Dodaj do ulubionych

Z obłoków na ziemię

27.04.06, 09:28
Fragment z Pomorskiej:
Andrzej Wiśniewski, prezydent Grudziądza nie dostał od radnych absolutorium. Zabrakło mu jednego głosu..............
Zanim grudziądzcy radni zajęli się absolutorium, przez dwie godziny dyskutowali, czy usunąć z porządku obrad projekt uchwały popierającej prezydenckie zabiegi o pieniądze na budowę szpitala. - Udajemy, że budujemy szpital - mówił wczoraj prezydent Grudziądza Andrzej Wiśniewski, - potrzebujemy nie 15 mln zł rocznie, a 140 mln zł i mam podstawy sądzić, że z poparciem Banku Gospodarstwa Krajowego zdobędę promesę z budżetu państwa. O odsunięcie w czasie tej uchwały prosił radny Witold Kraśniewski: - Za mało wiemy o zamiarze pozyskania tak wielkiego kredytu, który może pogrążyć finansowo miasto. Liczenie na 140 mln zł z budżetu państwa to bujanie w obłokach.
-------------------------------------
A mnie się podoba pomysł z kredytem na dokończenie budowy szpitala. Zalety to racjonalizacja kosztów- jeden nowoczesny szpital zamiast dwóch, no i duży campus akademicki po starym szpitalu
Obserwuj wątek
    • toja50 Re: Z obłoków na ziemię 27.04.06, 12:22
      A moze zalesic wkolo Grudziadz i wziac kase z Unii, Piskorski obiecal pomoc:-(
      A bujajac w oblokach trzeba byc realista:-)
      • dodo66 Re: Z obłoków na ziemię 27.04.06, 17:27
        Za malo szczegolow znam.
        Ale widzac jak wolny jest postep w budowie to jestem sklonna powiedziec tak. Nie
        wiem co tam jeszce brakuje, ale widze ze budynki sa chyba gotowe. Wiec na co tu
        czekac? Ale to tylko tzw. feeling.
        • ac3 Re: Z obłoków na ziemię 27.04.06, 21:10
          Sądzę, że aby odbić się z dna trzeba radykalnych, odważnych decyzji; nie widzę żadnych zafrożeń - bo skoro budżet Państwa ma go spłacić...
          • naata Re: Z obłoków na ziemię 27.04.06, 21:58
            Przepraszam A-C3, że nie na temat... Ale,jak piszesz o "odbiciu się od dna" i
            budżecie Państwa, to w świetle dzisiejszego nadzwyczajnego wydarzenia
            politycznego...mam wątpliwości czy cokolwiek TANIE Państwo będzie mogło
            spłacić...Ale, pożyjemy, zobaczymy.
            • ac3 Re: Z obłoków na ziemię 27.04.06, 22:04
              naata napisała:
              > Przepraszam A-C3, że nie na temat... Ale,jak piszesz o "odbiciu się od dna" i
              > budżecie Państwa, to w świetle dzisiejszego nadzwyczajnego wydarzenia
              > politycznego...mam wątpliwości czy cokolwiek TANIE Państwo będzie mogło
              > spłacić...Ale, pożyjemy, zobaczymy.
              ------------------------------------
              spokojnie Naata, mamy wrost 5%, inflacja minimalna, jesteśmy w solidarnej Europie, a Grudziądz przecież jest w potrzebie.
              • naata Re: Z obłoków na ziemię 27.04.06, 22:21
                A-C3 napisał:

spokojnie Naata, mamy wrost 5%, inflacja minimalna, jesteśmy w solidarnej
                Europie, a Grudziądz przecież jest w
                potrzebie.
                --------------------------------------------------

... inflacja minimalna - jeszcze, A_C3, jeszcze. Oby tak zostało...
                • ac3 Re: Z obłoków na ziemię 27.04.06, 22:33
                  Droga Naato, więcej optymizmu!!
                  Też nie jestem zachwycony układem politycznym w Polsce, ale przecież przez dziesięciolecia było znacznie gorzej; więcej - jestem pewien że obecne trudności spowodują przyspieszoną ewolucję elektoratu, a w konsekwencji świetlaną przyszłość Polski
                  • dodo66 Z obłoków na ziemię - to moje zyczenia dla...... 28.04.06, 08:11
                    Pana Prezydenta. Miejsca pracy sa w Grudziadzu potrzebne, nie miejsca rozrywki.
                    Grudziadzanie to nie Rzymianie, a i czasy nie te. Wiecej potrzebuja niz chleba i
                    igrzysk.
          • dodo66 Re: Z obłoków na ziemię 28.04.06, 08:12
            Co do szpitala do mnie przekonales AC3.
            • chetor Re: Z obłoków na ziemię 28.04.06, 09:04
              ZA GP:

ZDROWIE. Szpitale bronią się przed likwidacją
              Ratunek w Sieci

70 szpitali do likwidacji. Minister Zdrowia po wyborach samorządowych
              zadecyduje, które placówki z powodu długów powinny przestać istnieć. Informacje
              takie pojawiły się w mediach. Zawrzało.

Podano, że Zbigniew Religa już wie, które szpitale nie będą dostawać pieniędzy
              na działalność, ale nie chce tego ujawnić. Boi się protestów samorządowców.
              Zrobi to dopiero po wyborach. Tak, żeby walka o lecznica nie była elementem gier
              politycznych. Rzecznik prasowy resortu zdrowia, Paweł Trzciński jednak uspokaja.
              - Rzeczywiście szpitali w Polsce jest za dużo i rzeczywiście niektóre są tak
              bardzo zadłużone, że nie ma sensu ich dofinansowywać. Jednak żadnej listy
              ministerstwo nie przygotowuje. Te informacje to kłamstwa.

W resortowych gabinetach opracowuje się natomiast listę kryteriów jakie muszą
              spełnić placówki, by znaleźć się w Sieci szpitali. Sieć będą tworzyć szpitale,
              które będą finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Kto nie będzie w Sieci, z
              tym ubezpieczalnia nie podpisze umowy. - Jednym z kryteriów będzie na pewno stan
              finansów szpitala i perspektywy wyjścia z długów - mówi Trzciński.

Szpitale w całym naszym województwie mają wspólnie 342 miliony złotych długu.

- To bzdura, żeby likwidację szpitala uzależniać od zadłużenia - mówi Waldemar
              Achramowicz, marszałek województwa. - Wszystkie nasze placówki mają wprowadzone
              programy restrukturyzacyjne i dostały pieniądze z budżetu m.in. na poradzenie
              sobie z problemami finansowymi.

Wojewódzki w Bydgoszczy ma ogromny dług. Jednak ze spłatą nie miałby problemów,
              gdyby nie... NFZ. W sądzie właśnie toczy się sprawa, w której lecznica żąda od
              NFZ zwrotu 14 milionów złotych za usługi medyczne. - Gdyby te pieniądze wpłynęły
              na konto szpitala okazałoby się, że placówka wcale nie jest zagrożona - mówi
              Andrzej Kręgiel, szef departamentu zdrowia urzędu marszałkowskiego.

DŁUŻNIKÓW CIĄG DALSZY

- Szpital Powiatowy w Grudziądzu i Brodnicy - ok. 14 mln złotych

- Szpital Wojewódzki w Toruniu 12 mln zł

- Szpital Wojewódzki we Włocławku - 10,9 mln zł

- Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Bydgoszczy - 6,3 mln zł

- Szpital Powiatowy w Inowrocławiu - 4,5 mln złotych.

---------------------------------------------------------------
    • mrlusiek 140 mln x 10% no no ! 28.04.06, 20:42
      a ten stary szpital z remontem to jakby jeszcze raz remontował, no to jaki tam
      szmal ? przetargowywać 140 baksów i być w tej komisji to jak w totka wygrać.
      prosty pomysły są najlepsze ! w oddziale pomocy społecznej nie robi się przecież
      takich przetargów!
      • ac3 Pomorska 29.04.06, 00:45
        no właśnie, szanowna Pomorska nazwała szpital grudziądzki powiatowym, a to jest przecież Regionalny Szpital Specjalistyczny......
        -----------------------------------------------------
        DŁUŻNIKÓW CIĄG DALSZY
        - Szpital Powiatowy w Grudziądzu i Brodnicy - ok. 14 mln złotych
        - Szpital Wojewódzki w Toruniu 12 mln zł
        - Szpital Wojewódzki we Włocławku - 10,9 mln zł
        - Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Bydgoszczy - 6,3 mln zł
        - Szpital Powiatowy w Inowrocławiu - 4,5 mln złotych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka