Dodaj do ulubionych

Grudziadz do Pomorza

04.03.07, 17:27
Tam gdzie Kwidzyn.
Obserwuj wątek
    • ac3 Re: Grudziadz do Pomorza 04.03.07, 20:31
      to dobry pomysł, popieram
      • parkowy Re: Grudziadz do Pomorza 05.03.07, 10:24
        Całkiem niegłupi pomysł.:) Obecna dwuwładza Bydzi z Toruniem nie wychodzi nam na zdrowie.
        • ac3 Re: Grudziadz do Pomorza 05.03.07, 12:13
          tak, te dwie stolice są zbyt blisko siebie aby się lubić,
          a jednocześnie zbyt daleko aby stworzyć dwumiasto
          • toja50 Re: Grudziadz do Pomorza 05.03.07, 15:19
            Niby macie racje, ale to wszystko juz bylo i po prostu nas tam nie chca:-(
            musimy czekac na przyjaznego nam wojewode, chociaz vice z G-dza, a o nas
            zapomniala.
            • mcphisto Re: Grudziadz do Pomorza 06.03.07, 01:08
              a może tak sami się sobą zajmiemy?
              • alfik45 Re: Grudziadz do Pomorza 07.03.07, 17:06
                Jasne,ale Grudziadz jest miastem pomorskim,czy tego chcecie,czy nie,a ten
                glupawy podzial administracyjny,to zaspokojenie czyichs chorych ambicji.Kwidzyn
                jest o wiele mniejszy,ale jak pręznie sie rozwija,to tak blisko,Gardeja i ...
                • mcphisto Re: Grudziadz do Pomorza 07.03.07, 18:12
                  Łasin i... Warmińsko - Mazurskie, które jest na 1 lub 2 m-scu pod względem
                  środków jakie popłyną do województw z UE
                  to może tam?

uważam, że rozwój nie ma dzisiaj związku z województwem, w którym miasto leży
                  • mcphisto Re: Grudziadz do Pomorza 07.03.07, 18:18
                    i nie jestem fanem Bydgoszczy (szczególnie po ostatnich tamtejszych
                    objawieniach w związku z autostradą) ani Torunia
                    uważam, że starania o zmianę województwa to strata energii
                    • alfik45 Re: Grudziadz do Pomorza 09.03.07, 11:48
                      Jezeli nie jestes fanem Bydgoszczy,ani Torunia,to chyba tymbardziej,a
                      srodki ,ktore poplyna na WARM.-MAZ. przezre zachlanny i niedorozwiniety
                      Olsztyn,ktoremu ciagle mało i mało,wiem cos wiecej na ten temat.
                      • mcphisto Re: Grudziadz do Pomorza 09.03.07, 12:27
                        "zachlanny i niedorozwiniety Olsztyn" - bardzo merytoryczny argument
                        wobec takich jak powyższy wycofuję się z tej dyskusji
                        • ac3 Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 00:18
                          kilka argumentów za Pomorzem:
                          -jedna stolica -tylko- czyli więcej kasy dla Reszty Miast!
                          - Gdańsk to prawdziwa metropolia- z całym szacunkiem, B i T daleko do
                          metropolii- nie musi więc budować swej potęgi kosztem innych
                          -Gdańsk jest bliższy mentalnie Grudziądzowi
                          -Gdańsk ma polityków klasy europejskiej, wpływy w W-wie i Brukseli, a Grudziądz
                          mógłby na tym tylko zyskać
                        • misshka Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 02:11
                          Tezę o tym, że Gdańsk jest bliski mentalnie Grudziądzowi uważam za balamutną.
                          Znam Trójmiasto, bo mieszkałem tam, chodziłem do szkoły i pracowałem przez
                          kilkanascie lat. O naszej mentalności to może w innym wątku warto.
                          Twór, który nazywa się kujawsko-pomorskie jest wg mnie sztuczny. Uważam,
                          jednak, że efekt będzie najlepszy, jeżeli o swoją siłę i dobrobyt zadbamy sami,
                          nie winiąc za wszelkie niepowodzenia podziału administracyjnego. Jest takie
                          małe miasteczko - Tarnowo Podgórne. Starajmy się iść ich drogą, wtedy
                          Wojewodowie zaczną zabiegać o to żebyśmy znaleźli się w ich obrębie. Potrzebne
                          są do tego armaty, (Ratusz) i amunicja, (my szaraczki, którym do mentalności
                          gdańszczan niestety daleko). Patrząc na personalne poczynania Prezydenta i PO
                          jestem sceptykiem.
                          • chetor Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 08:14
                            Otóż to Misshka, masz rację. Należy robić tak, aby G-dz chciano mieć u siebie, a
                            nie czepiać się w koło wszystkich "fartuszków".
                            Mentalność grudziądzan można jedynie porównać z mentalnością grudziądzan.

Może obecny prezydent powoła kolejnego pełnomocnika do powyższego tematu?
                            Ciekawe też kiedy powoła pełnomocnika do siebie samego? :(
                            • misshka Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 09:07
                              Chetorze, co z tego, że mam rację. Nawet sobie radzę i nie należe do grona
                              sfrustrowanych stękaczy. Mimo tego, los tego miasta i jego mieszkanców nie jest
                              mi obojętny i dlatego wcale mi nie donda, ilu i przede wszystkim jakiej jakości
                              pełnomocnicy zostali powolani. Pozostaje nam rozgladać się jak gdynianie za
                              swoim Szczurkiem. A może jest tak, że każdy ma takiego Szczurka na jakiego
                              zasługuje?
                              • ac3 Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 10:18
                                skoro już wyszliście poza wątek to należy stwierdzić że o rozwoju miasta
                                decydują czynniki wewnętrzne i zewnętrzne;
                                1. wewn-to mądra władza-inwestowanie w kulturę, naukę, sprzyjanie biznesowi
                                2.Zewnętrzne - pozyskiwanie środków z ue i budżetu państwa; jeżeli kuj-pom ma
                                dostać na najbliższe lata miliard! E i prawie wszystko ma pójść na budowanie
                                tworu tzw. Dwumiasta to chyba nie jest to korzystne
                                • alfik45 Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 18:21
                                  Dwumiasta,smiechu warte,przeciez ani Bydgoszcz,ani Toruń tego nie chcą,tylko
                                  patrza na siebie spode lba.Gdyby nie bylo takiej cholernej centralizacji,to
                                  Grudziądz mialby w nosie do jakiego wojewodztwa należy,poprostu wiekszośc
                                  swojej kasy zostawialby u siebie,wtedy miasta wojewodzkie musialyby spojrzec na
                                  swiat nieco realniej i zrezygnowac z chorych ambicji,a tak dysponują pieniędzmi
                                  calego wojewodztwa,ale oczywiscie inwestuja u siebie,bez zadnej korzyści dla
                                  tzw.terenu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka