenatka napisała:

> Nie PRAWIDŁO, tylko zapewne POŁOWA, jestem historykiem i zaiste, w podstawie pr
          > ogramowej nie ma czegoś takiego, jak jakieś PRAWIDŁA przy datowaniu. 1432 rok t
          > o I połowa XV wieku.

Takie zadanie dostałam od kolezanki. Tak mialo zapisane dziecko w zeszycie. Nie jest to bynajmniej mój wymysł.
          • prenatka Re: Historia - potrzebna pomoc 24.01.11, 22:44
            oliwija napisała:

> prenatka napisała:
            >
            > > Nie PRAWIDŁO, tylko zapewne POŁOWA, jestem historykiem i zaiste, w podsta
            > wie pr
            > > ogramowej nie ma czegoś takiego, jak jakieś PRAWIDŁA przy datowaniu. 1432
            > rok t
            > > o I połowa XV wieku.
            >
            > Takie zadanie dostałam od kolezanki. Tak mialo zapisane dziecko w zeszycie. Nie
            > jest to bynajmniej mój wymysł.
            >
            >
            Hm. Dzieci piszą różne rzeczy w zeszytach,znam to z autopsji:) Może trzeba by sprawdzić u koleżanki dziecka w zeszycie.... albo niech zapytają nauczyciela po prostu o co chodzi???
    • oliwija Re: Historia - potrzebna pomoc 28.01.11, 10:53
      z relacji mamy dziecka

Wreszcie pani historyczka wyjaśniła o co jej chodzi. Prawidła to zasady dotyczące określania wieku. Wyszczególniła trzy główne i przy okreslaniu wieku dziecko musi podać nr prawidła, wg którego określiło wiek.

teraz masz droga kolezanko historyczko jasnośc?
    • oliwija prawidła-wyjaśnienie 31.01.11, 20:10
      I prawidło: od 1 do 100 lat liczy się jeden wiek
      II prawidło: mamy przykładowo 1979r. i zakrywamy palcem dwie ostatnie cyfry, zostaje 19, jeżeli dwie zakryte cyfry nie są zerami to dodajemy jeden wiek
      III prawidło: mamy przykładowo rok 2000, jak zakryjemy dwie ostatnie cyfry, które są zerami to zostanie 20 i to jest 20 wiek

osobiście uważam ze nauka za moich czasów typu 1978 to XX wiek rok 123 to drugi wiek to drugi wiek i td....
      2000 rok konczy wiek XX . proste,
      • shiva772 Re: prawidła-wyjaśnienie 01.02.11, 23:10
        Jeeezu :) Ale metoda, niech mnie.
        • oliwija Re: prawidła-wyjaśnienie 02.02.11, 07:24
          shiva772 napisała:

> Jeeezu :) Ale metoda, niech mnie.

no tez własnie.... maci dzieciom moim zdaniem w głowach
          • jaktosik Re: prawidła-wyjaśnienie 02.02.11, 19:20
            Skomplikowane... Może w trakcie stażu jest ta nauczycielka i jakieś autorskie techniki pracy stosuje? :p
            • oliwija Re: prawidła-wyjaśnienie 06.02.11, 17:41
              jaktosik napisała:

> Skomplikowane... Może w trakcie stażu jest ta nauczycielka i jakieś autorskie t
              > echniki pracy stosuje? :p

nie wiem

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka