Dodaj do ulubionych

Co warto poczytać?

08.09.06, 16:05
Ciekawa jestem co czytacie kochani? :-)
Wiadomo, najsamprzód GW :-) ja też, za darmo w internecie, właściwie wszystko
za darmo czytam :-)
Dziś na przykład zajrzałam do SE i .. znalazłam perełkę, he he .. sami
oceńcie, cyt." OMAN GIERTYCH"
a tu reszta,
www.se.com.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=40&news_id=119407&scroll_article_id=119407&layout=1&page=text&list_position=1
właśnie w tej chwili, "oman" prawi, jak wychowa młodzież, na wszechpolską???
Obserwuj wątek
    • vampirrr ach, naatus... 08.09.06, 17:32
      - znalem Jacka; byl to kawal drania. :-) co chce przez to powiedziec? gdyby
      przeczytal te ckliwa historyjkie, o p i e r d o l i l b y po rowno i autora i
      swoja "coreczke"...

v.
      • naata Re: ach, naatus... 08.09.06, 17:42
        tak, se właśnie myślę, Vampirrku, to był facet, co nie pękał, i na tanią
        ckliwość nie zasługuje. Gdyby zył, sam by se poradził z nowymi, pożal sięmboże
        "historykami".
        A swoją drogą, napisz coś o znajomości z Jackiem.
        • naata Ciekawe... 08.09.06, 17:47
          a co Wy na to?
          www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2088&Itemid=49
        • vampirrr sorry, 08.09.06, 17:49
          to nie jest na forum publiczne (i tez niekoniecznie pro publico bono:-)

v.
          • naata Re: sorry, 09.09.06, 10:21
            ...nic nie szkodzi :) czytanie między wierszami jest nam jeszcze znana :-)
            A temat ciekawy.
    • anaiss Re: Co warto poczytać? 09.09.06, 20:25
      Czytam "Ulicę Marzycieli" Roberta McLiam'a Wilson'a.
      • sto100 Re: Co warto poczytać? 09.09.06, 20:35
        a ja czytam z przyjemnością Haruki Murakami "Norwegian Wood".
        • vampirrr Re: Co warto poczytać? 09.09.06, 21:01
          Plato,
          O obowiazku sluzenia dobru publicznemu

lektura obowiazkowa dla rzadzacych (Polska?), ale nie tylko...

v.
          • toja50 Re: Co warto poczytać? 09.09.06, 21:29
            "Reka noga Mozg na scianie" Andrzeja Zaorskiego, fajne wspominki, na
            rozweselenie.
            • naata Re: Co warto poczytać? 10.09.06, 02:26
              Wracam do "Szwejka" :-) A co! :)
        • anaiss Re: Co warto poczytać? 10.09.06, 14:46
          Sto, jakie wrażenia? Mam w planach "Na południe od granicy, na zachód od słońca", ale może warto zacząć od czegoś innego? Póki co zaczęłam czytać biografię Marii Curie - Skłodowskiej (autorstwa Françoise Giroud).
          • sto100 Re: Co warto poczytać? 10.09.06, 15:31
            czytam z przyjemnością, tymbardziej, że to Japonia. A ją znam niewiele.
            Świetne ponadto tłumaczenie. Może nie szczyty literatury, ale sprawna
            warsztatowo i to co lubię, opowiada spokojnie o ludziach, ich emocjach. Polecam.
            Ja ponadto czytam Przewodnik subiektywny Toskania i okolice. Obiad w La Botte
            Piena. itd
            • anaiss Re: Co warto poczytać? 10.09.06, 20:55
              Niestety, Murakami będzie musiał poczekać. Byłam w Empiku i cena mnie trochę przepłoszyła :(
              A Toskania... mmm... cudowna lektura, zwłaszcza na jesienne szare wieczory :)
              • sto100 Re: Co warto poczytać? 10.09.06, 21:07
                no to ruszamy w drogę, ciepło tam, ślady etrusków, oliwki.
                • chetor Re: Co warto poczytać? 13.09.06, 11:39
                  Najmilsza lektura

Najmilsza chyba taka lektura:
                  Wyczytać z oczu, że cię pragnie która.
                  (Jan Sztaudynger)
                  • anaiss Re: Co warto poczytać? 13.09.06, 20:48
                    Zaczęłam czytać "City" Alessandro Baricco.
                    • naata Re: Co warto poczytać? 23.09.06, 14:05
                      będąc ostatnio pod niesamowitym wrażeniem naszego wodza, zapragnęłam zapoznać
                      się z jego niedościgłym talentem przemawiania i odpowiadania
                      na pytania .. w książce-wywiadzie udzielonym w 1989 r.
                      Oczywiście, reklamować nie będę, ale namiary moge podać pocztą.
                      pozdro :-))
                      • anaiss Re: Co warto poczytać? 23.09.06, 17:41
                        Natuś, to w ramach jakiejś pokuty? ;)

P.S. Czytam "Krakowską Żałobę" Moniki Piątkowskiej.
                        • toja50 Re: Co warto poczytać? 24.09.06, 14:04
                          Ostatnio czytam "Alfabet Kisiela", tak dla przypomnienia, a jako nagrode
                          ogladam TV Trwam:-) baaardzo wywazona stacja, dziala jak melissa :-)
                          • naata Re: Co warto poczytać? 24.09.06, 18:20
                            Alfabet, Dzienniki i Widziane z góry, właśnie se przypominam...
                            nie mam Trwam, i nie wiem, czy se nie kupić nadajnika, bo być może umyka mi wiele
                            ciekawych tematów - rozrywkowych? :-)))
                            • anaiss Re: Co warto poczytać? 01.10.06, 11:38
                              Czytam "Ziemię, planetę ludzi" Antoine de Saint-Exupéry.
                              • chetor Re: Co warto poczytać? 01.10.06, 19:23
                                Lubię tego autora :)
                        • trawolta Re: Co warto poczytać? 02.10.06, 18:52
                          No i jak wrażenia po Piątkowskiej? Ja odbieram pozytywnie, kawałek niezłej
                          mieszczańskiej literatury. Nie podejrzewałbym autorki lekkich felietonów o taką
                          twórczość.
                          • anaiss Re: Co warto poczytać? 02.10.06, 20:56
                            Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie Monika Piątkowska, zwłaszcza, że nie przepadam za książkami, których fabuła jest rozwleczona w czasie. "Żałoba..." to dobry przykład spójnej, solidnie napisanej powieści (zwłaszcza, że to debiut), może nie porywającej, ale którą dobrze się czyta. Oby tak dalej.
                            • anaiss Re: Co warto poczytać? 15.10.06, 17:18
                              "Schodów się nie pali" Wojciecha Tochmana
                              "Zapiski z nocnych dyżurów" Jacka Baczaka
                              "Sklepy cynamonowe" Brunona Schulza
                              • sto100 Re: Co warto poczytać? 15.10.06, 19:52
                                8% z niczego - Etgara Kereta,
                                Miasteczko, w którym czas się zatrzymał - Hrabala
                                • toja50 Re: Co warto poczytać? 16.10.06, 17:18
                                  Lubie Tochmana i czytac i sluchac:-)
                                  • chetor Re: Co warto poczytać? 23.10.06, 10:04
                                    Cholerka, ostatnio najczęściej czytam różniste instrukcje obsługi, co i jak
                                    poskręcać żeby się trzymało i wyglądało ;-)
                                    • toja50 Re: Co warto poczytać? 23.10.06, 11:06
                                      Nie cierpie czytac instrukcji obslugi, wole instrukcje mowiona:-) To chyba z
                                      braku cierpliwosci wynika:-)
                                      • anaiss Re: Co warto poczytać? 23.10.06, 19:50
                                        Przeczytałam:
                                        "Nie boję się" Niccolo Ammaniti'ego
                                        "Wszystkie stworzenia małe i duże" Jamesa Herriota
                                        "Pociągi pod specjalnym nadzorem" Bohumila Hrabala
                                        • naata Re: Co warto poczytać? 24.10.06, 00:59
                                          Anuś, Ty nasz Kwiatuszku kochany!
                                          Rzucasz, przynajnmiej mnie, o glebę :-) Sprinterko jedna! ;D
                                          Jak bym tak czytała zawzięcie, to już profesorem bym była :P
                                          Ale na cóż mi tytuł, jak to nijak do rzeczywistości się ma? Wykształciuchem -
                                          wyzwą - z sieci szarej, w dodatku. Przerąbane!:-)
                                          Uwzięłam się na Richarda Dawkinsa; "Ślepy zegarmistrz". Chyba już niedostępny...
                                          Serdeczności.
                                          • sto100 Re: Co warto poczytać? 24.10.06, 17:49
                                            a ja teraz stosy zaległych gazet. Czytam je od ostatniej strony.
                                            Do pierwszej nie dochodzę, bo inne w kolejce. I radośniej,
                                            w przerwach przewodnik po NY.
                                            • toja50 Re: Co warto poczytać? 24.10.06, 18:13
                                              Stworzenai male i duze lecialy w TV jako angielski serial, bardzo mnie sie
                                              podobalo, no bardzo,ale wersji pisanej chyba bym nie dala rady?
                                              • anaiss Re: Co warto poczytać? 24.10.06, 21:12
                                                Szczerze mówiąc spodziewałam się więcej po tej książce, ale może być jako coś lekkiego na sobotnie popołudnie.
                                          • anaiss Re: Co warto poczytać? 24.10.06, 21:08
                                            Natko, to dlatego, że w końcu mogę czytać normalne książki :)
                                            • naata Re: Co warto poczytać? 24.10.06, 22:12
                                              .. i życzę, Kwiatuszku, byś miała zawsze czas na dobra lekturę :)
                                              Interesuję się wieloma sprawami, niestety, zawsze miałam za mało czasu.
                                              Kupowałam książki i z roszkoszą oczekiwałam na wolny czas by je przeczytać, z
                                              "łakomstwa" czytałam wszystkie na raz - nie dokończywszy żadnej :-) wiele nocy
                                              nieprzespanych było, jak pierwsze 10 stron wciągnęły :-)
                                              • toja50 Re: Co warto poczytać? 25.10.06, 12:52
                                                Ann! tzn, ze masz juz spokoj z tym i owym? i sie nie pochwalilas? no i co z
                                                gratulacjami?
                                                • chetor Re: Co warto poczytać? 25.10.06, 13:33
                                                  Ann, "Pociągi.." Hrabala - jestem pod wrażeniem :)
                                                  • anaiss Re: Co warto poczytać? 26.10.06, 09:14
                                                    Dlaczego?
                                                • anaiss Re: Co warto poczytać? 26.10.06, 09:16
                                                  Toju, nie ma czego gratulować, niestety. Mam spokój jeszcze kilka miesięcy, a później wszystko od nowa.
                                              • anaiss Re: Co warto poczytać? 26.10.06, 09:15
                                                Dziękuję :)
                                                • toja50 Re: Co warto poczytać? 26.10.06, 15:59
                                                  Prosze:-)
                                                  • naata Re: Co warto poczytać? 26.10.06, 23:31
                                                    dołączm sie i do proszę, i do dziękuję ;-)))
                                                • anaiss Re: Co warto poczytać? 05.11.06, 16:52
                                                  Czytam: "Przysięga. Chirurg na wojnie" Khassan'a Baiev'a
                                                  • pressforum Gottland 08.11.06, 20:20
                                                    a ja dostalem maila od autora: "Darek, będę w Gdyni 2.12 na spotkaniu z
                                                    czytelnikami. Może wpadniesz? Tylko
                                                    nie wiem jeszcze gdzie.
                                                    hej"
                                                    no to odpisalem, ze wpadne i od razu pobieglem do ksiegarni zeby kupic. i mam. i
                                                    czytam - Mariusza Szczygła "Gottland". nie dosc, ze lubie jego pisanie, to
                                                    jeszcze o czachach naszych ulubionych. polecam. ostatni reportażysta RP z
                                                    prawdziwego zdarzenia.
                                                  • toja50 Re: Gottland 08.11.06, 20:42
                                                    A to ci zbieg tych okolicznosci. Wczoraj tez kupilam, z podobnych powodow,
                                                    bardzo lubie Szczygla i czekam zawsze w DF na jakis reportaz z poludniowej
                                                    strany. Przy okazji mozesz pozdrowic i wspomniec,ze w miescie G. tez go lubia:-)
                                                    PS. Jak sie dowiesz gdzie, to napisz, moze sie przyda.
                                                  • pressforum Re: Gottland 08.11.06, 21:59
                                                    OK dzieki, a to miłe, że i w G. ma zwolenników, czy czechofile też są może?
                                                  • pressforum Re: Gottland 08.11.06, 22:00
                                                    widze, ze napisalem, że o "czachach" he he, o czechach rzecz jasna. sie spieszylem.
    • sto100 Re: Co warto poczytać? 09.11.06, 09:06
      tu czechofilka, właśnie czekam na zakup,
      chyba sie wybiorę po nią do sąsiedztwa.
      • pressforum Re: Co warto poczytać? 09.11.06, 09:49
        Do sąsiedztwa czyli dokąd??? brzmi baaaardzo tajemniczo....
        • toja50 Re: Co warto poczytać? 09.11.06, 10:49
          W ostatnim DF ciekawie pisze o "czechach bez Boga", a czechofilow wkolo mnie
          dostatek i moze dlatego ten Szczygiel taki u nas mile widziany:-)
          Sto! jestem pewna,ze u Was tez jest w ksiegarni, na 100%
          • sto100 Re: Co warto poczytać? 09.11.06, 11:33
            niestety, jeszcze nie, cóż, czasami handel jak kartoflami,
            ale będę w sąsiedztwie. Mam swoją ulubioną w Toruniu na Szerokiej, albo na
            Chełmińskiej. Chociaż i w Empiku jest pewna Pani Blondynka oczytana i
            kompetentna. Przynajmniej była. Bo ja lubię w księgarni rozmawiać o książkach. A
            nie zawsze się da. Ale i w Grudziadzu kupowałam, zresztą gdzie nie.
    • sto100 Re: Co warto poczytać? 10.12.06, 19:59
      w tym zakatarzonym i nie tylko czasie Agathy Christie "Morderstwo odbędzie
      się...". I tyle przyjemności np: "z iście niewieścim wdziękiem objęła wzrokiem
      męską, ujmującą postać inspektora Craddoka", albo "W wielkim mieście naogół nie
      zna się sąsiadów. Dziś nie zna się ich również na prowincji, choć niektórym
      wydaje się inaczej". I samo zakończenie, bez jakiejkolwiek aluzji: "Nie obejdą
      się bez "Gazetki". To jasne. Wszystkim jest potrzebna. Skąd wiedzieliby bez
      "Gazetki, co się wokół dzieje." Dobranoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka