chetor Re: GrudziąDZanie... 21.12.03, 11:50 Dyskutować zawsze można. Zajrzałem na tę stronkę, ciężkawo się otwiera :( Jakoś licha ilość postów na Twoim forum. I jeszcze jedno! Dlaczego piszesz "Grudziążanie"? Wpadłeś na forum Grudziadza, a nie Grudziąża. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: GrudziąDZanie... 21.12.03, 15:08 No i jak sie chce pisac, to trzeba wiedziec o czym lub o kim. Pozdrawiam, nie mialam cierpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Grudziążanie... 21.12.03, 15:10 No i sopkalam wielu co Grudziadz pisali przez c,/Grudziac i dobrze, ze chociaz z duzej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
radzisz4 Re: Grudziążanie... 21.12.03, 18:52 Też się z tym spotykam :) a wogóle to ten cały plan jest "denny" tym bardziej, że Grudziądz jest tam zepchięty do roli podrzędnego miasta tak jak to było po roku 1975 kiedy województwo miały miasta sporo mniejsze (Ciechanów, Suwałki i inne podobne wielkościa miasteczka) od nas. A to mi się nie podoba... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Grudziążanie... 21.12.03, 19:12 Nie bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi? Polka podzielona na dzielnice? Ślązacy z autonomią, to samo Kaszubi, itd...? Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Grudziążanie... 21.12.03, 21:53 Witam Radzisza, pewnie na przerwie swiatecznej?, no to zajrzysz ciut do nas, poruszysz to towarzystwo i napisz co tam slychac w wielkim swiecie? A co do planu to dla Grudziadza zadnej sensownej zmiany, a wszelkie ruchy sa bardzo drogie. My mamy teraz inne pilne wydatki np smiglowiec, palacyk itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: Grudziążanie... 22.12.03, 00:42 Grudziądz w roli podrzędnego miasta?.Słupsk,Elbląg powiatowymi? Komuś przypomiały się czasy komunistycznego podziału województw.Stolice regionów usytuowane na obrzeżach tychże?Chore,po prostu. Wasze rozdrażnienie tytułem wątku jest niezrozumiałe.Grudziąż,ta nazwa jest chyba znana każdemu z grudziądzan.Po upadku powstania listopadowego więźniowie Twierdzy grudziądzkiej wyemigrowali do Wielkiej Brytanii,gzie w Portsmouth w 1830 roku utworzyli Gromadę Grudziąż.Był to okres tzw Wielkiej Emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Grudziążanie... 22.12.03, 03:03 Podział na 50 powiatów jest tylko zarysem. Akurat tamten podział (na 49 wojewodztw) wzbudzał niewielkie kontrowersje (przywzyczajenie). Wiec użyłem tamtych wojewodztw do utworzenia powiatów. Ich ilość oraz wielkość można dopracowywać. Ale od czegoś trzeba zacząć... Odpowiedz Link Zgłoś
radzisz4 Re: Grudziążanie... 22.12.03, 09:48 Dla mnie i wielu moich znajomych ten podział był niesprawiedliwy województwa miały miasta 30- 40 tysięczne a nie miał go ponad 100 tysięczny Grudziądz. Doprowadziło to to do tego ze jak jestem na studiach do ludzie wiedza gdzie jest Łomża, Ciechanów ale Grudziądz to wg nich to jakieś małe miasteczko i są wielce zdziwieni, że mamy tramwaje i 100 tysięcy mieszkańców. Kolejnym powodem tego jest to że jesteśmy dyskryminowani np. mapy pogody (będe małostkowy a co :)) ) dlaczego są tam takie metropolie jak Chojnice, Malbork (Panorama) lub te byłe miasteczka wojewódzkie a nas niema?? Tak samo z delegatueami NFZ i Urzdów Wojewódzkich oni mają a my jeździmy do Bydgoszczy (w życiu nie byłem w urzędzie wojewódzkim ale co tam prestiż musi być :P ) Starym podziałom mówie nie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Grudziążanie... 22.12.03, 09:53 Czołem Radzisz, miło czytać po powrocie :)) Po prostu G-dz jest(był) za blisko B i T. Daltego nie dostał województwem. Ludziska w kraju rzeczywiście nie bardzo kojarzą G-dz. Z pewnych względów powiem tak: bardzo starym i najnowszym podziałom też mówię nie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
radzisz4 Re: Grudziążanie... 22.12.03, 09:54 Mój ulubiony przykład koszalin- słupsk 60km ale województwo miałi jeden i drugi :) Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: Grudziążanie... 22.12.03, 19:56 Radzisz ma rację.Grudziądz zawsze był traktowany nie tak jak na to załugiwał.Nie winię za to Gregra.:)Winę ponosi przede wszystkich czerwona Bydzia.Już chyba na zawsze pozostaniemy gminą z tramwajami.:(( Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Grudziążanie... 22.12.03, 21:08 Tak najwiekszy problem to bliskosc dwoch zwalczajacych sie miast majacych aspiracje B i T. I niech juz tak zostanie, byle ta nasza gmina bogata byla, ale widoki marne i jestesmy rozgoryczeni i nawet tramwaje nam nie pomoga.:-( Odpowiedz Link Zgłoś