Dodaj do ulubionych

północne Indie w lutym

12.11.10, 18:22
Witam
jadę do pólnocnych Indii w rejon Rajastanu w połowie lutego, jakie tam są wtedy temperatury ? jakie wziąść ubranie i buty ? czy zamierzając spać w hostelach trzeba brać śpiwór lub bawełnianą wkładkę do śpiwora? Proszę o info
Obserwuj wątek
    • 1kkk Re: północne Indie w lutym 13.11.10, 12:14
      Witam. Byłem 25 dni w północnych Indiach i Nepalu na przełomie listopada i grudnia. Temp ok 25'C. Na nogi sandały, krótkie spodnie i krótki rękaw. Spiwór letni bardziej do odizolowania się od pościeli (NIGDY nie pranej) i miejsc do spania w pociągach. Gadżety typu sweter, klapki pod prysznic, talerz z arcoroku, półbuty itp. wyrzuciłem wkrótce po przyjeżdzie (plecak 13 kg.). Przygotuj się na higieniczny hardcor, a ogólnie REWELACJA. Pozdrawiam
      • piootr3 Re: północne Indie w lutym 13.11.10, 12:21
        Zamiast śpiwora, który zajmuje troszkę miejsca w plecaku, radziłbym zabrać zszyte prześcieradło. Zszyte troszkę powyżej pasa, aby można było się wsunąć i wysunąć swobodnie. W Rajastanie jest ciepło. Zresztą poczytaj sobie relację, to będziesz miał(a) mniej-więcej jaki taki pogląd.
        Pozdrawiam - Piotr
    • keimak Proszę o odpowiedź dotyczącą lutego 15.11.10, 08:43
      Podpinam się do pytania, bo też się wybieramy w tym terminie. Jednak różnica w temperaturze między listopad/grudzień a lutym może być istotna więc proszę o wypowiedź osób które były w lutym - jak się ubrać, czy potrzebne są ciepłe rzeczy?

pzdr,
      keimak
    • piotrwaz Re: północne Indie w lutym 15.11.10, 18:30
      Byliśmy w lutym br. delhi , agra, varanasi, khajuraho, bombaj... temperatury w delhi w ciagu dnia ciepło około 20 stopni wieczory chłodniejsze trzeba sweterek , pozostałe miejscowosci cieplejsze .do spania najlepiej kupic wkładki do spiworów (go sport) cena okolo 40 zł ,które sluzą bezpieczenstwu higienicznemu, spiwór odradzam szkoda dzwigac
      • keimak Re: północne Indie w lutym 16.11.10, 08:38
        Jeśli 20 stopni to chyba można pomyśleć o zakrytych butach zamiast sandałów? Będziemy też w Rajastanie - czy tam jest duzo cieplej?
    • tybbet Re: północne Indie w lutym 22.11.10, 15:49
      cześć

byłem w Północnych Indiach w styczniu.
      Polecam zgodnie z zasada im mniej tym lepiej, maksymalne zredukowanie bagażu.
      Mój plecak ważył 3,5 kg bez sprzętu foto.
      Noce mogą być chłodne, jakiś półkilowy śpiwór się przyda,
      chyba że nie przeszkadza Ci spanie w opakowaniu w przypadku chłodu- wtedy najlepiej
      mieć tylko wkładkę. W ciągu dnia polskie lato, bardzo przyjemnie, nocami przyda się polar.
      Buty- sandały wystarcza, najlepiej takie aby można w nich też zawędrować pod prysznic.
      Na koniec najlepsza rada. Warto zabrać praktycznie tylko to co na sobie. Wszystko inne kupisz w Indiach za małe pieniądze i będzie super pamiątka na lata.
      Pozdrawiam i oczywiście życzę super wyprawy. A no i warto odwiedzić świątynie szczura w koło Bikaner.

malem.fotolog.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka