parkowy Re: Grudziadz do Pomorza 05.03.07, 10:24 Całkiem niegłupi pomysł.:) Obecna dwuwładza Bydzi z Toruniem nie wychodzi nam na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ac3 Re: Grudziadz do Pomorza 05.03.07, 12:13 tak, te dwie stolice są zbyt blisko siebie aby się lubić, a jednocześnie zbyt daleko aby stworzyć dwumiasto Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Grudziadz do Pomorza 05.03.07, 15:19 Niby macie racje, ale to wszystko juz bylo i po prostu nas tam nie chca:-( musimy czekac na przyjaznego nam wojewode, chociaz vice z G-dza, a o nas zapomniala. Odpowiedz Link Zgłoś
mcphisto Re: Grudziadz do Pomorza 06.03.07, 01:08 a może tak sami się sobą zajmiemy? Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Grudziadz do Pomorza 07.03.07, 17:06 Jasne,ale Grudziadz jest miastem pomorskim,czy tego chcecie,czy nie,a ten glupawy podzial administracyjny,to zaspokojenie czyichs chorych ambicji.Kwidzyn jest o wiele mniejszy,ale jak pręznie sie rozwija,to tak blisko,Gardeja i ... Odpowiedz Link Zgłoś
mcphisto Re: Grudziadz do Pomorza 07.03.07, 18:12 Łasin i... Warmińsko - Mazurskie, które jest na 1 lub 2 m-scu pod względem środków jakie popłyną do województw z UE to może tam? uważam, że rozwój nie ma dzisiaj związku z województwem, w którym miasto leży Odpowiedz Link Zgłoś
mcphisto Re: Grudziadz do Pomorza 07.03.07, 18:18 i nie jestem fanem Bydgoszczy (szczególnie po ostatnich tamtejszych objawieniach w związku z autostradą) ani Torunia uważam, że starania o zmianę województwa to strata energii Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Grudziadz do Pomorza 09.03.07, 11:48 Jezeli nie jestes fanem Bydgoszczy,ani Torunia,to chyba tymbardziej,a srodki ,ktore poplyna na WARM.-MAZ. przezre zachlanny i niedorozwiniety Olsztyn,ktoremu ciagle mało i mało,wiem cos wiecej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mcphisto Re: Grudziadz do Pomorza 09.03.07, 12:27 "zachlanny i niedorozwiniety Olsztyn" - bardzo merytoryczny argument wobec takich jak powyższy wycofuję się z tej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
ac3 Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 00:18 kilka argumentów za Pomorzem: -jedna stolica -tylko- czyli więcej kasy dla Reszty Miast! - Gdańsk to prawdziwa metropolia- z całym szacunkiem, B i T daleko do metropolii- nie musi więc budować swej potęgi kosztem innych -Gdańsk jest bliższy mentalnie Grudziądzowi -Gdańsk ma polityków klasy europejskiej, wpływy w W-wie i Brukseli, a Grudziądz mógłby na tym tylko zyskać Odpowiedz Link Zgłoś
misshka Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 02:11 Tezę o tym, że Gdańsk jest bliski mentalnie Grudziądzowi uważam za balamutną. Znam Trójmiasto, bo mieszkałem tam, chodziłem do szkoły i pracowałem przez kilkanascie lat. O naszej mentalności to może w innym wątku warto. Twór, który nazywa się kujawsko-pomorskie jest wg mnie sztuczny. Uważam, jednak, że efekt będzie najlepszy, jeżeli o swoją siłę i dobrobyt zadbamy sami, nie winiąc za wszelkie niepowodzenia podziału administracyjnego. Jest takie małe miasteczko - Tarnowo Podgórne. Starajmy się iść ich drogą, wtedy Wojewodowie zaczną zabiegać o to żebyśmy znaleźli się w ich obrębie. Potrzebne są do tego armaty, (Ratusz) i amunicja, (my szaraczki, którym do mentalności gdańszczan niestety daleko). Patrząc na personalne poczynania Prezydenta i PO jestem sceptykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 08:14 Otóż to Misshka, masz rację. Należy robić tak, aby G-dz chciano mieć u siebie, a nie czepiać się w koło wszystkich "fartuszków". Mentalność grudziądzan można jedynie porównać z mentalnością grudziądzan. Może obecny prezydent powoła kolejnego pełnomocnika do powyższego tematu? Ciekawe też kiedy powoła pełnomocnika do siebie samego? :( Odpowiedz Link Zgłoś
misshka Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 09:07 Chetorze, co z tego, że mam rację. Nawet sobie radzę i nie należe do grona sfrustrowanych stękaczy. Mimo tego, los tego miasta i jego mieszkanców nie jest mi obojętny i dlatego wcale mi nie donda, ilu i przede wszystkim jakiej jakości pełnomocnicy zostali powolani. Pozostaje nam rozgladać się jak gdynianie za swoim Szczurkiem. A może jest tak, że każdy ma takiego Szczurka na jakiego zasługuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ac3 Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 10:18 skoro już wyszliście poza wątek to należy stwierdzić że o rozwoju miasta decydują czynniki wewnętrzne i zewnętrzne; 1. wewn-to mądra władza-inwestowanie w kulturę, naukę, sprzyjanie biznesowi 2.Zewnętrzne - pozyskiwanie środków z ue i budżetu państwa; jeżeli kuj-pom ma dostać na najbliższe lata miliard! E i prawie wszystko ma pójść na budowanie tworu tzw. Dwumiasta to chyba nie jest to korzystne Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Grudziadz do Pomorza 10.03.07, 18:21 Dwumiasta,smiechu warte,przeciez ani Bydgoszcz,ani Toruń tego nie chcą,tylko patrza na siebie spode lba.Gdyby nie bylo takiej cholernej centralizacji,to Grudziądz mialby w nosie do jakiego wojewodztwa należy,poprostu wiekszośc swojej kasy zostawialby u siebie,wtedy miasta wojewodzkie musialyby spojrzec na swiat nieco realniej i zrezygnowac z chorych ambicji,a tak dysponują pieniędzmi calego wojewodztwa,ale oczywiscie inwestuja u siebie,bez zadnej korzyści dla tzw.terenu. Odpowiedz Link Zgłoś