Dodaj do ulubionych

Wróciłem z Indii i Nepalu

06.04.07, 15:01
Wróciłem z Indii i Nepalu (marzec 2007)
Trasa:
Delhi - Jaipur - Amber - Jaisalmer - Jodhpur - (Adjmer) - Pushkar - Agra -
Fatehpur Sikri - (Jhansi) - Khajuraho - (Satna) - Varanasi - Kalkuta -
Diamont Harbour - (New Jalpaiguri) - Siliguri - Darjeeling - Siliguri -
Panitanki/Kakarvitta - Kathmandu - Patan - Nagarkot - Bhaktipur - PN Chitwan -
Pokhara - Sounali - Gorakhpur - Lucknow - Amritsar - (Pathankot) -
(Dharamsala) - McLeod Ganj - (Pathankot) - Delhi

Chętnie odpowiem na pytania.
kornel-1.webpark.pl
Kornel
Obserwuj wątek
    • reniajanek Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 06.04.07, 17:31
      Hej
      wybieramy się z mężem do Indii w okolicach października/listopada. W planie
      mamy przelot do Delhi, wędrówkę na północy. Super byłoby również zawitać do
      Nepalu. Koniec podróży mamy ochotę spędzić na Goa.
      Czy orientujesz się w kwestii lotów wenęrznych w Indiach?
      Chętnie przeczytamy Twój dziennik podróży na Twoim www. Kiedy zamieścisz?

Pozdrawiam
      Renata
      • maraxela Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 22.04.07, 18:04
        sprawdz skrzynke
      • kornel-1 Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 24.04.07, 09:58
        reniajanek napisała:
        > Czy orientujesz się w kwestii lotów wenęrznych w Indiach?
        Sorry, nie stać mnie na loty wewnętrzne, stąd brak orientacji w konkretnych
        cenach. Zresztą... zawsze znajdzie się coś ciekawego do zwiedzania między dwoma
        dowolnymi niastami...

> Chętnie przeczytamy Twój dziennik podróży na Twoim www. Kiedy zamieścisz?

Wciąż przepisuję relację :-( Za kilka tygodni?

Kornel
        • reniajanek Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 24.04.07, 19:48
          czekam cierpliwie i chętnie skorzystam z rad.
          Renata
        • kornel-1 Kilka pytań....[1] 24.07.07, 18:29
          > > Chętnie przeczytamy Twój dziennik podróży na Twoim www. Kiedy zamieścisz?
          > Wciąż przepisuję relację :-( Za kilka tygodni?

Hm. Wciąż mi się przedłuża pisanie... Relacja puchnie! Brakuje mi też kilku
          szczegółów. Może ktoś wie?
          [1] Jak się nazywa (lub przynajmniej jakiego gatunku) jest święte drzewo w
          świątyni Kali w Kalkucie? Banyan – fikus bengalski? Konzi - może wiesz?

pozdr,
          Kornel
      • lil_witch Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 24.04.07, 21:05
        odnosnie lotów do Nepalu sprawdz oferty Royal Nepal, Airlines Indian Airlines,
        Jet Airways, Sahara, Cosmic Air ten ostatni mial ostatnio atrakcyjne taryfy na
        trasie del-kathmandu, co wiecej lata tez z waranasi.
        • lil_witch Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 24.04.07, 21:10
          a jezeli chodzi o loty wewnetrzne w Indiach to Spicejet mial fajne oferty
    • bluette Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 09.04.07, 07:30
      Witam,
      Ile trwala Twoja podroz? Mozna podrozowac srednio wygodnie po Indiach nie
      wydajac ogromnych sum pieniedzy? Chodzi o to ze jak tam pojedziemy to bede w 5
      mies ciazy i tym razem chcialabym spokojniej podrozowac niz zwykle. Ale
      jednoczesnie chodzi mi o to aby nie skonczyc na bardzo turystycznych miejscach i
      miedzynarodowych hotelach..

Z gory dziekuje,
      Dorota
      • kornel-1 Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 24.04.07, 09:44
        bluette napisała:
        > Ile trwala Twoja podroz?
        31 dni w tym 8 dni Nepal
        > Mozna podrozowac srednio wygodnie po Indiach nie
        > wydajac ogromnych sum pieniedzy?

1/3 Hindusów utrzymuje się z 1 USD dziennie. To oznacza, że życie tu jest
        tanie. Wydałem 1100zł w ciągu miesiąca na noclegi, transport, zwiedzanie i
        jedzenie. W tym było 65 USD na trzydniowy pobyt w Chitwan National Park.

Dlaczego tak dużo wydałem? Bo dużo jeździłem! Gdybym siedział po kilka dni w
        każdym mieście jak robi to większość turystów w Indiach - wydatki by były rzędu
        5 USD/osobodzień.

Oczywiście wszystko zależy od standardu. Moje hotele były z listy "low budget"
        w LP, podróżowaliśmy w wagonach SL/SC, autobusy na ogół lokalne, jedzenie w
        knajpach dla krajowców (na ogół).

Kornel
        • bluette Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 03.05.07, 10:09
          Dzieki!
          Wlasnie to chcialam uslyszec :)
    • lil_witch Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 20.04.07, 17:52
      co warto zobaczyć w Nepalu? a co lepiej sobie odpuścić?
      • kornel-1 Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 24.04.07, 09:55
        lil_witch napisała:
        > co warto zobaczyć w Nepalu? a co lepiej sobie odpuścić?

Do Nepalu powinno się jechać dla trakkingu. Nie było go jednak w naszych
        planach. Ograniczyliśmy się do wyjazdów do "sunrise points": w Darjeelingu w
        Indiach, w Nagarkocie i w Pokharze w Nepalu.
        Niewątpliwie atrakcją jest wyjazd do PN Chitwan, można wszystko załatwić na
        miejscu (ok 40 USD za 3 dni).
        Zwykle turyści zwiedzają trzy place Durbar w trzech stolicach nepalskich:
        Kathmandu, Bhaktapur i Patan. Wrażenia mam mieszane: te trzy miejsca są zbyt
        podobne do siebie, konieczne są przerywniki w trakcie ich zwiedzania. Myślę, że
        warto - przy ograniczonym czasie - zamienić np. Patan na wyjazd do
        podkathmandzkiej miejscowości by pooglądać troszkę przyrody, jakiś mniej
        uczęszczany klasztor tybetański. Tych ostatnich nam trochę zabrakło.

Co do Pokhary... hm, pojechaliśmy tam tylko dla widoku Annapurny o świcie. Poza
        tym nic ciekawego (oczywiście w porównaniu z innymi miastami nepalskimi).

Kornel
        • lil_witch Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 26.04.07, 08:35
          hm słyszałam pozytywne opinie o Pokharze, że generalnie spokojniej, mniej kurzu
          i turystów, że ciekawsza niż Kathmandu.
          kornel-1 napisał:
          > warto - przy ograniczonym czasie - zamienić np. Patan na wyjazd do
          > podkathmandzkiej miejscowości by pooglądać troszkę przyrody, jakiś mniej
          > uczęszczany klasztor tybetański. Tych ostatnich nam trochę zabrakło.

chyba ta opcja najbardziej mi pasuje, ale klasztor "tybetański" w Nepalu?
          :)
          • skawel Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 27.04.07, 00:25
            >hm słyszałam pozytywne opinie o Pokharze, że generalnie spokojniej, mniej kurzu
            >i turystów, że ciekawsza niż Kathmandu.

Nie wiem jakim cudem Pokhara może być ciekawsza od Katmandu skoro tam oprócz
            widoczków, jeziorka i knajpek nic kompletnie nie ma. Jako miasto Pohara to
            totalna, zabita dechami dziura i nawet Świdnik z placem Bolka i Lolka jest
            ciekawszym miejscem. Fajnie jest się tam pobyczyć (w Pokharze), intensywnie
            nicnierobić czy lizać rany po trekkingach (sam praktykowałem) ale porównywać
            przepiękne, zabytkowe, klimatyczne uliczki Katmandu z bezbarwnym i nudnym
            centrum Pokhary to gruba przesada. Na marginesie ceny Internetu i jedzenia w
            centrum są pięciokrotnie mniejsze niż w Lakeside, czyli hostelowej, bardzo
            turystycznej części Pokhary, położonej nad jeziorem.

I jeszcze uwaga do Katmandu: turyści zatrzymują się zwykle na turystycznym
            Thamelu, gdzie jest drogo, zamiast w innych bardziej klimatycznych miejscach
            tego miasta np. na Freak Street - Jhocchen, połozonym w ścisłym centrum! Jedyną
            wadą, dla innych zaletą miejsca, jest dosyć szemrane towarzystwo tam się
            przewijające - trochę dilerów, narkomanów i prostytutek. No ale na Thamelu jest
            to samo tylko bardziej dyskretnie (co drugi salon masażu to burdel).

> ale klasztor "tybetański" w Nepalu?
            > :)

hehe to tak jak ze zdziwieniem spytać: ale Dalajlama w Indiach?
            Spora emigracja tybetańska osiadła w Nepalu, buddyzm w tym kraju jest popularną
            religią. W takim razie lepiej jest mówić o klasztorach buddyjskich w tradycji
            tybetańskiej, bo buddyjskich gomp różnych tradycji w Nepalu jest sporo.

pozdro
            p.
            • nelly181 Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 25.07.07, 09:29
              czy możesz polecić jakieś hotele lub hostele w Jaipurze i Jodhpurze?Będę bardzo
              wdzięczna. Od jednej z forumowiczek dowiedziałam się, że Evergreen hostel w
              Jipurze jest fajnym miejscem. Problem w tym, że jest to również bardzo
              popularne miejsce i obawiam się, że nie znajdziemy tam wolnych miejsc...
              • kornel-1 Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 25.07.07, 15:03
                nelly181 napisała:

> czy możesz polecić jakieś hotele lub hostele w Jaipurze i Jodhpurze?

Polecanie hoteli lub hosteli jest karkołomnym zadaniem. Zwykle przeciętny turysta poznaje jeden hotel w danym mieście i wszelkie porównania są tylko spekulacjami.
                Z wygody skopiuję fragmenty dziennika:
                Jaipur "Na dworcu rikszarze ciągną nas w różne strony, my chcemy do jednego z niskobudżetowych hoteli z Lonely Planet. „Evergreen Guest House” po modernizacji jest droższy (400 INR), po krótkich poszukiwaniach wybieramy „Pink Sun Hotel (na tej samej ulicy, 200 INR)."

Jodhpur "Pozwalamy naganiaczom zadecydować o naszym noclegu, interesuje nas tylko niska cena. Nasz hotelik (P. Guest House, 200INR) jest z gatunku "dla Hindusów", znajduje się przy bazarowej hałaśliwej ulicy. Wybieramy pokój na dachu - z fantastycznym widokiem na fort zbudowany na 125-metrowej skale"

Kornel
    • kornel-1 Kilka pytań [2] 25.07.07, 14:56
      W McLeod Ganj, w świątyni Tsuglagkhang, naprzeciw siedzących mnichów zasłonięta wzorzystymi kapami znajduje się .....

No właśnie! Co tam było? Część pomieszczenia za balustradą, z postaciami bogów i bohaterów dobrze zapamiętałem, brakuje mi powyższego szczegółu

Kornel
      • chalkin Re: Kilka pytań [2] 25.07.07, 18:54
        kolega ma niedlugo urodziny, wiem ze planuje wyjazd do nepalu pierwszy raz ,chce
        mu kupic w prezenicie jakis dosc szczegółowy przewodnik...napewno planuje treking.
        poleć mi cos;)
    • pachamama Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 31.07.07, 11:22
      witam
      pozazdrościć.
      Ja wybieram się w grudniu.
      Jak najlepiej dostać się z Indii do Nepalu (Katmandu)? Najlepiej=najmniej
      uciążliwie i niedrogo.
      I drugie pytanie: szczepienia i antymalaryki. Brać, czy nie brać?
      Pozdrawiam
      Pachamama
      • pachamama Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 31.07.07, 11:42
        i jeszcze jedno pytanie:
        jak najlepiej przemieszczać się w Indiach? Pociągiem? Autobusem? Myślałam o
        podróży pociągiem z Kalkuty do Bombaju, co o tym myślisz? Znasz jakieś linie
        kolejowe lub autobusowe obsługujace takie trasy? Może orientujesz się w cenach?
        I jeszcze jedno, czy można kupić taki bilet na pociąg lub autobus, żebyś mógł
        wielokrotnie wsiadać i wysiadać z pociągu/autobusu i w tym czasie coś zwiedzać?
        • skawel Re: Wróciłem z Indii i Nepalu 31.07.07, 12:43
          Pociag z Kalkuty do Bombaju to pewnie jakies 2 lub 3 dni podrozy. Z Delhi do Bombaju jest dwadziescia kilka godzin.
          Najlepiej rozbijac sie po Indiach samolotami (ale kogo na to stac), pozostaje kolej i autobusy z czego pociagi sa wygodniejsze. Jest kilka klas, najfajniejszy jest zwykly sleeper, gdzie mozna poznac sporo tubylcow i ceny przeazdow sa b. niskie. Lepsze klasy, podobno rzeczywiscie sa lepsze, klimatyzowane itd. ale nie praktykowalem.
          Autobusami czlowiek jezdzi na krotkich trasach (tak do 9 godzin) i wtedy gdy brak biletow kolejowych (co czesto sie zdarza). Prywatni przewoznicy sa b. tani ale komfort jazdy zaden, za to tubylczy wspolpasazerowie biedniejsi i ciekawsi. Polecam dobre panstwowe autobusy dalekobiezne, komfort b. dobry, tylko z cena gorzej.
          Nie wiem czy sa sieciowki na kolei, trzeba by sprawdzic na stronce www.indianrail.gov.in/

pozdro
          p.
    • kornel-1 Kilka pytań [3] 03.05.08, 20:00
      Dzisiejszy post mrswistaka zachęcający do zadawania pytań
      przypomniał mi, że wciąż wielu rzeczy o Nepalu nie wiem.

Jaki przedmiot trzyma Kroncha w łapce? Jeden z takich pomników
      wierzchowca Ganeśi znajduje się w Patanie...

Kornel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka